Özel hastaneler için önemli kararlar

Güncelleme Tarihi:

Özel hastaneler için önemli kararlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2012 13:03

Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Buna göre acil servise başvuran hastalara gerekli müdahaleyi yapmayıp sağlık güvencesi olup olmadığını ve ödeme gücünü sorgulayan hastaneler 10 günden başlayan sürelerle kapatma cezası alacak.

Yeni yönetmelikte öne çıkan noktalar şöyle:

- Özel hastaneler, günlük yatak ücretlerini her yıl kendileri tespit ederek bakanlığa bildirecek ve bu ücret bakanlıkça onaylanacak. Bakanlık, hastane sınıflamalarını, emsal hastanelerdeki en yüksek ve en düşük yatak ücretlerini ve hastanelerin kapasitelerini dikkate alarak, gerektiğinde günlük yatak ücretlerinin üst sınırını belirleyebilecek.

- Özel hastaneler, 4 klinisyen uzmandan az olmamak kaydıyla Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen toplam kadrolarının en az dörtte biri sayısında klinisyen uzman ile faaliyete başlayabilecek.

Haberin Devamı

- Toplam kadronun dörtte üçünün iki yıl içinde aktif hale getirilmesi zorunlu olacak. İki yıl içinde aktif hale getirilemeyen kadrolar kaybedilecek. Kalan dörtte birlik kadrolar, bakanlıkça kullanımına izin verilmesi halinde aktif hale getirilecek. Klinisyen uzman sayısı dördün altına düşen hastanelerin faaliyeti iki yıla kadar süreyle askıya alınacak. Bu süre sonunda uzman hekim eksiğini gideremeyen özel hastanenin ruhsatı iptal edilecek.

- Özel hastanelerin kadroları, Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemi'ne, bakanlıkça elektronik ortamda kaydedilecek. İlan edilecek dönemlerde özel hastanelerin kullanımına izin verilecek kadrolar veya ek kadrolar, bakanlıkça bu elektronik sistemde tanımlanacak ve hekim başlatma talebi mesul müdür tarafından sistem üzerinden yapılacak.

Acile yatanlara hizmet zorunlu 

- Acil servise başvuran hastalara, yoğun bakım hizmeti dahil gerekli ilk müdahalenin yapılması, gerekiyorsa hastanın yatışı yapılarak tedavisinin ve eğer gelişirse komplikasyonların tedavisinin tamamlanmasından özel hastane sorumlu olacak. Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği uzman tabip, tıbbi donanım, müdahale, bakım ve tedavi için gerekli şartların hastanede sağlanamaması durumunda ise gerekli ilk müdahalenin yapılmış olması kaydıyla, başka bir sağlık kuruluşuna usulüne uygun şekilde sevki sağlanabilecek.

Haberin Devamı

- Acil vakaların sağlık güvencesi olup olmadığını, ödeme gücü bulunup bulunmadığını veya hastanın tedavi masrafını nasıl karşılayacağını sorgulayan, acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınan hastanelerin acil vakalar haricinde hasta kabulü, on gün süreyle valilikçe durdurulacak.

Aykırılığın tekrarında hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü, otuz gün süreyle valilikçe durdurulacak. Aykırılığın bir yıl içinde üçüncü kere tespit edilmesi halinde, hastanenin ruhsatnamesi Sağlık Bakanlığı tarafından geri alınacak.

Haberin Devamı

- Acil servise başvuran bir hastanın, tedavisi veya sevkinde ilave ücret alındığının tespiti halinde hastanenin mesul müdürü uyarılacak. İlave ücrete ilişkin bir yıl içinde ikinci tespitte hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü bir gün süreyle valilikçe durdurulacak. Aynı yıl içinde ilave ücret alındığının üçüncü ve daha fazla tespitinde ise diğer uyarı ve iptal cezaları uygulanacak.

Yabancı hekim çalışabilecek

- Özel hastane, bakanlıkça izin verilmesi kaydıyla yabancı hekim ve hekim dışı sağlık meslek mensubu çalıştırabilecek. Bu şekilde verilecek izin, hastaneye planlama kapsamında cihaz ve ünite ekleme hakkı sağlamayacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!