Güncelleme Tarihi:
Dünya Özürlüler Günü münasebetiyle dün Galatasaray-Taksim arasında yürüyüş yapıldı. Özürlüler, yürüyemedikleri cadde ve sokakların durumuna da dikkat çekti.
Bakırköy Belediyesi, Omurilik felçlileri Derneği için bir merkez açtı. Merkez hastalığın önlenmesi ve hastaların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için çalışacak.
Belediye Sağlık Daire Başkanlığı, İstanbul'un özürlü profilini ortaya çıkarmak amacıyla 2001 başında bir araştırma başlatıyor. Káğıthane pilot bölge seçildi.
Büyükşehir Belediyesi'ne ait Özürlüler Merkezi ile Otistikler Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği şenlikte otistik çocuklar dans edip eğlendiler.
Özürlüler, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü'nde, Galatasaray'dan Taksim'e düzenledikleri yürüyüşle, sorunlarına dikkat çekmeye çalıştılar. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla düzenlenen ve Küçükyalı Çocuk Yuvası Çocuk Bandosu eşliğinde yapılan yürüyüşe, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu, Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi, Mehmet Yıldırım Rehabilitasyon Merkezi, İstanbul Görme Engelliler Spor Kulübü, Marmara Zihinsel Özürlüler Rehabilitasyon Merkezi, Özel Diyalog Zihinsel Özürlüler Merkezi, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı ve Metin Sabancı Spastik Çocuklar Gençler Eğitim Rehabilitasyon Merkezi'ndeki özürlüler katıldı.
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu, Türkiye'de 7.5 milyon özürlü bulunduğunu, bunların yüzde 0.2'sinin görme, yüzde 0.6'sının işitme, yüzde 2.4'ünün bedensel, yüzde 2.3'ünün zihinsel özürlü, yüzde 0.1'inin ise uyumsuzlar olduğunu belirtti. Eroğlu, İstanbul’da, 11’i özel 15 rehabilitasyon merkezinde 300 özürlünün kaldığını, 4-5 bin civarında özürlünün de hizmetlerinden yararlandığını söyledi.
Sizden farksızım
Kendisi gibi özürlü gençlerin yürüyüşünü, elektronik terazisi başında duyarak algılayan görme özürlü tartıcı İbrahim Çolak, Türkiye'de kanun yapıcıların ve vatandaşların bu konuda çok şey yapması gerektiğini söyledi. Küçük yaşlarda görme yeteneğini kaybettiğini ve bunun herkesin başına gelebileceğini belirten Çolak, ‘‘Ben sadece görmüyorum. Diğer özelliklerimle, sizlerden farksızım. Kişiler, başlarına gelmeden bu soruna çözüm için çaba harcamalılar. Eskiden burada jilet, çakı, terlik satıyordum. Ama görmememden yararlanıp, çalan çok oluyordu. Şimdi 50 bin lira karşılığında gelip geçeni tartarak, emeğimle, geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Ancak kişilerin bana davranışları ve duyduklarımı yazsam kitap olur’’ dedi. l Süleyman ARAT
İstanbul'un özürlü haritası çıkarılacak
Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Sağlık Daire Başkanlığı, bazı üniversitelerin katkısıyla İstanbul'un özürlü haritasını ortaya koymak amacıyla bir araştırma projesi hazırladı. Projeyle, şehirde yaşadığı tahmin edilen bir milyon özürlüye ulaşmak, adreslerini, özür tiplerini ve rehabilitasyona ihtiyacı olanları belirlemek hedefleniyor. Araştırmada elde edilecek veriler, özürlülerle ilgili yapılacak çalışmalarda rehber olarak kullanılacak.
Sağlık Daire Başkanı Doç. Dr. Ahmet Zeki Şengil, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ‘‘Kağıthane'yi pilot bölge seçerek ön çalışmalarımıza başladık. Araştırmada görev alacak personel, bu aydan itibaren eğitilmeye başladı. Kağıthane'yi pilot bölge seçmemizin nedeni ise bu ilçenin demografik özelliğini diğer ilçelere oranla daha iyi bilmemiz.’’
Çalışmaların bilimsel ve uluslararası normlara uygun olması gerektiğini kaydeden Şengil, ‘‘Böyle bir çalışmada özürlünün kim olduğunu tanımlamak gerekir. Bazı çalışmalarada özürlü profili geniş, bazılarında ise dar tutulur. Bu insanlar sadece ortopedik, görme, işitme ve zihinsel özürlü müdür? Yoksa ikinci bir şahsa ihtiyacı var mıdır? Örneğin bazı kronik hastalar, kendi ihtiyacını göremeyen yaşlı insanlar var. Bunlar da bir noktada özürlü kabul edilir. Bu nedenle biz, yaptığımız çalışmaların başarılı olması için Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterleri ölçü olarak kullanacağız’’ diye konuştu.
Belediye neler yapıyor?
Özürlülüğe neden olacak faktörleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bunun için de, yaptığı toplantılarda yakın akraba evliliğine dikkat çekerek bu tür evlilikleri önlemeye çalışıyor.
Kazalardan sonra yapılan müdahalede omuriliğin zedelenmesini ve buna bağlı olarak felçli denilen ortopedik özürlülerin ortaya çıkmasını engellemek için ilkyardım eğitimi veriyor.
Kurduğu Özürlüler Merkezi'nde özürlülerin tıbbi rehabilitasyonlarını yaparak eğitiyor, meslek edindiriyor, etkinliklere katılmalarını sağlıyor.
Özürlüler Merkezi'nde özürlülere yaklaşım konusunda özürlü ailelerine ve vatandaşlara seminerler veriyor.
Özürlülere ihtiyaçları olan tekerlekli sandalye, baston, işitme cihazı vb. aletleri dağıtıyor.
İstanbul'un çeşitli bölgelerindeki özürlülerin ihtiyaçlarına uygun 25 civarınada günlük bakım ve rehabilitasyon merkezi kurmayı planlıyor.
Otistik çocukların keyifli günü
OTİSTİK çocuklar, Dünya Özürlüler Günü nedeniye düzenlenen eğlencede, arkadaşları ile gönüllü abla ve ağabeyleriyle keyifli dakikalar geçirdi. İstanbul Büyüşehir Belediyesi'ne ait Özürlüler Merkezi ile Otistikler Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği şenlikte 11 çocuk, dans edip resim yaparak, birlikteliğin tadını çıkardı. Şenliğe Otistikler Derneği'nde gönüllü çalışan 15 genç de katıldı. Otistikler Derneği Başkanı ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Nevin Eracar, otistik çocuklar için her ay bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, birarada olmalarının, gelişmelerine olumlu katkı sağladığını söyledi.