Güncelleme Tarihi:
Türkiye genelinde 937 güvenlik şirketi, 537 de güvenlik okulu bulunuyor. Avrupa Özel Güvenlik Hizmetleri Federasyonuna (COESS) da üye 29 ülke arasında yer alan Türkiye'de, özel güvenlikçi sayısı 300 bine ulaşmış durumda.
Türkiye'de, kamu güvenliğini tamamlamak amacıyla kurulan özel güvenlik şirketi ve eğitim kurumlarının sayısı hızla artarken, özellikle, gençler için yeni bir iş sektörü olarak da görülen özel güvenlikçilerin sayısının 2010 yılında 800 bine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Özel güvenlikçi olmak için en az ilköğretim mezunu olabilme şartı aranıyor. İlköğretim mezunları, talep etmeleri ve şartları uyduğu takdirde, 90 saatlik bir eğitime tabi tutularak, silahsız olarak görev yapabilme hakkı kazanırken, lise mezunları 120 saatlik eğitimin ardından silahlı olarak özel güvenlikçi olabiliyor.
PROF. DR. İZZET DUYAR
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Duyar, Türkiye'de görev yapan özel güvenlikçilerin sayısının artmasının, güvenlik endişesinden kaynaklandığını söyledi.
Prof. Dr. Duyar, güvenlik hizmetinin yoğun olarak devlet tarafından verilmesinin daha doğru olacağını savundu.
Özel güvenlikçilere verilen eğitimin yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Duyar, şöyle konuştu:
“Özel güvenlikçiler için değişik okullar kurs veriyor. Bu kurslarda başta silah kullanımı olmak üzere değişik alanlarda eğitim veriliyor. Bu eğitimlerin içinde, halkla ilişkiler, sosyoloji, psikoloji gibi derslerin de bulunması gerekir. Güvenlik hizmetinin etkin bir şekilde verilebilmesi için çok iyi bir eğitim verilmeli. Mevcut kursların yeterli olduğunu düşünmüyorum.”
DR. YILMAZ VE GÜLCÜ'NÜN KİTABI
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü ile Gaziantep Emniyet Müdürü Dr. Ali Yılmaz'ın, hazırladığı “Özel Güvenlik Mevzuatı” konulu kitapta özel
güvenliğe ilişkin olarak, şu görüşlere yer veriliyor:
“Günümüzde suçlar ve toplumsal bozukluklar o kadar çok sayıda ve değişik şekillerde ortaya çıkmaktadır ki ayrımı, analizi ve değerlendirmesi kolay değildir. Bu nedenle genel kolluk kuvvetlerinin verdiği bir kısım hizmetlerin özel güvenliğe devredilmesi bazı hizmetlerin özel güvenlik şirketlerince sağlanmasını zorunlu kılmaktadır. Esasen mülkiyet, zilyetlik ve idare hakkına dayanan uygulamalar özel alan olduğundan genel kolluğun bu alanda görevlendirilmesi isabetli değildir.
Özel güvenlik görevlilerinin ihtiyaçları düşünülerek özel güvenlikle ilgili ya da onu yakından ilgilendiren yasal düzenlemelerin bir araya getirilmesi amacıyla bir mevzuat taraması yapılmış, önemli yasalar ve bazı yasaların özel güvenlik görevlileri için gerekli ve öncelikli maddeleri özenle seçilmeye çalışılmıştır.”