Özür talebine diplomatik formül

Güncelleme Tarihi:

Özür talebine diplomatik formül
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2011 14:39

BM komisyonunun Mavi Marmara baskınıyla ilgili hazırladığı raporun üslubu konusundaki müzakerelerini sürdüren Türk ve İsrail diplomatların, "Türkçe'de özür gibi görünecek, İbranice'de ise öyle görünmeyecek bir kelime bulmaya çalıştıkları" bildirildi.

Haberin Devamı

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT) gazetesi, Türk ve İsrailli diplomatların, geçen yıl Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail'in yaptığı saldırının ardından bozulan ilişkileri tamir etmeye çalıştıklarını yazdı.

Gazetenin internet sayfasındaki haberde, BM'deki diplomatlar kaynak gösterilerek Türk ve İsrailli diplomatların dün New York'ta görüşmelerde bulundukları belirtildi.

Her iki ülkenin diplomatlarının, “Ortadoğu'da değişen ilişkilerin, iki ülkenin jeopolitik hesaplarını da değiştirdiğini ve (ikili ilişkilerdeki) bu çıkmazdan bir çıkış yolu bulma yönünde harekete geçirdiğini” söyledikleri kaydedilen haberde, “İsrail'in Mısır ile ilişkilerinin, Türkiye'nin de Libya ve Suriye ile ilişkilerinin soğuduğu, bu durumun da Türkiye ve İsrail'i daha güvenilir müttefikler arayışına ittiği” yorumu yapıldı. Gazete, bölgedeki gerginliklerin Türkiye'nin arabuluculuk rolünü de zayıflattığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Diplomatların, “Türkiye ve İsrail'in, Mavi Marmara saldırısını soruşturan BM Soruşturma Komisyonu'nun hazırladığı raporun üslubu üzerinde uzlaşmaya varmaya istekli olduğunu”, ayrıca, “BM Soruşturma Komisyonu'nun bulgularının iki ülkeyi de muhtemelen rahatsız edeceğini” söylediklerini yazan gazete, yine diplomatlara göre raporun son taslağının “İsrail'in Gazze ablukasının meşru olduğunu ileri sürdüğünü, ancak bazı durumlarda İsrail komandolarının Mavi Marmara'ya el koyarken aşırı güç kullandıklarını” belirttiğini de kaydetti.

Gazete, raporda, Gazze'ye yardım filosunu organize eden yardım derneği İHH'nin niyetinin de sorgulandığı, ayrıca Türkiye'nin Mavi Marmara gemisini durdurmak için yeterli çaba göstermediği yönünde ifadeler olduğunu da belirtti.

ÖZDEM SANBERK: ÖZÜR VE TAZMİNAT TALEBİMİZDE DEĞİŞİKLİK YOK

BM Soruşturma Komisyonu'nda Türkiye'yi temsil eden emekli Büyükelçi Özdem Sanberk ile yapılan mülakata da yer verilen haberde, Sanberk'in, “Arap Baharı olaylarının, bölgenin iki istikrarlı ülkesi Türkiye ile İsrail arasındaki ihtilafı çözme gereğini artırdığını, her iki ülkenin de uzlaşma yönünde güçlü bir siyasi iradeye sahip olduğunu, ayrıca iki demokratik ülke olan Türkiye ve İsrail'in birbirleriyle hiçbir zaman savaş halinde olmadıklarını” söylediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Sanberk'in, Türkiye'nin bu konuda İsrail'den özür ve tazminat talebinde ise bir değişiklik olmadığını söylediğini de yazan gazete, Sanberk'in, “Bir ülke, uluslararası sularda seyreden silahsız bir gemiye müdahale eder ve 9 insanın ölümüne neden olursa, özür dilemesi ve kurbanların yakınlarına tazminat ödemeyi teklif etmesi nefes almak kadar doğaldır. Bu, Türkiye açısından ikili ilişkilerin normale dönmesi için bir ön koşuldur” şeklinde konuştuğunu da yazdı.

Gazete, iki ülkenin bir süredir “Türkçede özür gibi görünecek, İbranice'de ise öyle görünmeyecek bir kelime bulmaya çalıştıklarını” da iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!