Güncelleme Tarihi:
Pakistan'da seçimler nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alınmasına rağmen, oy verme işleminin başlamasından kısa bir süre sonra Karaçi kentinde Ulusal Halk Partisi'nin (ANP) seçim bürosuna yapılan saldırıda 10 kişi öldü, en az 34 kişi yaralandı. Yetkililer, bu saldırının yanı sıra Peşaver ve Belucistan'da meydana gelen şiddet olaylarında da yedi kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
TARİHİ SEÇİMLERDEN KARELER
Yönetimin el değiştireceği ülkede 114 partinin 45 bin adayı, 342 sandalyeli federal ve 728 sandalyeli eyalet meclisine girmek için yarışıyor.
PAKÄ°STAN TARÄ°HÄ°NDE BÄ°R Ä°LK
Seçim tarihi bir seçim olma özelliÄŸini taşıyor, çünkü darbelerle bölünen 66 yıllık ülke tarihinde ilk kez seçilmiÅŸ bir hükümet görev süresini tamamlamayı baÅŸararak, iktidarı seçimle baÅŸa gelecek bir partiye devredecek.Â
TALÄ°BAN TEHDÄ°DÄ°
Pakistan Talibanı’nın seçimlere katılınmaması yönündeki uyarılarına rağmen, seçimlere katılımın öncekilere kıyasla yüksek olduğu gözleniyor.
Seçimler için ülkede olağanüstü tedbirler alındı. 15 bin 600 kritik seçim noktası için 75 bin asker görevlendirilirken, istikrarlı bölgelerde güvenliği polis sağlıyor.
86 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçimlerin şeffaflığına da önem veriliyor. Seçim hilesi ve sahte oy kullanılmasının önüne geçmek için sıkı önlemler alınırken, her seçmen oy kullanmadan önce kendi fotoğrafı ve kimlik bilgilerinin bulunduğu belgeye parmak basıyor. Oy pusulaları ve sandıklar seçim komisyonu yetkilileri tarafından sürekli kontrol ediliyor.
Uluslararası kuruluşlar ve gözlemcilerin ilgi gösterdiği seçimlerde Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan da gözlemci statüsünde görev yapıyor.
200 BİN KADINA SEÇİM YASAĞI
Aşiretlerin kontrolünde olan Dir bölgesinde, kadın kıyafeti giyen intihar eylemcilerinin önüne geçmek için 200 bin kadının oy vermesi seçim komisyonu kararıyla yasaklandı.
SEÇİM SEMBOLLERİ
Seçimlerde, 114 partinin yer alması ve halkın yüzde 40’ının okur-yazar olmaması nedeniyle partiler oy pusulalarında inek, askı, tencere, kova, askı, kaplan gibi sembollerle temsil ediliyor. Pakistan'da seçimlerde on yıllardır bu yöntem uygulanıyor.
Pakistan'da seçimlere katılan partiler, sembollerini kendileri belirliyor. |
SEÇİM KAMPANYASININ YILDIZI
190 milyonluk Pakistan’da yapılan seçimlerin üç parti arasında geçmesi bekleniyor: 1999’da darbeyle indirilen eski Başbakan Navaz Şerif’in Pakistan İslam Birliği-Navaz Grubu (PML-N), mevcut üçlü koalisyon iktidarının büyük ortağı Pakistan Halk Partisi (PPP) ve eski kriket oyuncusu İmran Han’ın lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi (PTI).
Seçimleri, Pakistan Müslümanlar Birliği lideri Nawaz Şerif'in kazanması bekleniyor. Ancak seçim kampanyasının yıldızı, reform sözü veren eski kriket oyuncusu İmran Han oldu.
ABD İÇİN KRİTİK
Navaz Şerif ve İmran Han, seçimi kazanmaları halinde ABD’nin ‘terörle savaş’ındaki ortaklığı gözden geçireceklerini açıkladı. Dolayısıyla seçimler ABD’nin bölgede yürüttüğü El Kaide savaşı ve NATO’nun Afganistan’dan çekilme planı açısından da büyük önem taşıyor.
NYT MUHABÄ°RÄ° SINIR DIÅžI EDÄ°LÄ°YOR
Seçimlerden kısa süre önce Pakistan İçişleri Bakanlığı, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın (NYT) bu ülkedeki temsilcisinin, "sakıncalı faaliyetlerde" bulunduğu gerekçesiyle sınır dışı edilmesini talep etti.
NYT'nin İslamabad Büro Şefi Declan Walsh'ın, Pakistan'da bugün başlayan seçimlerin hemen öncesinde ülkeyi terk etmesinin istendiği ifade edildi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Jill Abramson'ın ise Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Malik'e, kararı protesto eden bir mektup yazdığı öğrenildi.
Twitter hesabından "Pakistan seçimleri arifesinde ülkeden ayrılmam istendi" iletisini gönderen Walsh, "Tamamen sürpriz oldu" diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Walsh, son günlerde Pakistan'daki siyasi kayırma ve eski başbakanlardan Benazir Butto'nun suikastını inceleyen savcının vurularak öldürülmesi hakkında haberler yazıyordu.
Uzun süre yabancı ülkelerde muhabir olarak görev yapan 39 yaşındaki Declan Walsh, 2012'nin Ocak ayından bu yana NYT için çalışıyordu. İngiltere'nin Guardian gazetesinde de görev alan Walsh, dokuz yıldır Pakistan'da yaşıyordu.