Güncelleme Tarihi:
Teklifte, seçim sonuçlarına müdahale eleştirilerini ortadan kaldırmak için “denetim tutanağı” zorunluluğu getiriliyor. Partilerin amblemleri de oy pusulasına “renkli” basılacak ve şeffaf sandık kullanılacak. Oyların dijital sayılmasını amaçlayan sistemin önümüzdeki seçimlerde kullanılmasından vazgeçildi. Dün TBMM Başkanlığı’na verilen düzenleme özetle şu hükümleri içeriyor:
Resmi kimlik yeterli olacak
Resmi makamlarca verilmiş olan ve üzerinde TC kimlik numarası olan herhangi bir kimlikle oy kullanılabilecek.
Çift tutanak
Sandık başlarında çift tutanak tutulacak. Sandıklar açıldığında iki tutanak karşılaştırılacak. Eğer iki tutanak birbirini tutmuyorsa, oylar tekrar sayılacak. İlçe seçim kurullarındaki birleştirme tutanaklarının sağlıklı olması için bir de denetim tutanağı tutulacak. Birleştirme tutanağı hazırlandıktan sonra sandıklarda gelen sonuçlar ilçe seçim kurullarında sesli okunarak “sağlaması” yapılacak. İlçe seçim kurullarındaki oy sonuçları bilgisayara girilecek. Ancak tartışmalara neden olmaması için bu sonuçlar, yazılı olarak da elden il seçim kurullarına gönderilecek. Sadece sandık kurullarında olan polis çağırma yetkisi, sandık görevlilerine de verilecek. Sandık görevlileri baskı ve şiddet olduğu kanaatine varırsa güvenlik güçlerini çağıracak.
Sandığın içini göreceğiz
Seçim sandıkları şeffaf olacak. Vatandaşlar, attıkları oyu sandığın içinde görebilecek. Oy pusulasına basılan ve dakikalarca kuruması beklenen mürekkepler de değiştirilecek. Hızlı kuruyan mürekkepler kullanılacak. Oy pusulalarını küçücük zarflara sokma çilesi, büyük boy zarflar kullanılarak sona erecek.
Yalnız oy kullanılacak
Oy kullanılan salonda görevliler, oy kullanan kişi ve hemen ondan sonra oy kullanacak kişiden başka kimse yer almayacak. Bu yolla özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde vatandaşlara baskı yapılması önlenecek. YSK’nin cep telefonlarının oy kullanılan salonlara alınmamasına ilişkin kararı yasayla düzenlenecek. Seçimlerde üstü ve yanları kapalı kabinlerde oy kullanılacak.
5 TL’lik eşantiyon
Siyasi parti ve adayların, oy verme gününden önceki gün saat 18.00’e kadar, her biri için değeri 5 lirayı geçmeyen kalem, anahtarlık, ajanda, şapka, çanta, tişört ve benzeri tanıtım malzemelerini dağıtabilecek.
Kürtçe propaganda yasağı sürüyor
AK Parti’nin, seçim yasalarında yaptığı çalışma boyunca, “Kürtçe propaganda serbest olacak” açıklamaları yasal düzenlemeye yansımadı. Seçim yasasının, seçim propagandasının Türkçe olacağına ilişkin 58. maddesinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Kulislerde bu hükmün ayrıca değiştirileceği iddia ediliyor. Yapılan düzenlemeye göre, akşam 17.00’den sonra seçim çalışması yapılması yasağı kaldırıldı. Gün batımından sonraki iki saat boyunca propaganda serbest olacak. İsteyenler ev ve işyerinde destek verdiği aday ve partinin tanıtım ve propagandasını yapabilecek. Metro, gar, havaalanı ve iskele gibi toplu taşıma yapılan yerlerin iç mekanlarında siyasi tanıtım yapılamayacak.