Özellikle kayınvalidem bana kahve ikram etmeye çekiniyor

Güncelleme Tarihi:

Özellikle kayınvalidem bana kahve ikram etmeye çekiniyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 13, 2003 00:00

Starbucks'ın kıdemli kahve eÄŸitim uzmanı Cecile A. Hudon, bir kahve eÄŸitim seminerine katılmak için Türkiye'deydi. Antropoloji eÄŸitimi gördüğü sırada eÄŸitimine katkı saÄŸlaması için Starbucks'ta çalışmaya baÅŸlayan Hudon, 12 yıldır kahvenin büyülü aromasından ve tadından kopamamış. Gününü kahve tadımları ve eÄŸitimleriyle geçiren Hudon'la kahve konuÅŸtuk.Kıdemli kahve eÄŸitim uzmanı olarak gününüz nasıl geçiyor?- Her gün tadım odalarında çeÅŸitli ülkelerden gelen kahveleri tadıyoruz. Starbucks tadım uzmanları yılda 150 bin fincandan fazla kahvenin tadına bakar. Ayrıca kahve eÄŸitim programları geliÅŸtiriyor, kahve baÄŸlantılı proje ve ürünlere de danışmanlık yapıyorum.Kahve tadımını nasıl yapıyorsunuz?- Kahve tadımı gruplar halinde yapılır. Tadına baktıktan sonra tartışırız. SipariÅŸ edilen malı almadan önce üç kez tatmamız gerekiyor. DeÄŸiÅŸik kahveler arasındaki farkı anlamak için tecrübe gerekiyor. Bir kahve eÄŸitim uzmanı olmak için en az iki sene kahve tatmak ÅŸart.Bir kahve eÄŸitim uzmanı olarak nelerden vazgeçtiniz?- Kahve departmanında hiç kimse sigara içmez. Baharatlı yemekler de yemeyiz. Kahveyi her zaman sabah tadarız, böylece daha doÄŸru bir tespit yaparız.Bu konuda bir eÄŸitim aldınız mı?- Aslında ben antropoloji okudum. Müzelerde çalışmayı hayal ediyordum. Okulu bitirmeme katkıda bulunması için Starbucks'ta part-time bir iÅŸ buldum ve ayrılamadım. Kahveyi, 30 yıldır kahve iÅŸinde olan birisinden öğrendim. En çok hangi kahveyi seviyorsunuz?- Etiyopya kahvelerini seviyorum genelde. En çok sevdiÄŸim ise Ethiopia Sidamo. Tadı o kadar güzel ki. Aslında tercihim havaya göre deÄŸiÅŸiyor. Hava soÄŸuduÄŸu zaman daha sert bir kahve içmek hoÅŸuma gidiyor.Peki ya Türk kahvesi?- Seviyorum. Daha önce baÅŸka ülkelerde içmiÅŸtim ama Türkiye'de yapılan Türk kahvesini ilk kez burada içtim.Amerika'daki mönünüze eklemeyi düşünüyor musunuz?- Bilmiyorum. Aslında deÄŸiÅŸik kültürlere ait kahvelere mönüde yer vermek iyi olur.Kahve nasıl içilmeli? Tek başına mı, yiyecek bir ÅŸeyle mi?- Herkes nasıl zevk alıyorsa, öyle içmeli. Bu tamamen kiÅŸisel bir tercih. Bazı insanlar sütle içmeyi sever, bazıları bol ÅŸekerli ya da sade. Yine de ÅŸunu söylemem gerek. EÄŸer kahve hakkında daha çok ÅŸey öğrenmek istiyorsanız, bence hiçbir ÅŸey eklememelisiniz. Her kahvenin karakteristik bir tadı vardır ve bir ÅŸey eklerseniz onun tadını saklayabilirsiniz. YiyeceÄŸe gelince, çikolatalı tadı olan bazı kahveler keklerle çok iyi gider.Ne zaman içilmeli?- Zaman konusunda da bir sınırlama yok. Sabah, öğleden sonra ya da akÅŸam. Kahve güne baÅŸlamak için de, gün içinde ve akÅŸam yemek sonrasında da çok iyi bir seçim.DeÄŸiÅŸik mutfaklardan yemek yediÄŸiniz zaman, kahvenizi de ona göre mi seçmelisiniz?- Ä°talyan yemeÄŸi yedikten sonra ben espresso içmeyi tercih ederim. Geçenlerde de ÅŸikette Asya mutfağından yemekler yedik, Sumatro kahvesi içtik ve hepimiz çok keyif aldık.ArkadaÅŸlarınız ziyaretlerine gittiÄŸinizde kahve ikram etmekten çekiniyor mu?- Evet, özellikle de kayınvaldem bana kahve ikram etmekten çekiniyor. Sürekli benim kahve hakkında ne düşündüğümü merak ediyorlar. Türkiye'deki Starbucks müşterileri hakkında bilgi edindiniz mi?- DoÄŸruyu söylemek gerekirse, bu konuda hiçbir bilgim yok. Türkiye'ye iki günlüğüne geldim. Ä°stanbul çok heyecan verici bir ÅŸehir. Aynı anda hem Avrupa'da hem Asya'dasınız. Ä°stanbul'a kesinlikle yeniden gelmem gerek.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!