Pamukkale’deki iki antik kente açıkhava deprem müzesi

Güncelleme Tarihi:

Pamukkale’deki iki antik kente açıkhava deprem müzesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 00:00

Pamukkale Üniversitesi, (PAÜ) İtalyanlarla işbirliği yaparak, Denizli’deki Hierapolis ve Laodikya Antik Kentleri’nin bulunduğu bölgede depremin yol açtığı yıkımın izlerini "Deprem Müzesi Parkı" ile gözler önüne serecek.

400 BİN YTL’YE MAL OLACAK

Antik Hierapolis Kenti’nde kazı çalışmalarını yürüten İtalyan Lecce Üniversitesi öğretim üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesco D’Andria’nın önerdiği Deprem Müzesi Parkı Projesi, Pamukkale Üniversitesi’nin de destek vermesiyle hız kazandı. Tarihte dokuz ve üzerindeki şiddetli depremlerle yerle bir olan Hierapolis Antik Kenti’ni açık hava deprem müzesine dönüştürecek projeyle ilgili ilk adım atıldı. PAÜ tarafından hazırlanan Deprem Müze Parkı Projesi, Çürüksu Vadisi’nde yer alan Hierapolis Antik Kenti ve çevresini kapsıyor.

Üç yıl içinde gerçekleştirilmesi beklenen proje, aynı zamanda jeolojik çalışmalar için de zemin oluşturacak. Antik kenti etkileyen depremler kayıt altına alınıp araştırılacak. Yaklaşık 400 bin YTL’ye mal olacak projeyle, tarihi yapılardaki çatlak aralıkları, fay hatlarındaki kırıklarda açılmalar, depremler sonucu yüzeye çıkan termal suyla oluşan travertenler, termal suyun fiziksel ve kimyasal değişimleri de araştırılacak.

KAPIDA SİNEVİZYON GÖSTERİSİ

Proje, PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Kumsar ve İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesco D’Andria tarafından yönetilecek. PAÜ Rektör Yardımcısı Kumsar, birçok ülkede oluşturulan Deprem Müzesi Parkı Projesi’nin bu bölgenin tarihsel gelişimini gelecek kuşaklara aktarma bakımından çok önemli olduğunu söyledi. Bölgenin hem araştırma alanı olacağını hem de ziyaretçileri ağırlayacağını belirten Kumsar, "Bu bölgeyi açık hava müzesi haline getirmemiz, antik şehrin nasıl yıkıldığını, fay kırıklarını, buharın nasıl çıktığını ve travertenlerin nasıl oluştuğunu insanlara gösterecek. Buraya gelenler, şimdiye kadar bilinmeyenlerin cevabını müzeyi gezerek alacak. Müze girişinde, Hierapolis ve çevresinin tarihsel gelişimi ile bugünkü durumunu aktaran bir sinevizyon sunumunu da amaçlıyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!