Oyunlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Oyunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tarih 16 Aralık 1997'yi saatler de 18.30'u gösteriyordu. Japonya'da 37 haftadır reyting rekoru kıran ‘‘Pocket Monster’’ adlı çizgi film gösterime girdi. 20 dakika sonra ise üyke çapında binlerce evde aynı anda aynı panik yaşanmaya başlandı. Bilgisayar virüslerine karşı savaş yürüten ‘‘Pocket Monster’’ (Cep Canavarı), kırmızı şimşekler çakan bombalarıyla düşmana meydan okurken, çocukların bir kısmı kusmaya başladı, kimi bilinçsiz bir şekilde yere yığıldı, diğerlerinin ağzından kan geldi.

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre ‘‘ışığa duyarlı epilepsi’’ye neden olan bu çizgi film, o gece 11 bin 870 çocuğu etkiledi. Mide bulantısı, görme bozukluğu, baş ağrısı, nefes darlığından şikayet eden çocukların 685'i hastanede tedavi edilirken, 208'i ancak birkaç gün hastanede yattıktan sonra taburcu olabildi.

Çocuk doktoru Jasushi Maeda, ‘‘Özellikle kırmızı ve beyaz ışığın seri ve güçlü bir şekilde yanıp sönmesi, beyinde kaosa yol açarak epilepsiye sebebiyet verebilir’’ diye konuşuyoor. ‘‘Pocket Monster’’ın aynı anda binlerce çocuğu hasta etmesinin ardından Nintendo firmasının aynı isimli oyunundan yola çıkarak yapılan çizgi filmin yayını da durduruldu.

Ancak uzmanlar yine de tehlikenin sona ermemiş olduğu görüşünde. TV, video veya bilgisayar oyunları, en az ‘‘Pocket Monster’’ kadar tehlikeli. Hatta suyun üzerinde kırılan güçlü güneş ışığı, diskolarda yanıp sönen ışıklar bile epilepsiyi uyandırabilir. Epilepsi hastası olduğunu bilmeyen kişilerde ise ani ışık değişimi, sara nöbetine yol açarak ekstrem durumlarda ölümcül neticelere neden olabilir.

Oyunlar ne kadar tehlikeli?

Video ve bilgisayar oyunlarındaki ışık efektleri, ender durumlarda çocuk ve gençlerde baş dönmesine ve mide bulantısına yol açabilir. Uzmanlar, bu konuda yapılan uyarılara pek dikkat edilmediğini söylüyorlar.

Firma uyarısı

1993 yılından bu yana ABD'de satılan bilgisayar ve video oyunlarının kullanma kılavuzunda, bu oyunların epilepsiye yol açabileceği uyarısı yapılıyor. Oyun sırasında ara vermek ve aşırıya kaçmamak gerekiyor.

Doktora gidin

Oyun sırasında başağrısı, görme bozukluğu, baş dönmesi, mide bulantısı, bilinçte kayma, yön bulma bozukluğu, kramp gibi sağlık şikayetleri oluşursa doktora başvurun.

Basit oyunlar

Nintendo bir süreden beri oyunlarında mümkün olduğu kadar az ışık efekti kullanıyor. Oyun temposu düşürülüyor, ani ışık değişikliklerine fazla yer verilmiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!