Güncelleme Tarihi:
PAKİSTAN Ulusal Afet Yönetim Kurumu (NDMA) Başkanı Cafer İkbal Kadir, geçen ay başlayan muson yağmurlarının neden olduğu sellerde 13 bin 465 köyün etkilendiğini, 275 bin ev ve işyerinin kısmen ya da tamamen tahrip olduğunu açıkladı. 2010 yılında ülkenin beşte biri sular altında kalmış, 1300 kişi ölmüştü. Geçen yılki muson ise 275 cana malolmuştu. Son seller, en çok 2010’da sağlam kalan bölgeleri vurdu.
Yaşanan son sel felaketi özellikle Belucistan eyaleti ile ona komşu Sindh’i vurdu. 250 kişinin can verdiği bu iki eyalette bir hafta aralıksız süren yağışların ardından su seviyeleri yükselince barajların tahliye kapaklarının açılması, ölümlerin çoğunun nedeni. Binlerce hektarlık alanı kaplayan sular, bölgeyi bir içdenize çevirdi. Pencab eyaletinde salgın hastalıklar 70 can aldı. Yüzbinlerce kişi evsiz. Ulaşım felç. Bölgede kapsamlı bir nüfus sayısı yapılmadığından ölü sayısı tahminlerden çok daha fazla olabilir.
Önce işçileri kurtardılar
2010’daki afetten etkilenenler için Belucistan’ın Dera Allah Yar bölgesinde yaptırılan 500 konutluk afetzede evleri de son sellerle sular altında kaldı. Geçen yıl başlayan TOKİ inşaatını gerçekleştiren Siyah Kalem şirketinin 4 mühendisi ölümle burun buruna geldi. İbrahim Çabuk, Abdullah Aksu, Ali Elçimci ve Hanefi Gözegir, suların aniden yükseldiği TOKİ şantiyesinde önce 500’e yakın yerel personeli tahliye etti. Ardından şantiyedeki malzemeleri ve iki büyük jenaratörü yükselen sulardan kurtarmaya çalıştılar. Sular aniden yükselince yüksek bir okul temeli üzerine çıkan Türk mühendisler, bellerien kadar su altında kurtarılmayı beklediler. Mühendisler son anda gelen bir balıkçı kayığıyla kurtarıldı.
Kürekle şantiyeye
ŞANTİYE şefi İbrahim Çabuk, “Sabaha kadar yükselmeye devam eden suyun içinde yardım bekledik. Elçilik harekete geçti, Pakistan ordusunun helikopter ve bot gönderdiğini söylediler. Ama bize ulaşamadılar. Ümidimizi kesmişken kurtarıldık” diyor. Ölümden dönen Türk mühendisler, şimdi şantiyeye her gün düzenli olarak botla bir saate yakın kürek çekerek gidiyor ve kontrol ediyorlar. Tüm iş makineleri ve tonlarca çimentonun sular altında kaldığı şantiyede hasar çok büyük.