Güncelleme Tarihi:
KAZA YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR...
Ailesi depremde kendisi tren kazasında öldü
Haydarpaşa- Denizli seferini yapmak üzere dün saat 17.35'de İstabul'dan yola çıkan 11442 sefer sayılı Pamukkale Ekspresi, bu sabaha karşı saat 02.00 sıralarında Kütahya'nın Çöğürler- Demirözü istasyonları arasında raydan çıktı. Çat Deresi Mevkii'nde aşırı soğuk nedeniyle rayların donduğu keskin virajda lokomotifin arkasında bulunan 5 vagon peşpeşe devrilirken, yolcular kendilerini bir anda can pazarında buldu. Sürüklenen vagonlardaki yolculardan bazıları kendi imkanlarıyla çıkarken, yaralanan birçok yolcu vagonlarda sıkıştı.
KAZA RAY KIRILMASINDAN KAYNAKLANDI |
TCDD'den yapılan açıklamada, kazadan hemen sonra TCDD’de kriz masası oluşturulduğu ve Kütahya Valiliği ile koordineli olarak çalıştığı belirtilerek, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve ilgili yetkililerin olay yerinde incelemeler yaptığı kaydedildi. Olay yerine ambulanslar ve kurtarma ekipleri ile karada ve demiryolunda gidebilen araçların hızla ulaştığı ve ekiplerin çalışmaya başladığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: “İlk incelemelerde olayın conta başındaki ray kırılmasından meydana geldiği belirlenmiş olup detaylı çalışmalar devam ediyor. Yolcular, trenle Kütahya’ya aktarılarak gidecekleri yerlere otobüslerle ulaştırılması işlemleri tamamlandı.” |
ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR
Kütahya kent merkezine 20 kilometre ve Kütahya- Afyonkarahisar karayoluna 10 kilometre uzaklıktaki kaza yerine kurtarma, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Hava sıcaklığının sıfırın altında 12 derece olduğu kaza yerine ulaşan ekipler, ambulanslarla yaralıları Kütahya ve Afyonkarahisar'daki hastanelere taşımaya başladı.
Kan gölüne dönen vagonlardan çıkarılan 9 kişinin cesedi, morga kaldırılırken, enkaz altında cesetler bulunduğu ve ölü sayısının artabileceği belirtildi.
Kazadan yara almadan kurtulan yolcular, Kütahya Belediyesi'nin otobüsleriyle kent merkezine taşındı.
Kazanın ardından TCDD Genel Müdürlüğü'nde oluşturulan kriz masası kurtarma çalışmalarını Kütahya Valiliği ile koordineli yürüttü. Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’da kaza yerine gelerek çalışmaları yönetti.
VALİ: SABOTAJ İHTİMALİ ZAYIF
Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe kaza yerinde yaptığı açıklamada, kurtarma ve demiryolunu ulaşıma açma çalışmalarının dondurucu soğukta aralıksız devam ettiğini söyledi.
Sabotaj ihtimalinin zayıf da olsa jandarmanın bu yönde araştırma yaptığını belirten Vali Kocatepe, TCDD yetkililerinin kendilerine trenin ‘kurp alırken’ devrildiğini söylediğini anlattı. Demiryolcular, keskin virajlardaki eğime ‘kurp’ diyor.
RAYLAR DONMUŞ
Kaza sırasında hava sıcaklığının sıfırın altında 12 dereceye düşmesi nedeniyle Çat Deresi'ndeki ‘kurp’ta rayların donmasının vagonların devrilmesine neden olabileceği kaydedildi.
Kaza yerine ilk ulaşan yakındaki Ahi Köyü sakinleri, donmak üzere olan birçok kişiyi kurtardıklarını söyledi. Köylüler, trenin Çat Deresi'nin geçtiği vadideki keskin virajda devrildiğini belirterek, iyi havalarda da trenlerin bu kesimde hızını düşürdüğünü kaydetti.
KIZILAY BÖLGEYE YARDIM GÖNDERDİ
Kaza yerine Kızılay tarafından battaniye ve sağlık malzemesi ulaştırıldı. Kaza yerinde buluanlara sabah poğaça dağıtıldı.
