Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı, özürlü öğrencilerin çeşitli zorluklarla karşılaştıkları liseye giriş ile açık ilköğretim ve lise sınavlarında çeşitli düzenlemelere gidecek. Bakanlığın başvuru formunda özürlerini raporlayarak bildirmeleri halinde bu öğrencilerin şartlarını göz önüne alarak sınavları farklılaştıracak.
SESLİ SİSTEMLER, ÖZEL KİTAPÇIKLAR
Görme engelli öğrenciler için sesli sistemler geliştirildi. Bu öğrenciler, ses düzeylerini kendileri ayarlayacakları kulaklıklarla soruları dinleyerek cevaplayabilecek. Bu sistemin geliştirilmesinde Körler Okulu ile işbirliği yapıldığı kaydedilirken, sistemin geçiş süreci hesaplanarak 2006 ylındaki sınavlarda uygulanabileceği bildirildi. Görme engelli öğrenciler ayrıca özel kitaplar hazırlanacak. Daha önce herhangi bir özrü bulunmayan öğrencilerle birlikte sınava giren görme engelliler artık özürlüler okulunda sınavlara alınacak. Özellikle matematik testinde soru şekilleri bu öğrencilere göre değiştirilebilecek.
İşitme engelli öğrenciler de işitme düzeylerine göre ayarlanmış ses sistemlerini kullanabilecek.
Ayaklarından sakat olan öğrenciler için okulların girişlerinde düzenlemeler yapılarak bu öğrencilerin herhangi bir sorunla karşılaşmadan rahat bir şekilde sınava girmeleri sağlanacak.
EVDE SINAV
Yapılacak değişikliklerden en dikkat çekicisi ise yatalak olan öğrencilere ilişkin. Bakanlık yatalak hasta olduğunu raporla bildiren öğrencilere evlerinde sınava alacak. Bu öğrenciler için evlerine öğretmen gönderilecek ve belirlenen şartlar altında sınav gerçekleştirilecek.
İLKİ BU YIL UYGULANACAK
Bakanlık bu yıl ilk kez bir açık ilköğretim öğrencisini evinde sınava alacak. İstanbul’da makinaya bağlı kas erimesinden dolayı yatağa bağlı olarak yaşayan Yücel Kutlu Özen isimli öğrencinin ailesinin başvurusu üzerine Özen evinde sınavına girebilecek.
DİĞER TEDBİRLER
Sara hastaları için de okul önlerinde ambulans bulunduracak olan Bakanlık, 26 cezaevinde bulunan 418’i açık ilköğretim, 179’u açık lise öğrencisini artık okullara taşımayacak, cezaevlerinde de sınav yapılabilecek.
İl merkezlerinde yapılan sınavlar ulaşım sorunu dikkate alınarak artık öğrencisi fazla olan ilçelerde de gerçekleştirilebilecek.
Öte yandan Bakanlık yetkilileri, LGS’ye başvurarak adaylardan 1444’nün engelli olduğunu bildirdiğini ancak bunlardan sadece 90’nın rapor gönderdiğini belirtirken, çocuklarının engelli olduğunu bildiren velilerin raporlarını mutlaka göndermeleri gerektiğini kaydetti.