‘Pamuk uğruna Bafa Gölü'nde yaşam yok edildi’

Güncelleme Tarihi:

‘Pamuk uğruna Bafa Gölünde yaşam yok edildi’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2006 14:12

Av ve Yaban Hayvanlarını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı ve emekli Büyükelçi Süha Umar, Bafa Gölü'ndeki yaşamın pamuk uğruna yok edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Aydın ve Muğla sınırları içinde, tarihi ve doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Bafa Gölü'nde inceleme yapan Umar, gölü besleyen Büyük Menderes nehri ve diğer derelerin bentlerle kesilerek suyun pamuk ekimi yapılan Söke Ovası'na verildiğini, gölün kurtulması için bu bentlerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bafa Gölü'nde pazartesi günü başlayan gümüş, levrek, yılan, çipura ve sazan balığı ölümleri tartışma yaratırken, Ankara'dan gelerek Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri ve çevresinde iki gündür araştırma ve incelemelerini sürdüren Av ve Yaban Hayvanlarını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Süha Umar ve Vakıf Genel Sekreteri Serkan Göksu, DHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Umar, önceki yıllarda DSİ'nin göle Büyük Menderes ve diğer derelerden su akışını engellemesiyle yaşanan balık ölümleri, suların çekilmesi, göl üzerinde adacıkların oluşması, aşırı koku ve çürüme şikayetlerini değerlendirerek Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yetkililerini uyardıklarını, ancak herhangi bir tedbir alınmadığını öne sürdü. Umar şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Söke Ovası'na su vererek pamuk ürecilerini sevindireceğiz derken Türkiye'nin doğal güzelliklerinden biri olan Bafa Gölü'nü kurutmuşlar. DSİ'nin yıllar önce bend ve suni su kesme yöntemleriyle yaptığı büyük hata ve yanlıştan bir an önce dönülmeli ve göl susuz bırakılmamalı. Türkiye'nin en güzel doğal ve kültürel kaynaklarının bulunduğu göle devlet ve insan eli ile müdahale edilmeseydi, bugün bu facia yaşanmamış olurdu. DSİ yaptığı yanlıştan bir an önce dönerek yüzlerce kuş ve balık türünün üreme ve yaşam alanı olan Bafa Gölü için bendleri kaldırmalı, göle 25 yıl önceki gibi su akışı sağlanmalı. Yaşanan facia sadece gölün dibinde değil çevresinin geleceğini de büyük ölçüde etkileyecektir. DSİ yetkilileri yaptıkları açıklamalarla asla kendilerini aklama yoluna gitmemeli, yanlışı bir an önce düzeltmeli. Çünkü bilimsel raporlar, gölün susuz bırakılması ve atıkların göle verilmesi ile zehirlenmenin meydana geldiği yönünde. Ayrıca göle halen bir balık yavrusu üretim tesislerinden verilen azotlu sular, atıklar ile zeytinyağı fabrikalarının atıklarının akışı da bir an önce kesilmeli, bunlara göz yuman görevliler hakkında soruşturma açılmalı.”

Haberin Devamı

Umar, vakıf tarafından hazırlanacak raporların ilgili kurum ve bakanlıklara iletileceğini, Bafa Gölü'nü kurtarmak için üniversiteler ve bilim adamlarından oluşan acil bir komisyonun kurulması gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!