ÖLEN VE YARALANANLARIN KİMLİKLERİ
Kütahya yakınlarında raydan çıkıp devrilen Pamukkale Ekspresi'nde ölen 9 kişiyle, yaralananlardan hastanelerde tedavi altına alınan 30 kişinin kimlikleri saptandı. Ölen 9 kişi şunlar:
Tren şefi Ahmet Sarıkaya (42), Yusuf Açıkgöz (28), Mehmet Börek (51), İbrahim Doğan (21), Kerim Yarar (16), İbrahim Levent, Kadir Mıngır, Recep Ildız ve Cengiz Güler.
Yaralan 50'ye yakın kişiden bazıları ayakta tedavi görürken, 30 yaralı Kütahya ve Afyonkarahisar'dakİ hastanelerde tedavi altına alındı. Bu kişilerin adları ve yattıkları hastaneler şöyle:
Kütahya Devlet Hastanesi: Bahadır Korkmaz, Musa Bıyıklı, Sultan Bıyıklı, Latif Bıyıklı, Yunus Akkuş, Cen Bulut Ekinci, Gökhan Uçakçı, Musa Deniz.
Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi: Nazik Savaş, Mahmut Savaş, Hatice Göksel, Kezban Şentürk, Tuğba Hüryaşar, Mustafa Hüryaşar, Selma Hüryaşar, Fatmanur Akçalı, Serpil Akçalı, Cansu Göksel, Hayalı Kalgır, Figen Kalgır, Mustafa Ünal ve Derya Ünal.
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi: Haydar Acar, Yusuf Onay, Cavide Güler, Ceren Güler, Mustafa Muaz Dalkılıç ve Musab Muaz Dalkılıç
Afyonkarahisar Kocatepe Devlet Hastanesi: Cemile Dilber ve Emin Erez
RAYLAR KIRIK, SABOTAJ YOK
Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, kesin ölü sayısıın kaza yerindeki vagonların kaldırılmasından sonra belli olacağını, güvenlik güçlerinin araştırması sonucu sabotaj ihtimalinin bulunmadığının anlaşıldığını söyledi.
Trenin, soğuktan donan rayların kırılması sonucu devrildiği iddialarıyla ilgili soruları yanıtlayan Vali Kocatepe, “Evet o noktada raylar kırık. Rayların kazadan önce mi yoksa tren devrilirken mi kırıldığı araştırılıyor. Kazanın kesin nedeni teknik heyetin raporuyla belli olacak” dedi.
Pamukkale Ekspresi'nin raydan çıkıp devrildiği Çöğürler- Demirözü istasyonları arasında aynı yerde daha öce de tren kazası oldu. 1990 yılında Çat Deresi'ndeki aynı virajda yolcu treni raydan çıktı. Bu kazada ölen olmadı, bazı yolcular yaralandı.
MAKİNİSTLER GÖZALTINDA
Pamukkale Ekspresi'nin makinistleri Bülent Özgür ve Erdinç Cirit hakkında soruşturma başlatıldı.
Kazadan hemen sonra jandarma tarafından gözaltına alınan Özgür ve Cirit savcılıkta ifade verdi. Makinistler hakkında soruşturma devam ediyor.
DEMİRYOLU ULAŞIMA AÇILDI
Kütahya Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer, kaza nedeniyle hasar gören demiryolu hattının onarıldığını söyledi. Devrilen vagonlardan az hasarlılıların kaza mahalinden götürüldüğünü, hasarlı 3 vagonunun ise demiryolu kenarına alındığını belirten Özer, “Saat 18.00’de Toros Ekspresi’nin geçişine izin verildi. Bu hatta çalışmalar halen devam ediyor. Ancak demiryolu ulaşıma açılmış durumda. Gelen yolcu trenlerinin geçişlerine izin verildikten sonra kaza yerindeki vagonların kaldırılma çalışmalarına devam ediliyor” dedi.
