Güncelleme Tarihi:
Türkiye referandum için sandık başına gitmeye başladı. Anayasanın 18 maddesindeki değişiklik için 'evet' ya da 'hayır' tercihi kullanacak olan vatandaşlar oy kullanma saat aralıklarını merak ediyor. Doğu illerimizde saat değişimi Türkiye genelinden farklı. İşte, 'Oy saat kaçta kullanılacak?, 'Saat kaça kadar oy kullanabilirim?' gibi soruların yanıtları!
16 Nisan referandum oylamasının kaçta biteceği merak konusu oldu. Henüz oy kullanmamış olan vatandaşlar, belirlenen saat dilimini kaçırmamak için son saatin kaç olduğunu araştırıyor. Referandum oylaması Türkiye'nin doğusunda batıya göre daha erken sona erecek. Oy kullanma saatleri illere göre değişkenlik gösterecek. Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek. Peki, Oy kullanma işlemi saat kaçta başlayacak ve bitecek? Ehliyetle oy kullanılabilecek mi?Peki, nüfus cüzdanını kaybeden vatandaşlar,ehliyetle oy kullanabilecek mi?
OY KULLANMA İŞLEMİ SAAT KAÇTA BİTİYOR?
Türkiye'nin doğusunda yer alan bazı illerde oy kullanma işlemi 16.00 itibariye sona erecek. Seçmenler, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 saatlerinde sandık başına gidecek.
Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.
EHLİYETLE OY KULLANILABİLECEK Mİ?
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek.
Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C. kimliğini ispata elverişli belgeyi ibraz etmesi gerekecek.
Seçmenler, YSK'nın “www.ysk.gov.tr” internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkli zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile "tercih" mührü kullanılacak.