Güncelleme Tarihi:
Pak Bahadır'ın fotoÄŸrafları için tıklayın...  Â
HAYVANAT bahçesine geldiği 1954 yılından bu yana, kim bilir kaç çocuğun meraklı gözleri, onun uzun kirpikli iri gözleriyle sessizce konuşmuştur... Kim bilir kaç anne baba, çocuklarını onunla büyütüp sevgiyi aşılamıştır... O, İzmir’in, İzmir Fuarı’nın mütevazı simgelerinden biriydi. Ege’nin bu tarihi kentinin gizli kahramanıydı. Esaret altında olmasına rağmen insanlardan fazla bir şey istemiyordu. Sağlıklı bir yaşama ortamı, sağlıklı gıda ve sevgi...
Tam 59 yıl sabretti, çilelere dayandı Pak Bahadır, kafesinin önüne her gün gelen o güzel gözlü çocukların hatırına. Sonunda zamanın acımasızlığı, geldi kapıya dayandı...
ALMANYA’DAN UZMANLAR
Yaşlılığı nedeniyle ayak ve eklemlerinde sorunlar olan Pak Bahadır, uzun süredir ağrı çekiyordu. Beton zemin, taş duvarlar, hendekle çevrili 200 metrekarelik kafeste 53 yıldır tek başına yaşamak, öyle kolay değildi. Pak Bahadır’ın ağrıları ve ayaklarındaki enfeksiyon geçtiğimiz günlerde arttı. Bunun üzerine Almanya’dan fil bakımı konusunda iki uzman getirildi. Ancak uzmanların anestezi altında müdahalesi sırasında Pak Bahadır’ın yorgun kalbi "Artık yeter" dedi ve durdu.
Hayvanat Bahçesi’nin sembolü olan Pak Bahadır’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Güngör, "Filin yaşı ve içinde bulunduğu sağlık sorunu dikkate alındığında anestezinin riski yadsınamazdı, ancak hayvan hakları açısından da bakıldığında başka çaremiz de yoktu" dedi.
DOĞA PARKINA GÖMÜLDÜ
Sabah erken saatlerde Pak Bahadır’ın cesedi vinçlerle kaldırılıp kamyonla Sasalı’da yapımı devam eden Doğal Yaşam Parkı’na götürülerek gömüldü. Pak Bahadır’ın doğal ortamına daha uygun bir yuvada, hiç olmazsa toprağa basarak hayatının son günlerini geçirmesini isteyen havyanseverler kampanyalar düzenlemişti.
Pak Bahadır kendisi için hazırlanan ama görmeye ömrünün yetmediği Doğal Yaşam Parkı’ndaki 15 dönümlük yuvanın yanına açılan çukura gömüldü.
Bahadır’a özgürlük için 5 bin imza
Son yıllarda yaşadığı koşulların elverişsizliği, birçok hayvanseveri ve kuruluşu üzüyordu. Pak Bahadır için özgürlük kampanyası düzenlendi. Yasemin Kozanoğlu gibi ünlüler de kampanyaya destek verdi. 5 binden fazla imza toplanan kampanya etkili oldu ve Pak Bahadır için Sasalı Doğal Yaşam Parkı hazırlandı. Ne yazık ki Pak Bahadır’ın ömrü parkı görmeye yetmedi. Bu arada Hayvanat Bahçesi’nin diğer fili Begümcan’ın da ileride aynı hastalığa maruz kalmaması için Alman heyetin tavsiyesiyle önümüzdeki günlerde bir operasyona alınacağı bildirildi.