Levent Pekcan lpekcan@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2006 00:00
Okulda ya da işte sıkıcı bir günden sonra keyifli bilgisayar oyunlarıyla rahatlamak için eve koşmaya hiç gerek yok. Özellikleriyle bilgisayarlara meydan okuyan yeni nesil oyun konsollarıyla isterseniz yolculuk sırasında, isterseniz fatura kuyruğunda ya da bekleme odasında en sevdiğiniz oyunları oynayabilir, zamanın nasıl geçtiğini unutabilirsiniz. Ülkemizde de satılmakta olan en yeni dört taşınabilir oyun konsolu bu incelememizin konusu.
En minik eğlence: Gameboy MicroCepte oyun keyfi deyince herhalde Nintento Gameboy’u hatırlamayan yoktur. Nintendo, bu başarılı ürününü geçtiğimiz aylarda ufacık, minicik bir hale getirdi ve ismini de Gameboy Micro koydu. Micro, yaklaşık 10 x 5 santim boyutlarında ve sadece 1.7 santim kalınlığında. Üzerinde parlaklığı ayarlanabilen ve aydınlatmalı 2 inç boyutunda bir ekran taşıyan cihaz 79 gram ağırlığa sahip. Sadece gümüş renkli olarak tasarlanan Gameboy Micro içinde dahili olarak bir lithium ion pil taşıyor. Micro oyun olarak daha önceki Gameboy Advance’in oyunlarını kullanıyor, eski Gameboy Color oyunlarıyla uyumlu değil. Ufak olmasına rağmen parlak ve keskin renklere sahip ekranı çok beğenilen Gameboy Micro, klasik oyunları oynamak için kendine minik bir Nintendo almak isteyenlere uygun bir cihaz.
Yaklaşık fiyatı 270 YTL
Çift ekranın gücü: Nintendo DS LiteNintendo, geçtiğimiz yıl Gameboy serisine çift ekranlı DS ile yeni bir yön vermişti. O zamanlardan beri tanıdığımız bildik DS, önümüzdeki hafta yerini daha ufaltılmış ve hafifletilmiş DS Lite sürümüne bırakacak. Yeni DS Lite, eski sürümün üçte ikisi büyüklüğünde ve ekranları eskiye göre çok daha parlak. Nintendo DS’in özel yönü, dokunmatik ekran ve mikrofon içermesi. Bu iki özelliği kullanarak çoğu DS oyununa ilginç özellikler eklenmiş. Örneğin Nintendogs oyununda ekrandaki köpeği sesinizle çağırabiliyor, ya da Elektroplankton’da ekrana dokunarak müzik yapabiliyorsunuz. Kablosuz ağ özelliği bulunan ve hem DS’e özel oyunları, hem de Gameboy Advance oyunlarını çalıştırabilen Nintendo DS Lite, başka platformlarda olmayan, farklı ve etkileşimli oyunları denemek isteyenler için ideal bir ürün.
Yaklaşık fiyatı 400 YTL
Linuxçulara çözüm: GamePark GP2XAçıkçası GP2X’in yeri diğer taşınabilir oyun konsollarından biraz farklı. GP2X bütünüyle oyun odaklı bir ürün değil, hatta GP2X için satın alabileceğiniz oyunlar şu anda hazır bile değil. Öte yandan, GP2X Linux tabanlı olduğundan bu cihaz üzerinde oyun ya da uygulama geliştirmek sonuna kadar serbest. Eğer yeterince teknik bilginiz varsa, GP2X’in işletim sistemini dahi kendi yazdığınız bir sistemle değiştirebilirsiniz. Dolayısıyla GP2X bir oyun konsolu alıp oynamayı isteyen kullanıcılardan çok, alacağı cihazı en derinine kadar kurcalayacak olan bilgisayar kurtlarına hitap ediyor. Genel olarak GP2X’in güçlü olduğu yönler programlanmaya açık mimarisi, esnekliği ve TV çıkışı olanağı. Öte yandan, cihazın daha çok deneyimli kullanıcılara yönelik, biraz özel bir ürün olduğunu da belirtmemiz gerek.
Yaklaşık fiyatı 300 dolar
Cepte Dev Ekran: Sony PSPSony’nin merakla beklenen taşınabilir PlayStation’u PSP artık her yerde. PSP şık tasarımı ve büyük ekranıyla hemen ilgi çeken bir ürün. Tasarımında PlayStation oyun kontrolcülerinden esintiler taşıyan ve bu sayede hem analog, hem dijital kontrollere sahip olan PSP’de oyunlar UMD adı verilen minik disklerde geliyor. Yine UMD formatında
filmler de satışa sunulmuş durumda ve hem oyunların, hem de filmlerin görüntü kalitesi şaşırtıcı derecede iyi. PSP, kablosuz ağ yeteneği sayesinde İnternet’e de erişebiliyor. Dolayısıyla PSP sadece oyun değil, çoklu ortam ve Internet olanakları da olan bir eğlence merkezi. PSP’nin güçlü olduğu yönler tüm rakiplerinden büyük ekranı, kablosuz ağ erişimi ve gelişmiş grafik özellikleri. Öte yandan, PSP için üretilmiş oyun ve filmlerin fiyatının bir hayli yüksek olduğunu da eklememiz lazım.
Yaklaşık fiyatı 360 Euro