Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2007 00:00
Türkiye'de 3 mağazası ve Ümraniye’de büyük bir üretim tesisi bulunan Mirage Mobilya, altı yıl önce Özbekistan’da da kurduğu fabrika ile ülkenin cumhurbaşkanlığı dinlenme köşkleri, başbakanlık köşkü gibi önemli projelerine de imza attı. Rusya, Kazakistan ve İran’da ortak arayan Mirage, yurtdışında konsept mağazalar açmaya hazırlanıyor.
MOBİLYACI bir aileden gelen ve 15 yaşından bu yana mobilya sektöründe faaliyet gösteren Mirage Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Gürcan, 6 yıl önce fabrika kurduğu Özbekistan’ta ülkenin en prestijli projelerini almaya başlamış. Son olarak Özbekistan Başbakanlık konutunun mobilya ve dekorasyon işini üstlenen Mirage Mobilya, Rusya, Kazakistan ve İran’da kuracağı ortaklıklarla yurtdışında konsept mağazalar açmaya hazırlanıyor. Mirage, Türkiye etrafında kazanacağı tecrübeyi, daha sonra başka ülkelere taşımak istiyor.
17 ÜLKEYE İHRACAT: Ortaklarıyla Özbekistan’da kurduğu fabrikada 15’i Türk olmak üzere 50 kadar çalışan olduğunu belirten Gürcan, "Yatırımı bir inşaat firmasıyla ortak yaptık. Dekorasyon işleri üstleniyoruz. Sadece kurumsal ve büyük projeleri kabul ediyoruz. Özbekistan başbakanlık binası, cumhurbaşkanlığının 6-7 tane dinlenme köşkü, Taşkent Dedeman oteli, İngiltere’nin önde gelen Westminister Üniversitesi gibi önemli projelerin bütün mobilya projesini yaptık" dedi. Üretimin tamamen Türkiye’de olduğunu belirten Gürcan, Özbekistan’da montaj yaptıklarını söyledi. Gürcan, en son başbakanlık konutunun mobilya ve dekorasyon işini üstlendiklerini kaydetti. Ayrıca Almanya, Hollanda, İngiltere, ABD, Rusya ve Dubai’de de önemli projeler üstlenen Mirage, villa projeleri ağırlıklı çalıştığı St. Petersburg’da Türkiye ve Özbekistan üzerinden satış yapıyor. Mirage’ın şu anda ihracat yaptığı ülke sayısı 17.
TÜRKİYE’DE 3 MAĞAZA: Mirage’ın Fulya’daki mağazası da butik tarzda klasik ürünlere yer verildiğini, Kozyatağı mağazasında ise daha avangart, daha modern, gençlere yönelik mobilyalar sunulduğunu belirten Nuri Gürcan, biri de Ümraniye olmak üzere Türkiye’de 3 mağazaları olduğunu söyledi. Ufak bir atölyeden bugün Ümraniye’de 80 çalışanı ile 3500 metrekare kapalı alanı olan bir fabrikaya kadar büyüdüklerini anlatan Gürcan, "2000 metrekare depomuz da var. Kapasitenin yüzde 40’ını kendi mağazalarımıza ayırdık. Yüzde 50’si de mimari departmanımıza ayırdık. Bu dekorasyon departmanı kişilere özel ürün geliştiriyor. Ürünlerimiz A plus, A ve B plus denilen üst gelir gruplarına yönelik" diye konuştu.
BORÇLU VATANDAŞ BEKLEMEDE: Konut sektöründeki hareketliliğin mobilyaya etkisini daha çok gelecek yıldan sonra hissedileceğine dikkat çeken Gürcan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Vatandaşın inanılmaz borcu var. Konut, otomotiv, tüketici kredisi ve kredi kartları borçları var, mobilya için beklemedeler. Bu borçlar bitince mobilya satışları artacak.
15 Türk mobilyacı gücünü birleştirip, dünyaya açılıyor
AYNI zamanda Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı da olan Nuri Gürcan, MOBSAD’ın yurtdışında mağazalaşmaya ilişkin bir projesini şöyle anlattı: "10-15 firma MOBSAD çatısı altında Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde mağazalar açacağız. Almanya’da yıl sonuna kadar 3 bin metrekare büyüklüğünde klasikten moderne farklı çizgilerde mobilyanın, perde ve mutfak mobilyalarının da bulunduğu bir mağaza açıyoruz. Hepimizi temsil eden bir isim bulacağız. Devletin yurtdışı faaliyetler için verdiği destekler var. Onlardan faydalanıp, sektörü yurtdışına açma niyetindeyiz. Tek tek firmaların gidip bu faaliyetleri yapması çok zor. Güç birliği yapıp, daha rekabetçi olacağız."
İhracat hedefi bir milyar doların üstüne çıktı
2006 yılında 760 milyon dolarlık ihracat yapan Türk mobilya sektörünün 2007’de bir milyar doları aşma hedefi olduğunu anlatan Nuri Gürcan, "İhracatta, her sektörde olduğu gibi mobilyada da ülke kimliği çok önemli. İtalya, İspanya gibi ülkeler imaj ve tasarımcı kimlikleriyle bilindikleri için bize kıyasla çok daha avantajlılar. İşleri kolay. Biz ise daha yeni yeni sektör olmaya çalışıyoruz" dedi