Güncelleme Tarihi:
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, “MİLGEM Projesi ile uzun vadede ülkemizde yerli harp gemisi dizayn ve inşa kabiliyetinde süreklilik sağlanmasını, yurtiçi savunma sanayinin geliştirilmesi suretiyle uluslararası rekabet gücüne sahip olunmasını, mükemmel hedefler olarak gördüğümü ifade etmek isterim” dedi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda, “TCG Meltem” hücumbotunun denize indirilmesi, ”TCSG-91” Sahil Güvenlik botunun taşıma platformları üzerinde blok atölyesinden çıkarılması ve “TCG Atak” hücumbotunun omurgasının kızağa konularak ilk kaynağının yapılması töreni, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in de katılımıyla gerçekleştirildi.
Tören, Orgeneral Özkök'ün karşılanmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Daha sonra konuşan Orgeneral Özkök, askeri tersanelerin altyapı seviyesi, harp gemisi inşa kültürü, her türlü gemiyi inşa edebilecek bilgi, beceri ve tecrübeye sahip kadroları ile mühendislik ve işçilik kalitesinin gurur verici bir seviyeye ulaştığını söyledi.
Türk ulusunun, ulusal hak ve menfaatlerinin korunması uğruna kaynaklarını seferber ederek Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) sunduğunu anlatan Orgeneral Özkök, kendi üretimleri olan harp silah ve araçları ile Türk ulusunun karşısına çıkmanın ayrı bir gurur vesilesi olacağını bildirdi.
TSK'nın bu hedefe yönelen önemli girişim ve projeleri olduğuna işaret eden Orgeneral Özkök, ulusal katkı oranı ile katma değerin azami olmasını sağlayacak şekilde tasarlanan ve inşası tamamen kendi olanaklarımızla gerçekleştirilecek milli geminin, yani MİLGEM Projesi'nin gerçekleştirilmesinin, benzer projeler içinde özel bir önem sahip olduğunu kaydetti.
-MÜKEMMEL HEDEFLER-
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü:
“MİLGEM Projesi ile kısa vadede, azami yerli katkı payı ve katma değer sağlayacak şekilde örnek tip bir korvetin İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda dizayn ve inşa edilmesini, orta vadede Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan gemilerin Türk özel sektör tersanelerinde yapılmasını, uzun vadede ülkemizde yerli harp gemisi dizayn ve inşa kabiliyetinde süreklilik sağlanmasını, yurt içi savunma sanayinin geliştirilmesi suretiyle uluslararası rekabet gücüne sahip olunmasını, mükemmel hedefler olarak gördüğümü ifade etmek isterim.”
“Bugün küresel güç olarak karşımıza çıkan ülkelerin ileri bir denizcilik kültürüne ve kuvvetli bir deniz gücüne sahip olduklarını” dile getiren Orgeneral Özkök, küresel ekonominin işleyişi ve güvenliğinin büyük ölçüde dünya denizlerinin güvenliğine bağlı olduğunu bildirdi.
Orgeneral Özkök, “Günümüzün politik, ekonomik ve güvenlik konjonktürü, mülteci ve yasa dışı göç hareketlerini de alışılmadık düzeyde artırmış ve denizler, tarihte yaşanmamış düzeyde sık kullanılan bir kaçakçılık platformu haline gelmiştir” dedi.
Türkiye'nin 3 kıtanın birleştiği Akdeniz ve Karadeniz gibi 2 önemli denizi birbirine ve dünyaya bağlayan su yollarını kontrol eden, Orta Asya ve Ortadoğu enerji havzalarının dünya pazarlarına açıldığı noktada yer aldığını anlatan Orgeneral Hilmi Özkök, ülkemizin krizlere müdahale için bu bölgelere çok yakın kıymetli bir coğrafyada yer aldığını belirtti.
Orgeneral Özkök, “Bu sebeple ülkemizin, bölgesindeki istikrarlı yapısı ve ulusal menfaatlerini muhafaza etmek için her zaman güçlü bir silahlı kuvvete ihtiyacı olmuştur. Bu bağlamda TSK, tarihi süreç içerisinde sahip olduğu sorumlulukların gereğini büyük bir başarıyla yerine getirmiştir” diye konuştu.
-“GURUR VESİLESİ OLAN GEMİLER”-
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, TSK'nın değişen yeni koşullar ışığında vizyonunu yeniden tanımladığını ve bu vizyonun tanımlanmasında Deniz Kuvvetleri'ne de önemli görevler düştüğünü söyledi.
Denize indirilecek “TCG Meltem”, ilk kaynağı yapılacak olan ”TCG Atak” hücumbotları ile fabrika dışına çekilecek “TCSG-91” Sahil Güvenlik botunun yerli imkanlarla inşa edilmesinin, “TSK'nın ulusal sanayiden azami katkı sağlanması yönündeki açık beyanı olduğuna” dikkati çeken Orgeneral Özkök, “birer gurur vesilesi olan bu gemilerin, tersanelerde oluşan bilgi birikimi ile tüm personelin inanç ve gayretinin eseri olduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmalardan sonra “TCG Meltem” adlı hücumbot, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün eşi Özenç Özkök tarafından denize indirildi. Özkök'ün şampanya şişesinin bağlı olduğu misinayı kesmesinin ardından şişesinin kırılmasıyla “TCG Meltem” denize indi.
Özenç Özkök, bu sırada “TCG Meltem, seni denize indiriyorum. Denizlerin sakin, pruvan neta olsun” dedi.
“TCG Meltem”in denize indirilmesinden sonra Orgeneral Hilmi Özkök de, omurgası kızağa konulan “TCG Atak” adlı hücumbota ilk kaynağı yaptı.
Törende ayrıca “TCSG-91” Sahil Güvenlik botu, taşıma platformları üzerinde blok atölyesinden çıkarıldı.
Orgeneral Özkök ve eşine, “TCG Meltem”in denize indirilişi ve ”TCG Atak”a ilk kaynağın yapılması anısına birer plaketin takdim edildiği törene, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.