Özürlüler, kendi günlerinde yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Özürlüler, kendi günlerinde yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2006 13:40

Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla Harbiye'den Taksim'e kadar yürüyüş gerçekleştiren özürlüler, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu.

Haberin Devamı

Şişli Belediyesinin organizasyonu ile Harbiye'de toplanan ve aralarında AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ile Türkiye Sakatlar, Altı Nokta Körler, Omurilik Felçlileri ve Tüm Engelliler dernekleri ile Tohum Otizm Vakfı, BJK Engelli Spor Kulübü üyelerinin de bulunduğu özürlüler, beraberlerindeki yakınlarıyla tekerlekli sandalye ve koltuk değnekleriyle Taksim'e kadar yürüdü. Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Lokman Ayva, burada yaptığı konuşmada, insan merkezli siyaset yapma devrinde bulunulduğunu söyledi.
Ayva, Türkiye'yi ziyaret eden Papa 16. Benediktus ile yaptıkları görüşmeye dikkati çekerek, dünyanın özürlüler için de şekillenmesi gerektiğini Papa'ya ilettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

“İnsanların özürlü sorunlarına ilişkin körlükleri giderilmeli” diyen Ayva, özürlülerin toplumsal hayata katılması için yapılan çalışmalara işaret etti. Hükümetin özürlüler için ayırdığı bütçeye de atıfta bulunan Ayva, bazı özürlülerin bu haklarından haberlerinin olmadığını, bu bilgileri sivil toplum kuruluşlarının iletmesi gerektiğini vurguladı.
Lokman Ayva, “(Sosyal güvencede engeller var) diyorsunuz da niye bize söylemiyorsunuz? TBMM, özürlülerin kalbini incitecek bir tek kanunun geçmesine izin vermez” dedi.

DİĞER KONUŞMALAR

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Murat Demirok da engellilerin sorunlarını gündeme getirmek amacıyla yürüdüklerini belirterek, hükümeti engellilerin sorunlarını çözmeye davet etti. Demirok, Türkiye'de yaklaşık 8,5 milyon kayıtlı özürlünün bulunduğuna işaret ederek, özürlülerin evlere hapsedilmemesi ve iş yerlerinde istihdam edilmesini istediklerini dile getirdi. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de herkesin gözünü 2 saniye kapatarak bir görme engellinin hissettiklerini fark etmesi çağrısında bulundu.

“Engelli olmak suç değil. Engeli ortadan kaldırmanın yolu eğitimden geçer” diyen Sarıgül, tüm siyasi partilerin engelliler için bir araya gelerek ”Engelliler Bakanlığı” kurmalarını teklif etti. Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz da 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek Genel Sağlık Sigortası ile özürlülerin sahip oldukları haklardan bazılarını kaybedeceklerini savunarak, engellilerin “emlak vergisi” ödemesine ilişkin de bir düzenleme yapıldığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Boyraz, devletin sosyal niteliğini yok sayan bu anlayışın Anayasa'ya da aykırı olduğunu belirterek, “Engelsiz bir dünyada yaşamak ve haklarımızı özgürce kullanmak istiyoruz” dedi.

SHÇEK'İN TÖRENİ

Bu arada, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda daha sonra İl Sosyal Hizmet Müdürlüğünce de bir tören düzenlendi.
Törende, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik tarafından anıta çelenk bırakıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Bu törene, çeşitli rehabilitasyon merkezlerine devam eden çocukların yanı sıra dizilerde rol alan çocuk oyuncu Furkan Kızılay da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!