Özellikle seçildiler

Güncelleme Tarihi:

Özellikle seçildiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 23:18

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, “Son tutuklanan üç arkadaşımızın isim olarak seçilmesi çok önemli. İktidarın gözdağı verdiği anlaşılıyor. Bu bir korkutma” dedi.

Haberin Devamı

Dönem sözcülüğünü TGC’nin yaptığı Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) dün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde ‘Gazetecilik ve Dayanışma Suç Değildir’ başlıklı bir toplantı düzenledi. Gazeteci ve medya kuruluşlarına yönelik baskılarla cezaevindeki 37 gazetecinin sorunlarının konuşulduğu toplantıda Olcayto, şunları söyledi: “Sadece gazeteciler değil, insanımız da çağdaş demokrasilerde görülmeyen büyük bir baskı altında. Biz basın mensupları, meslek örgütleri olarak dayanışmamızı sürdüreceğiz, korkmuyoruz. Ellerinden geleni artlarına koymasınlar. Mesleğimizin onurunu koruyan gazeteciler olarak her zaman dik durmaya çalışacağız.”

DAYANIŞMA SUÇ OLDU
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Doğu ve Orta Asya Sözcüsü Johann Bihr ise Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in tutuklanmasının Türkiye’de ifade özgürlüğünün ne kadar kötü bir duruma geldiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Son tutuklamayla Türkiye’de bir eşiğin daha atlandığını belirten Bihr, “Dayanışma bir suç haline getirildi” dedi.

Basın Enstitüsü Derneği Başkanı ve IPI Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gürsel ise “Artık Türkiye’de insan hakları, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü mücadelesini birbirinden ayırmak mümkün değil” diye konuştu. Son tutuklamalarla dayanışmanın önlenmeye çalışıldığını belirten Gürsel, “Tam tersi sonuç veriyor. Dayanışma daha da artacak” dedi.

Basın-İş Başkanı Faruk Eren de “Her gazeteci adliye ve cezaevini tadacak galiba” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kanlı, Haber-Sen İstanbul 5 Numaralı Şube Başkanı Engin Başçı ile İletişim Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Recep Yaşar da konuşma yaptı. / Mesude ERŞAN

HAZİRAN RAPORU
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecilere yönelik saldırıların cezasız kaldığını belirterek,  haziran ayında yaşananları şöyle özetledi:

- Aralarında Erol Önderoğlu’nun da olduğu 37 gazeteci cezaevinde.
- Cumhuriyet, Evrensel, BirGün, Özgür Gündem, Sol gazeteleri ile Halk Tv ve Hayatın Sesi televizyonlarına dava yağdı. Özgür Gündem’in 37 nöbetçi genel yayın yönetmenine soruşturma açıldı. 3’ü tutuklandı.
- Hürriyet gazetesi New York temsilcisi Razi Canikligil, Atatürk Havaalanı’nda gözaltına alındı. Canikligil daha sonra serbest bırakıldı. Aynı gün uluslararası haber ajanslarına haber ve fotoğraf geçen gazeteci Mürsel Çoban, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde gözaltına alındı. Çoban serbest bırakıldı.
- Can Erzincan TV’nin TÜRKSAT’tan çıkarılacağı duyuruldu.
- Hürriyet gazetesi Ankara matbaasına saldıran 10 sanık beraat etti.
- Mardin Midyat’ta  Emniyet Müdürlüğü’ne bombalı araçla saldırı düzenlenmesinin ardından Sertaç Kayar, Hatice Kamer ve Mahmut Bozarslan, taşlı saldırıya uğradı. 


TÜRKİYE GÖRÜNMEZ PARMAKLIKLAR ARKASINDA
SINIR Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) üyeleri, Özgür Gündem gazetesinde bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan ve ‘Terör örgütü propagandası yapmak’tan tutuklanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı (TİHV) ve adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, gazeteci-yazar Ahmet Aziz Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu’nun tutuklanmasını Metris Cezaevi önünde protesto etti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire şunları söyledi: “Biz buradayız ve onlar da diğer gazeteciler gibi serbest bırakılana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Sınır Tanımayan Gazeteciler temsilcisi Erol (Önderoğlu), 20 yıldır kim olduğu fark etmeden ülkedeki tüm gazetecileri savunuyor. Önemli olan ülkedeki prensipleri ve ifade özgürlüğünü savunmak. İfade özgürlüğü diğer özgürlükler için kilittir ve tüm Türkiye de görünmez parmaklıklar arkasındadır. Türkiye hepimizin sevdiği bir yer ama bu kararlar ülkenin imajına inanılmaz zarar veriyor. Tüm dünya ülkede olanlardan dolayı şokta.” / Zeynep BİLGEHAN

BAKMADAN GEÇME!