Özelleştirme 4 yılda 18 milyar doları buldu, dünya lideri oldu

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirme 4 yılda 18 milyar doları buldu, dünya lideri oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2007 00:00

Dünya Bankası verilerine göre 2004-2005 yılında dünya ikincisi olan Türkiye’nin son 4 yıllık rakamlarıyla dünya birincisi olduğunu belirten ÖİB Başkan Yardımcısı Osman Demirci, "Son 4 yılda rakam 18 milyar dolara yükseldi. Enerji özelleştirmeleri için yabancı şirketlerden büyük talep var, gelecek birkaç yılda bugüne kadar yapılacak en iyi özelleştirme süreci yaşanacak" dedi.

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkan Yardımcısı Osman Demirci, Dünya bankası verilerine göre Türkiye’nin, 2004-2005 yılında özelleştirmede dünya ikincisi, son 4 yıl değerlendirdiğinde ise birinci olduğunu söyledi. 2003 öncesi 20 yılda Türkiye’de yapılan özelleştirme 8 milyar dolar civarında iken, son 4 yılda bu rakamın 18 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Demirci, "Enerji alanındaki özelleştirme için yabancı şirketlerden büyük talep var, gelecek bir kaç yılda bugüne kadar yapılacak en iyi özelleştirme süreci yaşanacak" dedi.

4 YILDA 18 MİLYAR DOLAR:

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB)Dünya Bankası Sosyal Destek Projesi kapsamında yürüttüğü Adana İş Geliştirme Merkezi’ni (İŞGEM) ziyareti sırasında bilgi veren Demirci, Türkiye’nin özelleştirmede önemli başarılara imza attığını vurguladı. Demirci, gelecek dönemde enerji ve ulaşım alanında büyük özelleştirmelerin gerçekleşeceğini, ulaşımda otoyol ve köprülerin özelleşmesi ile yeni otoyolların yapılmasının gündemde olacağını kaydetti. Özelleştirmenin Türkiye’nin ve Türk girişimcilerinin ufkunu açtığını anlatan Demirci, şöyle konuştu: "2003 öncesi geçen 20 yılda yapılan özelleştirme 8 milyar dolar civarında iken, son 4 yılda bu rakam 18 milyar dolara yükseldi. OECD Özelleştirme ve KİT’lerin Yönetimi Çalışma Grubu toplantısında, Dünya Bankasının yaptığı sunumuna göre 2004-2005 yıllarında dünyada ikinci sıradayız. Son 4 yıla baktığınızda özelleştirmede dünya birincisiyiz."

SIRA ULAŞIM VE ENERJİDE:

Önümüzdeki dönemde ise ulaşım ve enerji alanlarında yapılacak özelleştirmeler olduğunu anlatan Demirci, böylece Türkiye’nin daha dinamik bir yapıya kavuşacağını, Türk sanayicilerin yurtdışında da söz sahibi olabileceklerini belirtti. Demirci, enerji alanındaki özelleştirme için yabancı şirketlerden büyük talep olduğunu, gelecek bir kaç yılda bugüne kadar yapılacak en iyi özelleştirme sürecinin yaşanacağını vurguladı.

Türkiye ve Yunanistan, Avrupa’da şirket evliliklerinin gözdesi oldu

ULUSLARARASI denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) "Finansal Hizmetler Birleşme ve Satın Alma İşlemleri: Avrupa’da Büyümeye Geçiş" başlıklı raporuna göre, birleşme ve satın alma işlemleri 137 milyar Euro’ya ulaştı. Bu rakam yüzde 77’lik bir artışı ifade ederken, yurtiçinde gerçekleşen işlemler de yeniden hızlanndı ve 2005 değerlerini üçe katlayarak 77 milyar Euro’yu buldu.

