AB
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2010 14:10
Çocukların büyüme ve gelişiminde önemli rolü olan oyuncaklar, sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi amacıyla sıkı denetim altına alınacak.
Sağlık Bakanlığı denetçileri tarafından denetlenecek olan oyuncaklar, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezinin laboratuvarında da analiz edilecek. Türkiye'de oyuncak güvenliğinin sağlanması amacıyla AB desteğinde yürütülen “Oyuncak Analiz Laboratuvarında Kapasitenin Güçlendirilmesi ve Akreditasyonu Projesi”nin kapanış toplantısında konuşan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, merkez bünyesindeki laboratuvarda, oyuncak analizlerinin AB standartlarına uygun olarak yapıldığını söyledi.
Hollanda Gıda ve Tüketici Güvenliği Otoritesi ile birlikte hayata geçirilen proje kapsamında yetiştirilen saha denetçilerinin, piyasadaki oyuncaklar üzerinde denetimler yapacaklarını anlatan Ertek, şüpheli görülen oyuncakların laboratuvarlarda inceleneceğini, güvenli bulunmayanların ise Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce toplatılacağını belirtti.
AB'nin ilgili otoritesinden akreditasyon alan laboratuvarın analiz sonuçlarının, diğer birlik üyesi ülkeler tarafından da tanınacağına dikkati çeken Ertek, oyuncak güvenliği ile ilgili şu uyarıları dile getirdi:
“Oyuncakların, çocukların hem psikolojik hem de sosyal gelişimi açısından büyük önemi var. Bir oyuncakta ağır metaller ve mekanik bozukluklar bulunmamalıdır. Sivri uçlu ve kolay parçalara ayrılabilen oyuncaklar çocuklar için tehlikelidir. Ebeveynler ve ilgili kuruluşlar oyuncak güvenliği konusunda hassas davranmalıdır.”
Bir soru üzerine, ebeveynlerin güvenli bir oyuncağın ambalajında, TSE ya da CE belgesi, üretim yeri, seri no ve hangi yaş grubuna hitap ettiğine ilişkin bilgilerin yer aldığına dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Ertek, “Bu bilgilerin olmadığı oyuncak satın alınmamalı” dedi.
Saha denetçilerinin de, kolay parçalanabilirlik ve boya gibi özelliklere dikkat ettiklerini bildiren Ertek, parlak renkli oyuncaklarda ağır metal oranının yüksek olabileceğini söyledi. Çin ve Uzakdoğu'dan gelen oyuncaklarla ilgili bir soru üzerine ise Ertek, oyuncakların yüzde 70'inin bu ülkelerde üretildiğini belirtti.
AB ülkelerinin bu oyuncakların güvenliği için Çin başta olmak üzere söz konusu ülkelerle bir çalışma yürüttüğünü kaydeden Ertek, bu çalışma kapsamında Çin'deki bazı oyuncak üretim yerlerinin kapatıldığını anlattı.
Oyuncaklarla ilgili şikayetler
Bir başka soruya karşılık, ebeveynlerin oyuncaklarla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden şikayette bulunabileceğini kaydeden Ertek, ağır iş yükü oluşmaması açısından kişisel başvurularda numune kabulü yapmayacaklarını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Bekir Keskinkılıç da, oyuncaklarla ilgili şikayetlerin elden ya da internet üzerinden ulaştırılacak bir dilekçeyle yapılabileceğini, bu şikayet üzerine denetçilerin gerekli denetimlerde bulunabileceklerini belirtti.
Keskinkılıç, proje kapsamında 81 ilden birer denetçi eğitildiğini, bu kişilerin de bulundukları illerde başka denetçileri eğiteceklerini kaydetti.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Oyuncak Laboratuvarı Şefi Atilla Saka ise halen oyuncakları fiziksel ve kimyasal özellikler bakımından 60 parametreyi dikkate alarak incelediklerini, bu sayının yakında 70'e çıkacağını belirtti.
Gelecek yıldan itibaren oyuncakları alevlenebilirlik açısından da incelemeye başlayacaklarını bildiren Saka, yaptıkları incelemelerde daha çok içinde fitalat bulunan oyuncaklarda sorun tespit ettiklerini söyledi.