Güncelleme Tarihi:
Yalova'da, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararı doğrultusunda yenilenen belediye başkanlığı seçiminde oy verme işlemleri tamamlandı.
Seçmen sayısı 75 bin 813 olan kentte, 15 okul ile bir cezaevinde 245 sandık kuruldu.
Vatandaşlar saat 08.00'den 17.00'ye kadar oy verme süresince sandık başlarına giderek tercihlerini yaptı. Daha sonra sandıklar açılarak sayıma geçildi.
Seçim, YSK'nın kararına göre sadece belediye başkanının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi.
Katılımın yoğun olduğu görülen seçim için kente gelen milletvekilleri ile siyasi partilerin yöneticileri, bazı okulları gezerek gözlemlerde bulundu.
Okul bahçesinde gerginlik
Gaziosmanpaşa Mahallesi'ndeki Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi bahçesinde, AK Parti'li ve CHP'li gruplar arasında gerginlik yaşandı.
Grupların tartışmasının ardından başlayan gerginliğe müdahale eden polis ekipleri, iki kişiyi gözaltına aldı.
Olayın hemen ardından okul bahçesine milletvekilleri geldi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ile bir süre konuştuktan sonra mahalleli olmayanların okul bahçesinden çıkmasını istedi. Bunun ardından taraflar yatıştırıldı.
Sandık görevlisi kalp krizi geçirdi
Kazım Karabekir Mahallesi Şehit Ömer Faydalı Caddesi'ndeki Öğretmen Yusuf Ziya İlkokulu'nda, su içerken kalp krizi geçiren sandık görevlisi Ahmet Küçük (50), Yalova'daki özel bir hastanede yapılan ilk müdahalesinin ardından Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Küçük'ün hayati tehlikesi bulunduğu öğrenildi.
Zübeyde Hanım İlkokulu'nda, 1104 numaralı sandık için bulundurulan iki mühürden biri, 9 seçmenin oylarını kullanmasının ardından kayboldu. Sandık görevlilerinin durumu fark etmesinden sonra oy kullanma işlemlerine diğer mühürle devam edildi. Kayıp mührün bulunması için çalışma başlatıldı.
Bazı yaşlılar ve hastalar da oylarını kullandı. Fatma Çolak (95), yakınları tarafından tekerlekli sandalyeyle Atatürk İlkokulu'na getirildi. Okur yazar olmayan kadın, görevlilerin yardımıyla tercihini yaptıktan sonra tutanağa parmak bastı.
Yerel seçimlerin yapıldığı 30 Mart'ta, il merkezinde oyların sayımından sonra AK Parti adayı Yakup Koçal'ın bir oy farkla seçimi kazandığı açıklanmıştı. CHP'nin Merkez İlçe Seçim Kuruluna yaptığı itiraz nedeniyle oylar yeniden sayılmış ve bu kez CHP adayı Vefa Salman'ın 6 oy farkla önde olduğu duyurulmuştu. AK Parti'nin, oy verme ehliyeti bulunmayan bazı kişilerin de oy kullandığı yönündeki itirazı üzerine YSK, belediye başkanlığı seçimini iptal etmişti. Belediye Meclisi üyelikleriyle ilgili seçim sonuçları ise onaylanmıştı.
AĞRI
Kentte 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için vatandaşlar, sabah 07.00'de oy kullanmak için sandık başına gitti.
Seçimlerin tekrarlandığı Ağrı'da, belediye başkanlığı ve il genel meclis üyeliği için merkez ile köylerde 79 bin 498 seçmen, 310 sandıkta oy kullandı.
Seçimler kapsamında AK Parti Ağrı Belediye Başkan adayı Hasan Arslan Şehit Hikmet Koman İlkokulu'ndaki 1091, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) adayı Sırrı Sakık da Şeref Saraçoğlu İlkokulu'ndaki 1133 numaralı sandıkta oy kullandı.
Güvenlik güçleri de oyların kullanıldığı okullarda ve çevresinde önlem aldı. Bazı okul çevrelerinde zaman zaman küçük çaplı gerginlik yaşandı.
BDP'den itiraz
BDP Ağrı Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık, İl Seçim Kurulu'na verdiği itiraz dilekçesinde, "Seçim düzeni talimatları"nın kaldırılmasını talep etti.
Beraberindeki partililerle Ağrı Adalet Sarayı'na gelen Sakık, İl Seçim Kurulu'nun bugün yapılan seçimin güvenliğiyle ilgili önceden bir kısım kararlar aldığını belirterek, dilekçesini kurula sundu.
Kararlarda, seçimlerin başlamasından sona ermesine kadar sandık alanı ve çevresinde kolluğun hakimiyetinin sağlamasına çalışıldığı ifade edilen dilekçede, seçim kurulunun seçim işleyişi yetkisini kolluğa devrettiği belirtildi.
AK Parti'den itiraz
AK Parti Ağrı Merkez İlçe Başkanı Zeynel Yerlikaya da Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na "Sandık çevresinde düzenin sağlanması"na ilişkin sunduğu dilekçede, sandık alanlarında BDP üyelerinin yığılması sebebiyle oy verme işlemlerinin sağlık bir şekilde yürütülemediğini belirtti.
Dilekçede, "Sandık çevresinde düzenin sağlanması" hususunda gerekli tedbirlerin alınarak düzenin sağlanması talep edildi.
AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mehmet Emin Ekmen ise yaptığı açıklamada, saat 07.00'de başlayan oy verme işlemlerinin önemli ölçüde suhulet içinde devam ettiğini, partilerin sandık başında bir müşahit bulundurma hakkı bulunduğunu ancak BDP adına 5'ten fazla müşahit bulunduğunu ifade etti.
Nerelerde seçim yapıldı
Ağrı Merkez'de 79 bin 498 seçmen 310 sandıkta, Yalova Merkez'de 75 bin 813 seçmen 245 sandıkta oy kullandı
Bu iki ilde toplam 155 bin 311 seçmen sandık başına gitti
Aydın Buharkent'te 9 bin 329 seçmen 38 sandıkta,
Bayburt Aydıntepe'de bin 752 seçmen 8 sandıkta,
Bitlis Güroymak'ta 11 bin 951 seçmen 44 sandıkta,
Çankırı Şabanözü'nde 5 bin 876 seçmen 23 sandıkta,
Eskişehir Mahmudiye'de 6 bin 156 seçmen 30 sandıkta,
Kastamonu Çatalzeytin'de bin 872 seçmen 7 sandıkta,
Tokat Yeşilyurt'ta 3 bin 142 seçmen 12 sandıkta oy verdi
Çorum'un Ortaköy ilçesinin Aştavul beldesinde,
Erzincan'ın Tercan ilçesinin Çadırkaya beldesinde,
Niğde Merkez Bağlama beldesinde
Yozgat'ın Sorgun ilçesinin Eymir beldesinde de yenileme seçimi yapıldı.
Seçmenler, Afyonkarahisar Emirdağ Gömü beldesinde ise ara seçim için sandık başına gitti. Gömü'de seçmenler belediye meclis üyeliği için de oy verdi. Ağrı Merkez ve Tokat Yeşilyurt'ta il genel meclisi üyeliği seçimi için de oy kullanıldı...