Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Nermin Çelen, Prof. Dr. Bekir Onur ve Yard. Doç. Dr. Müge Artar'ın çocuk oyunlarında üç kuşakta görülen değişimler konulu araştırması Çocuk Forumu adlı dergide yer aldı.
Araştırmanın denekleri Bursa'nın iki köyündeki aileler arasından seçildi. Araştırma kapsamında 6 erkek, 6 kız çocuğu, onların ebeveynleri, büyükanne ve büyükbabalarından oluşan toplam 60 denek ile görüşüldü.
Üç kuşağın oyun davranışının karşılaştırıldığı araştırmada, birinci ve ikinci kuşağın üçüncü kuşaktan daha fazla oyun oynadığı görüldü. Büyükanne ve büyükbabalar toplam oyun sayısının (253) yüzde 40'ını, anne-babalar yüzde 42'sini, buna karşılık çocuklar ise yüzde 18'ini rapor ettiler. Oyun türlerine bakıldığında ilk iki kuşakta oyun çeşitlerinin üçüncü kuşaktakinden çok daha fazla olduğu ortaya çıktı. Birinci kuşakta 35 oyunun, ikinci kuşakta 30 oyunun, üçüncü kuşakta ise 16 oyunun adı verildi.
Araştırma sonucunda da değişim gösteren davranışlar, "Oyun sayısının, oyun türlerinin ve grup oyunlarının geçmişten bugüne doğru azalması; oyun aktarma yönteminin değişmesi, oyun araçlarının doğal nesnelerden satın alınan nesnelere doğru değişmesi, sahip olunan oyuncakların sayıca geçmişten bugüne doğru artması" şeklinde sıralandı.
Araştırma sonucunda ortaya çıkan en önemli değişim ise, oyunların gitgide azalması ve bireyselleşmesi sonucu oldu. Bu sonuç geleneksel oyunların olduğu gibi geleneksel çocukluğun da gitgide ortadan kalktığını gösterdi.
Oyuncaklar konusunda ilk iki kuşağın hiç fabrikasyon oyuncağı olmadığı, sadece ikinci kuşakta plastik kamyona rastlandığı (yüzde 2) görüldü. Üçüncü kuşakta ise hiç el yapımı oyuncak bulunmadı.
El yapımı oyuncaklar incelendiğinde, çaput bebeklerin kızlar için ve anneleri tarafından yapıldığı, tel arabanın ise sadece erkekler için büyük çocuklar ya da kendileri tarafından yapıldığı bildirildi.
Uzmanlar çocuk oyunlarının sosyokültürel ve tarihsel bakış açısıyla ele alınmasının geçmiş, şimdi ve gelecek arasında sürekliliğin ve kopuşların incelenmesinde önemli olduğunu bildiriyor.