Güncelleme Tarihi:
2000 yılını ‘‘Hizmette Kalite Yılı'' ilan eden İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), kalitenin artırılması ve personelin prezantabl hale getirilmesi için Amerikalı ve Türk uzman ve üniversite öğretim görevlilerinin katıldığı seminerlerini sürdürüyor. 6 Haziran'dan bu yana devam eden ve 28 Haziran'da sona erecek seminerler, Aksaray'daki İSKİ merkez binasında yapılıyor.
Seminerde suların arıtımı için yapılan ve yapılması gereken çalışmaları anlatan ve arı suda çok fazla organik madde bulunduğunu belirten İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu ‘‘Organik maddelerle birleşen klor, kanserojen etki yaratabilecek bileşikler oluşturuyor'' dedi. Eroğlu şunları söyledi: ‘‘Dünyada tatlı su kaynakları sınırlıdır. İnsanoğlu bunu tutumlu kullanmak ve kirletmemek zorundadır. Tedavi hekimliği yerine koruyucu hekimlik yapmak, en akılcı çözümdür''.
Bu doğrultuda Terkos ve Büyükçekmece gibi havzalar için koruyucu tedbirler alan İSKİ, havzaların 300 metre çevrelerini ağaçlandırma çalışmalarını başlattı. Kirlenmiş olan su kaynaklarını da yeni teknolojilerle arıtmaya devam eden İSKİ, klorlama sistemi yerine ozonlama sistemini kullanıyor. Türkiye'de ilk kez Hamidiye Kaynak Suyu Şirketi'nce kullanılan ve bu bağlamda şirketin Uluslararası Su Birliği'ne üye olmasını sağlayan ozonlama sistemiyle arıtma, halkın sağlığı açısından daha uygun bulunuyor.
Atıklar yüzünden içme suyu olarak kullanılmaktan vazgeçilen ve altı yılda üç kez boşaltılan Elmalı Gölü suyunun, ozonlama sistemiyle arıtılarak yeniden İstanbul halkının hizmetine sunulması; Kağıthane Yıldırım Beyazıt Han tesislerinin ozonlama sistemiyle modernleştirilmesi; Avrupa'nın en modern arıtma tesisine sahip olan İkitelli Fatih Sultan Mehmet içme suyu tesislerinin ön klorlama yerine ozonlama sistemini kullanarak arıtma faaliyetlerine başlaması; Muradiye içme suyu tesisinin hizmete sokulması; Osmaniye tesislerinin yenilenmesi; Ömerli tesislerinde ise havalandırma ve ozonlama sisteminin yerleştirilmesi, 1994 yılından bu yana su teknolojileri konusunda atılan önemli adımlar olarak görülüyor.