Pamuk'a Berlin'den fahri doktora

Güncelleme Tarihi:

Pamuka Berlinden fahri doktora
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 16:17

Almanya'da bulunan yazar Orhan Pamuk'a Berlin Hür Üniversitesi tarafından fahri doktorluk unvanı verildi.

Haberin Devamı


Berlin Hür Üniversitesinde düzenlenen törende konuşan Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, "Pamuk'un Almanya'ya daha önce gelmeyi planladığını, ancak aldığı tehditler nedeniyle o zamanlar gelemediğini" belirterek, "Sizi tehdit edenler Türkiye'nin düşmanı" dedi.

"Demokrasiye ve özgür düşünceye saygı duymayanların cinayet işleyecek kadar ileri gidebildiğini ve Pamuk'un dostu olan Hrant Dink'i de öldürdüğünü" ifade eden Wowereit, "Bu kişiler kendilerinden o kadar emin ki, sizi de tehdit ediyor" diye konuştu.

"Tehdit alan edebiyatçıları Avrupalıların da koruması gerektiğini" kaydeden Wowereit, "Onlara, edebiyatçılara yönelik her türlü saldırının bize yönelik bir saldırı olduğunu göstermeli ve bu saldırılara karşı birlikte mücadele etmeliyiz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini, ancak Türkiye'nin de diğer üye ülkeler gibi demokratik ve hukuk devleti alanındaki reformları sürdürmesi gerektiğini" belirten Wowereit, "Türkiye'deki son gelişmelerin, bunun kolay olmadığını da gösterdiğini" söyledi.

"HİÇBİR ŞEY HAYAT KADAR ŞAŞIRTICI OLAMAZ, YAZI HARİÇ"

Giessen kentindeki Justus Liebig Üniversitesi profesörlerinden Mark Kirchner de, Pamuk'un "Hiçbir şey hayat kadar şaşırtıcı olamaz, yazı hariç" şeklindeki sözlerini Türkçe okuduğu konuşmasında, "Pamuk'un gerçek anlamda bir dünya edebiyatçısı olduğunu" belirtti.

"Kendisinin de yaklaşık 20 yıldan bu yana Pamuk hayranı olduğunu" ifade eden Kirchner, "bu nedenle Pamuk'a fahri doktorluk unvanı verilmesinden büyük mutluluk duyduğunu" kaydetti.

Berlin Hür Üniversitesi profesörlerinden Gert Mattenklott da, Pamuk'un eserlerinin edebi önemine vurgu yaparak,"Orhan Pamuk'la üniversitemizde sadece Batı yanlısı örnek bir Türkü değil, aynı zamanda hiçbir edebiyatçıda olmayan yaşam tecrübesine sahip, tahayyül ve hitabet gücü olan bir insanı ağırlıyoruz" dedi.

Berlin Hür Üniversitesi Felsefe ve Sosyal Bilimler Bölümü Dekanı Prof. Dr. Peter-Andre Alt da Pamuk'a, "saygı ve hoşgörünün ışığında kültürler arasında diyalog açılmasına sağladığı katkılardan dolayı" fahri doktorluk unvanı verdiklerini belirtti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!