Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2007 12:34
DENİZLİ'de Pamukkale Üniversitesi'nin altı bilim adamı alternatif enerji kaynaklarının yaratılması, enerji tasarrufunun sağlanması konusunda örnek çalışmalara imza attı.
Pamukkale Üniversitesi'nde, Temiz Enerji Evi'nde oluşturulan Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde araştırmalarını sürdüren uzmanlar, güneş enerjisiyle, bir evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayan projeyi gerçekleştirdi.
Merkezde çalışmalarını yürüten Prof.Dr. Rasim Karabacak, doçent doktorlar Harun Kemal Öztürk, Ersel Canyurt, Halim Ceylan, Nazım Usta ve Dr. Kadir Kavaklıoğlu, birbirinden önemli sekiz enerji projesi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Her biri Devlet Planlama Teşkilatı'ndan ya da TÜBİTAK'tan destek alan projeler arasında topraktan, güneşten ve sudan yararlanılarak ısınma ve soğutma yapılması, bu enerjilerin sanayi alanında kullanılması, bitkiden biyodizel yakıt elde edilmesi gibi projeler bulunduğu bildirildi.
Pamukkale Üniversitesi'nin enerji timi güneş enerjisiyle bir evin elektrik dahil tüm enerji ihtiyacının karşılanmasını öngören projeyi gerçekleştirdi. Topraktan enerji elde etmeyi sağlayan projenin ise Avrupa'da uygulandığı, ancak PAÜ ekibinin çalışmasıyla daha ucuza maledildiği öğrenildi.
Enerji timinde dört projesi bulunan ve yeni projeler için onay bekleyen Doç.Dr. Harun Kemal Öztürk, dünyada enerji ihtiyacının sürekli arttığını, buna karşın ihtiyacı karşılayacak üretimin yapılmasında sorunlar yaşandığını belirtti. Doç.Dr. Öztürk, “Çok yakın bir gelecekte enerji sıkıntısı yaşanacak, fiyatlar artacak, bu da büyük sorunları beraberinde getirecek” dedi. PAÜ'deki merkezlerinde alternatifler üzerinde çalıştıklarını belirten Öztürk, “Biz de Pamukkale Üniversitesi'nin bilim insanları olarak enerji konusundaki çalışmalarımıza ağırlık verdik. Bu kapsamda tüm çalışmaları tek çatı altında toplamak üzere Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduk. Şu anda burada desteklenen sekiz projemizin çalışmaları sürüyor” dedi.
İŞTE PROJELER
Pamukkale Üniversitesi'nde proje aşamasında devam eden çalışmalarla hem ilginç hem de enerji maliyetini çok düşüren çalışmalara imza atılıyor. İşte bilim adamları ve dünya enerji dünyasına ışık tutacak projeleri:
Güneş Evi: Bu projede güneş pilleri kullanılarak güneş enerjisinden hidrojen elde ediliyor ve konutun elektrik, ısıtma ve soğutma gibi tüm ihtiyaçları karşılanabiliyor. Evde güneşten elde edilen hidrojen enerjisiyle başka hiçbir enerji kaynağına ihtiyaç duymuyor.
Vakum soğutma sistemi: Dünyadaki buzdolabı ve soğutma sistemlerine yeni bir açılım getiren proje ile bir buzdolabının üç saatte yaptığı soğutma bu sistem sayesinde 2 ile 15 dakika arasında yapılabiliyor. Henüz üretimi bulunmayan, sadece bir prototipi yapılabilen cihaz sayesinde, karpuzu 7 derece soğuklukta seven bir kişi, cihazın paneline ısı değerini girip 2-3 dakikada bu soğukluğa ulaşabiliyor. Böylelikle diğer soğutma sistemlerine karşı beş kat daha az enerji tüketimi sağlanıyor.
Güneş enerjisi ile ürün kurutma sistemi: Denizli ve Ege Bölgesi için çok önemli olan bu proje kapsamında incir ve üzüm gibi ürünler güneş enerjisi ile kısa sürede kurutulabiliyor. İhracatçı firmalar bu sayede güneş enerjisini kullanarak ürünlerini kısa sürede hijyenik olarak kurutabiliyor.
Tekstilde enerji tasarrufu sistemi: Tekstildeki enerji maliyetlerini yüzde 30-40 aşağıya çekebilecek bu projede ekstra bir yatırım ve cihaz gerekmiyor. Sadece enerjinin verimli kullanılması öğretildiğinde tekstilde hem elektrik hem de ısınma materyallerinden yüzde 30-40 tasarruf sağlanabiliyor.
Biodizel Projesi: Bu proje ile alternatif ürünlerin yağı çıkarılarak biyodizel üretimi sağlanabiliyor. Bu ürünlerin başında tütün tohumu geliyor. Bugüne kadar Türkiye'de tütün tohumundan yağ üreten bulunmuyordu.
Yollardaki düzenleme ile akaryakıt tasarrufu projesi: Araştırmalar dünyadaki petrolün büyük bölümünün motorlu taşıtlar tarafından tüketildiğini ortaya koyuyor. Sadece, kırmızı ışıklarda ve sıkışık trafiklerde harcanan akaryakıtın dünyadaki yıllık maddi değeri 10 milyar doları geçiyor. Bu noktadan yola çıkan bilim adamları basit düzenlemeler ile bu tüketimi azaltma yoluna gitti. Ekibe Denizli Belediyesi'nin de verdiği destekle yapılan sinyalizasyon düzenlemesinde Denizli genelinde yüzde 30'u bulan tasarruf sağlandı. Ekip, Delikliçınar, Üçgen Kavşağı ve
Atatürk Bulvarı'nda altı ay boyunca çalışma yaptı.
Topraktan enerji üretimi projesi: Dünyada kullanılan bu sistem, özellikle Avrupa'da devlet tarafından büyük destek alıyor. Toprağın içine yerleştirilen tüplerden geçirilen su ısındıktan sonra kalorifer radyatörüne benzer fan-coil ismi verilen cihazlarda ısıya dönüştürülüyor. Avrupa'da büyük maliyetlerle yapılan bu iş, PAÜ ekibi tarafından daha düşük maliyetlerle yapılabiliyor. Sistem meyve kurutmasında da kullanılabiliyor.
Enerji hesaplama sistemi projesi: Bu proje kapsamında ‘Genetik Algoritma’ sistemi kullanılarak enerji ihtiyacı çok az sapmalarla hesaplanabiliyor. Örneğin, bu sistem kullanılarak Türkiye'nin 2030'daki enerji ihtiyacı çok az bir sapmayla net şekilde ortaya çıkıyor. Bu da beraberinde yapılacak santral yatırımlarının ihtiyaç olup olmadığını, kaç santrale gerek duyduğu gibi konulara açıklık kazandırıyor.