KAZAYA TANIK OLANLAR ANLATIYOR
Haydarpaşa'dan 298 yolcusuyla hareket eden Pomukkale Ekspresi'ne Kütahya ve diğer istasyonlardan binenler olduğu ve kaza sırasında trende 436 yolcunun bulunduğu açıklandı.
Kazadan yara almadan kurtulan yolcular dehşet saatlerini anlatırken, olayın şokunu uzun süre üzerlerinden atlatamadı. Lokomotif geçtikten sonra vagonların peşpeşe devrildiğini kaydeden yolcular, ilk şoku atlattıktan sonra herkesin dışarı çıkmasına yardımcı olduklarını, dondurucu soğuktan korunmak için de ateş yaktıklarını anlattı.
Kaza sırasında trende bulunanlardan Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisi Fatma Oğuz, “Hayatımda ilk kez trene binmiştim. Hızlı gitmiyordu. Çök kütü sarsıldık ve ne olduğunu anlayamadık. Vagonlar yan yattı, çığlıklar yükseldi. O anı unutmam mümkün değil” dedi.
DENİZLİ'DE BÜYÜK ÜZÜNTÜ
Pamukkale Ekspresi'nin sabaha karşı Kütahya yakınlarında devrilmesi sonucu 9 kişinin ölmesi ve 21 kişinin yaralanması, Denizli'de büyük üzüntüye neden oldu. Trende yakınları olanlar telaş içinde Denizli Garı'na akın ederek, yakınlarının sağlık durumuyla ilgili bilgi almaya çalıştı. Baıları da sabah yakınlarını karşılamak için istasyona geldiklerinde kazadan haberdar oldu.
Cep telefonundan aradıkları yakınlarına ulaşamayanlardan birçok kişi, Kütahya'daki kaza yerine gitmek üzere yola çıktı. Tren kazası nedeniyle ana- baba gününe dönen Denizli Garı'nda bekleyenler arasında bulunan Cihan Aylakçı, trende bulunan üniversite öğrencisi Seda Aylakçı ile güçlükle irtibat kurabildi. Kızının sağlık durumunun iyi olduğunu öğrenen Cihan Aylakçı, “Kızımla Kütahya'dan trene binmeden önce konuştuk. Yarım saat sonra da kaza olmuş, şimdi otobüsle geliyor. Kızımın kurtulduğuna sevindim ama kazada ölenler için de çok üzüldüm” diye konuştu.
“NEDEN: RAY CATLMAMASI YA DA KIRILMASI”
Pamukkale Ekspresi'nin raydan çıkarak devrildiği bölgede teknik heyetin yaptığı incelemenin ilk sonuçlarını açıklayan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, kazaya ray çatlamasının ya da kırılmasının neden olduğu olasılığının ağırlık kazandığını söyledi.
Süleyman Karaman, karturma ekibinin kazadan 1.5 saat sonra olay yerine ulaştığını, yoğun çalışmayla devrilen vagonların kaldırılarak en yakın istasyona çekildiğini ve demiryolunun onarım yapılarak saat 16.30'dan itibaren ulaşıma açıldığını söyledi. Büyük olasılıkla kazaya, virajdaki rayların çatlaması ya da kırılmasının neden olduğunu kaydeden Karaman, hız limitinin aşılıp aşılmadığının ise incelemenin tamamlanmasından sonra ortaya çıkacağını söyledi, ancak ihmalin sözkonusu olmadığını ileri sürdü. Karaman, “Trenin bakımı 3 gün önce yapıldı” dedi.
CENAZELER TESLİM EDİLDİ
Kazada ölenlerin cenazeleri Kütahya Devlmet Hastanesi morgundan akşam saatlerinde yakınları tarafından alındı. Tren şefi Ahmet Sarıkaya ve Mehmet Börek'in cenazesi Eskişehir'e, İbrahim Doğan ile Cengiz Güler'in cenazeleri Denizli'ye, Kerim Yarar'ın cenazesi İstanbul'a, Yusuf Açıkgöz, İbrahim Levent, Kadir Mıngır ve Recep Ildız'ın cenazeleri de Afyonkarahisar'a götürüldü.
Tren kazası kurbanlarının cenazelerinin yarın toprağa verileceği belirtildi.