EN AKTİF ÜLKE İTALYA: Rapora göre, 2006’da Avrupa’daki birleşme ve satın alma işlemlerinde coğrafi olarak en aktif ülke İtalya oldu. Avrupa genelindeki işlemlerin sayısal olarak yüzde 48’inin gerçekleştiği İtalya, parasal değer açısından en büyük 10 işlemin yarısından fazlasına ev sahipliği yaptı. En yüksek 20 işlem içinde İtalya’yı hedefleyen sözleşmelerin değeri 62.7 milyar Euro’ya ulaştı. Ağırlıklı olarak yurtiçinde gerçekleşen işlemlerle Fransa ikinci sırada yer aldı. Buna karşın Fransız şirketleri, en yüksek 20 işlem içerisinde yer alan 13 sınır ötesi birleşme ve satın alma faaliyetinin 7’sine teklif verdi. 2005’te yüzde 28’lik oranla işlem değerinde en yüksek düzeyi yakalayan Almanya ise 2006’da büyük bir düşüşle toplam işlemlerde yüzde 1.7’lik bir paya sahip oldu. Yunanistan ve Türkiye başta olmak üzere Güney Doğu Avrupa’daki şirketlere yönelik büyük anlaşmalar ise bölgenin artan önemine katkıda bulunurken, Orta ve Doğu Avrupa ile Rusya’nın B&SA işlemlerindeki payı düşüş gösterdi.

İŞLEMLER DEVAM EDECEK: PwC Türkiye Denetim Hizmetleri Lideri Zeynep Uras, Avrupa’da 2006’nın sektördeki birleşme ve satınalma işlemlerinde güçlü bir yıl olmasını bekleyenlerin hayal kırıklığına uğramadıklarını belirterek şu değerlendirmede bulundu: "Bankacılık sektörünün başı çektiği birleşme yönündeki mevcut baskıların gerek yurtiçi gerekse sınır aşırı düzeyde devam etmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra büyük oyuncuların büyümek için gelişme gösteren ülkelerdeki faaliyetlerinin hızlanmasını bekliyoruz. Ayrıca birçok özel fon sermayesi şirketi de Avrupa finansal hizmetler sektörünün tümünde işlemlere destek verecektir."

Doğu Avrupa’da enerji ihaleleri alıyor olurduk

ÖİB Başkan Yardımcısı Osman Demirci, "Türkiye enerji sektöründe kamu eliyle değil, özel sektörle dünyada söz sahibi olabilir" derken, İspanya ve Çin örneklerini verdi. İspanya’nın enerji alanında özelleştirmeyle birlikte atılımı 1988 yılında yaptığını anımsatarak, "O dönemler Türkiye’de de aynı atılımlar yapılsaydı, şu an Türk enerji şirketleri Doğu Avrupa ülkelerinde ihale alıyor konuma gelmiş olacaktı" dedi. Çinli firmaların Afrika piyasasında bile iş yapar hale geldiğni, son olarak Nijerya’da 1.4 milyar dolarlık baraj satın aldıklarını hatırlatan Demirci, "Türk girişimcilerin özelleştirmeyle enerji şirketleri kurmaması için hiç bir nedeni yok. Bizim 30 milyar kilovat saat üreteceğimiz, 30 bin megavatlık hidroelektrik santralimiz var" dedi.

20 büyük işlemden 15’inde hedef banka

RAPORDAKİ verilere göre, birleşme ve satın almalarda Avrupa genelinde 2 kat artışla 99 milyar Euro’luk değere ulaşan işlem ile tüm finansal hizmetler işlemlerindeki en büyük paya sahip ve hakim sektör oldu. İşlemlerin yüzde 72’si bankacılık sektöründe gerçekleşti. Yılın en büyük 20 işleminin 15’inin hedefinde bankalar yer aldı. Sigortacılık sektöründe işlemler bir önceki yıla göre yüzde 34 artışla 25 milyar Euro’ya ulaştı. Varlık yönetimi sektöründe gerçekleşen işlemler 2005’teki 7 milyar Euro’luk hacmin ardından büyük düşüşle 2 milyar Euro’ya geriledi. Bu arada İç piyasalarında büyüme hızı yavaşlayan uluslararası şirketlerin Türkiye’ye ilgisinin süreceğini söyleyen PwC Türkiye Kurumsal Finansman Hizmetleri Lideri Orhan Cem, "Geçtiğimiz yıl en büyük 20 işlemin üçte biri yine finans sektöründe gerçekleşti. Bankacılıkta birleşme ve satın almalar açısından ikinci dalga yaşanabilir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!