Özel Harekât’a yeni imaj geliyor

Güncelleme Tarihi:

Özel Harekât’a yeni imaj geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özel Harekat Daire Başkanılığı, yeniden yapılandırılıyor. Yeni uygulamayla özel tim, yalnızca Doğu ve Güneydoğu'da görev yapacak. Ankara'da bulundurulacak çekirdek bir kadro, Batı'da olabilecek olağanüstü operasyonlar için hazır tutulacak.

Susurluk skandalının ardından ağır iddialara hedef olan Özel Harekat Daire Başkanlığı, ‘imaj değişikliği’ için yeni baştan yapılandırılıyor. Başkanlığın adı ve personelin kıyafeti değiştirilirken, görevli sayısı da azaltılıyor.

Özel Harekat Daire Başkanlığı'nın adının ‘Anti Terör Grubu’ veya ‘Anti Müdahale Grubu’ olarak değiştirilmesi planlanıyor. Özel harekatçıların giydiği kamuflaj elbiseleri de yenileniyor. Örnekleri hazırlanan yeni kamuflaj elbiseleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun arazi yapısına uygun olacak. Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde 1983 yılında şube müdürlüğü olarak kurulan ve 1993 yılında daire başkanlığına dönüştürülen özel harekatta 6 bin 80 polis görevli. Bu sayı yeniden yapılanma çerçevesinde 4 bine indirilecek.

GÖREV YERİ DOĞU

Özel harekata mensup polisler, bundan böyle yalnızca Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapacak. Ankara, İstanbul, İzmir gibi özel statülü il müdürlükleri ve Adana, Bursa, Mersin, Kocaeli, Samsun, Sıvas, Konya, Muğla, Manisa, Balıkesir gibi A tipi il emniyet müdürlüklerinde görev yapan özel harekat timine mensup polisler, Doğu ve Güneydoğu'ya kaydırılacak.

Doğu ve Güneydoğu dışında sadece Ankara'da özel harekat polislerinden oluşan bir ‘çekirdek grup’ bulunacak. Bu grup, Ankara ve batı illerinde uçak kaçırma, rehin alma gibi suçlara müdahale edecek. Doğu ve Güneydoğu'da görev süreleri dolan özel harekat polisleri, bu kadrodan çıkarılarak terörle mücadele, istihbarat, asayiş hizmetleri gibi diğer birimlere atanacak. Özel harekatçılar başka kadrolara atanmadan önce hizmet içi eğitimden geçirilecek.

Çevik Ayşe Cesur Ali

EMNİYET Genel Müdürlüğü, polisin imajıyla ilgili yeni bir proje hazırladı. ‘Çevik Ayşe, Cesur Ali’ adı verilen projeyle, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki ‘Mehmetçik’ sevgisinin yakalanması amaçlanıyor.

Türkiye'de ilk kez Aydın'da uygulanacak proje ile ilgili bilgi veren Aydın Emniyet Müdürü Ahmet Tekin Akın, 20 yaşında, 12 aylık eğitimle Emniyet Teşkilatı'na katılan gençlerin, zaman zaman toplumsal olaylarda uyum sorunu yaşadıklarını, bunun ise polisin imajını zedelediğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican başkanlığında Ankara'daki toplantıda ‘Çevik Ayşe, Cesur Ali’ imajını birçok yönüyle ele aldıklarını ve bu projeyle eski polis imajını yıkacaklarını belirten Akın, şunları söyledi:

‘‘Polis, Mehmetçik gibi toplumun bağrından yetişen bir meslek grubuna dönüşecek. Vatanı, milleti için çalışan polisin toplumsal olaylarda duyarlı hareket etmesi öğretilecek. Vatandaştan da polisi koruması, kollamasını isteyeceğiz. Çünkü polisler kendi evlatlarıdır. Türkiye çapında düzenlenecek bu projeyle polisimizi sevdireceğiz.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!