Güncelleme Tarihi:
UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde bulunan Pamukkale'yi kurtarmak amacıyla oluşturulan koruma amaçlı imar planının 11 uygulama projesinden ilki olan Kocaçukur'u gölet ve mesire alanı haline getirmek amacıyla 2004'te Denizli Valiliği ve Pamukkale Üniversitesi'yle ortak proje hazırladı. 2005 yılında ihalesi gerçekleştirilen projeyle, alana, 19 bin metrekarelik gölet, 3 termal havuz, soyunma kabinleri, kafeterya ve satış birimleri yapıldı. Ancak, Kocaçukur göleti kısa sürede bataklığa ve sazlığa dönüştü.
Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Süleyman Boz da gölet tabanının beton veya kil tabakasıyla kaplanmadığını, zemine dökülen kum nedeniyle gölette sazlıkların oluştuğunu ve kullanılmaz hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:
“Zemin ve göletin kenarlarında, traverten mermerle kaplanacağı yerde ince Muğla kayrak taşı kullanıldı. Projede 110 santimetre olması gereken gölet derinliği, bazı yerlerde sıfır santimetreye kadar düşürüldüğü için su sirkülasyonu sağlanamadı. Durgun suda saz, kamış yetişmeye başladı. İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun Projeye uygun imalat yapılmıyor gerekçesiyle durdurmasına rağmen çalışmalar devam etti, ayrıca bakım ve temizliği yapılmadı.”
Denizli Valisi Hasan Canpolat da iki yıldır atıl durumda olan Kocaçukur Rekreasyon Alanı'ndaki termal havuzlar ve göletin revize projeyle yeniden elden geçirilerek turizmin hizmetine sunulacağını açıkladı.