Özgürlük Yolunda Bitmeyen Koşu Denktaş Kitabı / İhsan Tayhani

Güncelleme Tarihi:

Özgürlük Yolunda Bitmeyen Koşu Denktaş Kitabı  / İhsan Tayhani
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2011 11:13

Rauf Denktaş’ın kendi anlatımından, 20. Yüzyıl Kıbrıs tarihi ile özdeşleşmiş yaşamı...

Haberin Devamı

Kişiler vardır, yaşamları ve kişilikleri bir toplumun tarihinin, kaderinin belirlendiği bir dönemiyle özdeşleşir. O toplumu ve onun tarihini, bu kişiyi ve onun eylemlerini anmadan anlatmak mümkün değildir.

Rauf Denktaş, Kıbrıs Türk toplumu ile arasında böyle bir ilişki olan bir dava adamıdır. Kıbrıs Türk toplumunun tarihsel lideri ve “Türkiye’nin Kıbrıs davasının” simge adlarından biridir.

Lefke Avrupa Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Dr. İhsan Tayhani’nin hazırladığı bu kitapta, Kıbrıs Türk toplumunun son 80 yıllık tarihine damgasını vuran Denktaş’ın yaşamı anlatılmaktadır. Dava ve devlet adamı, toplum önderi ve siyasetçi, diplomat ve hukukçu, çocuk ve baba, eş ve yoldaş, dost ve arkadaş kimliklerinin sığdırıldığı bu yaşam, zengin ve renkli anılarla tarihin harman olduğu bir nehir söyleşi içinde sunulmaktadır okura…

Haberin Devamı

 

İHSAN TAYHANİ’NİN YAŞAMÖYKÜSÜ

 

İhsan Tayhani 1951 yılında Elazığ'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Elazığ'da tamamladı. 1974 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre Fırat Üniversitesi'nde çalıştı. 1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'ne geçti ve Maliye Muhasebe Yüksekokulu'nda İngilizce okutmanı olarak görev yaptı. 1994 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü "İngilizce Dili ve Eğitimi" Anabilim Dalı'ndan "Yüksek lisans" derecesini alarak bilim uzmanı oldu. 1995 yılında İngiltere'de İngiliz Dili Eğitimi konusunda eğitim gördü ve Colchester Enstitüsü'nden TEFL diploması aldı.

Yine 1995 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü'nde doktora çalışmalarına başladı. Ekim 2001'de "Atatürk'ün Bağımsızlık Politikası ve Uçak Sanayii (1923–1950)" konulu doktora tezinin savunmasını yaparak doktora derecesini aldı. Söz konusu çalışma, Türk Hava Kurumu Genel Merkezi tarafından 2004 yılında kitap olarak yayımlandı.

Haberin Devamı

İhsan Tayhani, 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Celâl Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesi'ne, Yrd. Doç. kadrosunda öğretim üyesi olarak atandı. 15 Şubat 2006 tarihinde de CBÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevini üstlendi. Cumhuriyet Tarihi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Vatandaşlık Bilgisi, Çağdaş Dünya Tarihi gibi dersleri verdi. 15 Eylül 2007 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrıldı. 13 Ekim 2007 tarihinde Lefke-Avrupa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde sözleşmeli statüde Yardımcı Doçent olarak görev aldı. İhsan Tayhani, 24 Şubat 2010 tarihinden beri anılan kurumda Tarih Bölümü Başkanlığı yapmaktadır.

Haberin Devamı

İhsan Tayhani, 1995 yılında Atatürkçü Düşünce Derneği Manisa Şubesi'nin kurucu üyeliğinde bulundu, iki dönem üst üste şube başkanlığı yaptı. 10–11 Haziran 2000 günleri Ankara'da gerçekleştirilen ADD 6. Olağan Genel Kurulu'nda Ege Bölgesi'nden sorumlu Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 6–7 Haziran 2002 tarihinde gerçekleştirilen ADD'nin 7. Olağan Genel Kurulu'nda ikinci kez Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. ADD'deki yönetsel görevlerine bir süreliğine ara verdikten sonra, 27–28 Ocak 2007 günü gerçekleştirilen ADD Olağanüstü Genel Kurulu'nda Yüksek Disiplin Kurulu üyeliğine seçildi. Şu anda anılan kurumda herhangi bir yönetsel görevi yoktur.

Haberin Devamı

İhsan Tayhani, evli olup, biri kız, biri erkek olmak üzere iki çocuk babasıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!