Güncelleme Tarihi:
SGK'LI HASTA KABUL ETMEYENLER |
Güven Hastanesi, Memorial Hastanesi, Kent Hastanesi ve Anadolu Sağlık Merkezi ise anlaşmalarına şimdilik devam ediyor. Ancak SGK ile masaya oturmaya hazırlanan hastaneler pazarlığın sonuçlarından çok da umutlu değil. Şimdilik sözleşmeye tekrar imza atan hastanelerden bazıları da 12 Temmuz'dan sonra çıkacak kararın ardından yeniden gözden geçirme yapacak. Bunun için de sosyal sigortalılara 20 gün sonrasına randevu veriliyor. Anlaşmayı fesheden hastanelerin bir kısmı ise fiyatlarını aşağıya çekerek eski SGK katılım payı üzerinden hizmet vermeye devam ediyor.
Referans Gazetesi'nin haberine göre "Özellerin kapısı SSK'lıya açık" söylemi daha 3. yılında tarihe karışırken, hastane kuyrukları da yeniden hayatımıza girecek gibi görünüyor.
International Hospital Direktörü ve Acıbadem Sağlık Grubu Pazarlama Direktörü Meri Bahar, hasta sayısında büyük bir değişiklik olmadığını belirtirken, Florence Nightingale Hastanesi Genel Koordinatörü Mücahit Atmanoğlu ise, OHSAD toplantılarının sunucunu beklediklerini söyledi.
BÜYÜK VAATLERLE AÇILMIŞTI
2005'te sosyal sigortalılara büyük vaatlerle açılan özel hastane kapıları teker teker kapanıyor. SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur'lu hastaların tedavi masraflarını karşılayan SGK, 1 Temmuz'dan itibaren özel hastanelere yüzde 30 fark alma sınırı getirdi. Bunun üzerine Sağlık Uygulama Talimatı (SUT) fiyatlarından hizmet veremeyeceğini açıklayan özel hastaneler, SGK anlaşmalarını gözden geçirmeye başladı. Sağlık Bakanlığı ile yeniden pazarlık yapmayı planlayan OHSAD ortak bir çalışma grubu oluşturularak branş anlaşması yapılması SUT fiyatlarının yeniden yapılandırılması ve özel hastanelerin sınıflandırılması konularında bir çalışma yapılmasında anlaştı. 12 Temmuz'a kadar sonuçlanacak çalışmayla beraber zeyilname vermeyen sağlık kuruluşları SGK ile anlaşma yapıp yapmamaya karar verecekti. Ancak daha önceki girişimlerinde de SGK'dan olumlu yanıt alamayan bazı özel hastaneler bu hafta anlaşmalarına noktayı koydu.
SİGORTALIYA ÖZEL İNDİRİMLER BAŞLADI
1 Temmuz'dan alınan kararla International Hospital, SGK ile anlaşmasına son verdi. Ankara Mesa Hastanesi ve Bayındır Hastanesi de bir haftadır sosyal sigortalı hasta kabul etmiyor. Diğer yandan SGK sözleşmesini bitiren Hisar Intercontinental Hastanesi ve Acıbadem Sağlık Grubu sosyal sigortalı hastalarını kaybetmemek için eski SSK katkı payları üzerinden hizmet vermeye devam ediyor. Buna göre 110 YTL olan uzman hekim muayenesine 70 YTL ödeyen sigortalı yine aynı fiyattan hizmet alabilecek. Eskisine göre tek fark ise yazılan reçetelerin SGK tarafından kabul edilmiyor olması. International Hospital Direktörü ve Acıbadem Sağlık Grubu Pazarlama Direktörü Meri Bahar, sosyal sigortalıların ciroda büyük yer kaplamadığını belirterek, "Hasta profilimiz genellikle özel sigortalı ve sigortasız hastalardan oluşuyor. Sosyal sigortalılar ise büyük fark bedelleri ödüyorlardı. Dolayısıyla hasta sayımızda büyük bir değişiklik olmadı" dedi.
FARK İSTEMİYORUZ, REÇETEMİZİ KABUL EDİN !
NPİstanbul Yönetim Kurulu başkanı Prof. Dr. K.
RANDEVULAR 20 GÜN SONRAYA VERİLİYOR
SGK sözleşmesini şu ana kadar iptal etmeyen Güven Hastanesi, Memorial Hastanesi, Kent Hastanesi, Anadolu Sağlık Merkezi ve Alman Hastanesi ise kararsızlığını koruyor. Sözleşme yenilemeye henüz karar vermeyen Alman Hastanesi ise bir ay öncesinden randevu alan sosyal sigortalılara SGK üzerinden hizmet vermeye devam ediyor. Ancak yeni randevular sözleşme kararının kesinleşmesi için 20 gün sonrasına veriliyor.
Hastalarına SGK ile anlaşma imzalanmayacağı sinyalleri veren Florence Nightingale de, 1 Temmuz'dan bu yana yüzde 30 fark alarak yola devam ediyor. 1 haftadır uygulanan fiyat tarifesiyle hastanenin zorlandığını belirten Florence Nightingale Hastanesi Genel Koordinatörü Mücahit Atmanoğlu, "Sözleşmeyi imzalamak için OHSAD toplantılarının sunucunu bekliyoruz. Eğer bir gelişme olmazsa Yönetim Kurulu olarak toplanıp karar vereceğiz" diye konuştu. Yılda 2000 kalp ameliyatı ve organ nakli yaptıklarını anlatan Atmanoğlu, "Sözleşmeyi imzalamazsak bu ameliyatları kim yapacak? Bir kaç kurum dışında bu ameliyatları yapacak başka yer yok. Hastalar yine bize gelecek. Vakıf olarak hastaları düşünmek zorundayız" dedi.
Özel hastanelerin SGK sözleşmesini bitirmesiyle birlikte, sosyal sigortalılar için geriye dönüş de başlamış oluyor. Büyük hastanelerin sahadan çekilmesiyle beraber fark almamayı göze alan hastaneler sosyal sigortalının tek adresi haline gelecek. Dolayısıyla geçmişten hatırlanan hastane kuyrukları yeni dönemin değişmezleri arasına girecek. Bu da demek oluyor ki "Sigortalıya özellerin kapısı açık" söylemi hedefine ulaşmadan geri dönecek. Uzun süredir devam eden pazarlıklar boyunca OHSAD Başkanı Muharrem Usta da, sık sık özel hastanelerin devlet hastanesine döneceğini dile getirmişti.
Bunun yanında Bakanlıklar'ın sözüyle yola çıkan pekçok yatırımcı zincir hastaneler kurmaya soyunmuştu. Hatta son dönemde en çok rağbet gören yerler büyük şehirlerden çok hastanenin olmadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmuştu. Ancak sosyal sigortalı hasta garantisi ortadan kalkınca yatırımcı da bölgeden elini çekecek. Daha şimdiden askıya alınan yatırımlar devam etmeyecek gibi görünüyor.