Oxford'da kürsü skandalı

Güncelleme Tarihi:

Oxfordda kürsü skandalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye hocaları unuttu 6 aydır maaş yok

İngiltere'nin üç büyük üniversitesi olan Oxford, Cambridge ve Londra'daki Atatürk Kürsüleri'nde görevli Türk öğretim üyeleri, 6 aydır maaş alamıyor. Türkiye'nin itibarı için bugüne kadar sustuklarını belirten profesörler, ‘‘Açlığa mahkum edildik. Yapılan, Atatürk adına da ayıp’’ dediler.

İNGİLTERE'nin üç büyük üniversitesindeki Mustafa Kemal Atatürk Kürsüsü'nde misafir öğretim görevlisi olan üç Türk öğretim üyesi, kendilerini görevlendiren Dışişleri Bakanlığı'nın altı aydır maaşlarını ödememesine isyan etti. Türk hocalar, yurtdışında açlığa mahkum edilmelerine, ‘‘Devlet bizi gönderdiğine pişman olduysa bize bunu bildirmeli. Yoksa devlet üç kuruşa mı muhtaç? Ücretlerimiz devlete çok geliyorsa bize bildirmelidir. Devlet itibarını üst düzeyde tutmak amacıyla katlanılan bu zorluğun faturasını kim ödeyecektir?' şeklinde tepki gösterdiler.

Dışişleri Bakanlığı'nın girişimiyle kurulan ve Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan görevlilerin aylıklarının ödendiği Mustafa Kemal Atatürk Kürsüsü 12 yıldır Cambridge Üniversitesi Faculty of Oriental Studies'de (Şark Araştırmaları Fakültesi) faaliyet gösteriyor. Bu üniversitede Ocak 1999'dan beri dersler verip, konferanslara katılan Prof. Salih Özbaran, Oxford Üniversitesi'nde Yeni Türk Edebiyatı dersleri veren Doç. Yavuz Demir, Londra'da School of Oriental and African Studies'de (Şark ve Afrika Araştırmaları Fakültesi) (SOAS) Çağdaş Türk Edebiyatı'nı tanıtan Doç. Nurullah Çetin, altı aydır maaşlarını alamadı. Türkiye'yi küçük düşürmemek için geçen aya kadar sessiz kalan Prof.Salih Özbaran, Hürriyet'e şöyle dert yandı:

‘‘Dışarı yemeğe çıkamıyoruz. Çalışmalarım için üç aydır ancak bir kitap satın alabildim.O da iki sterline ucuzlatılmış, kullanılmış bir kitaptı. Orhan Pamuk'un kardeşi Şevket Pamuk'un Osmanlı Para Tarihi kitabı Cambridge'de satışa çıktı. Burada Osmanlı tarihi üzerine dersler veriyorum. Kitabın fiyatı 40 sterlin. Benim için çok gerekli bu kitabı bile satın alamadım. Kedinin ciğere baktığı gibi kitabı seyrettim. Şimdi kitabın üniversitenin kütüphanesine gelmesini bekliyorum.'

Prof. Özbaran, maaşlarının haber vermeden kesilmesini şöyle yorumladı: ‘‘Türk hükümeti Dışişleri kanalıyla bizleri atadı. Görevlendirmeyi yapan ve sorumlu olduğumuz kurum Dışişleri Bakanlığı'dır; ancak maaşlarımızın kaynağı Başbakanlık Tanıtma Fonu Başkanlığı'dır. Dışişleri ile Tanıtma Fonu arasındaki anlaşmazlık ya da protokol eksikliği veyahut bendenizin kestiremediği bürokratik engeller ve politik yargılar 12 yıldır akan kaynağı durdurdu ve hiç de haketmediğimiz halde fatura buradaki üç öğretim üyesine çıkarıldı.'

Bu üniversitelerdeki Türk öğretim üyelerinin maaşlarının Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan karşılandığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!