Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2007 00:00
Son 20 yılda gösterdikleri atakla otomotiv dünyasının zirvesine çıkan Japonlar, kendi evlerinde düzenledikleri ’Tokyo Motor Show’ ile teknoloji ve Ar-Ge konusunda ulaştıkları noktayı gözler önüne seriyor.
’Yenilikleri yakala, geleceğe dokun’ sloganı ile 40’ıncı kez kapılarını açan Tokyo fuarı 11 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek. Bu yıl 1.7 milyon ziyaretçinin gezmesi beklenen fuarda Japon otomotiv firmalarının özellikle önümüzdeki yıllarda yollara çıkarmak için hazırladıkları konsept otomobillerin bolluğu dikkat çekiyor. 520 aracın sergilendiği Tokyo fuarında, 71 aracın ise dünya prömiyeri gerçekleşti.
Suzuki’nin Pixy’si ofise kadar çıkacakTek kişilik Pixy isimli bir araç geliştiren Suzuki, bu araçla sektör adına önemli bir yeniliğe imza atıyor. Tek kişilik Pixy, istendiğinde SSC adlı aracın içine girerek küçük bir otomobile dönüşüyor. Suzuki’nin paylaşan minibüs ismini verdiği SCC isimli aracı iki adet Pixy’yi taşıma özelliğine sahip. Ancak araç Pixy’lerin içinde olduğu durumlarda yol alabiliyor. SCC’nin içinde ne bir direksiyon ne de bir gaz pedalı var. Bu aracın yönlendirilmesi içindeki Pixy’den kaynaklanıyor. Otomotiv dünyası için yepyeni bir konsept olan bu ikili araç modelinin şehir içi ulaşımında bir çığır açması bekleniyor. SCC isimli araç park ettikten sonra içindeki tek kişilik Pixy’yle binaların içine girip ofis katına bile çıkabiliyorsunuz.
Toyota’dan hıza göre yükseklik değiştiren üç tekerlekli araç
TOYOTA’nın yakın bir zaman içerisinde üretmeyi planladığı i-Real (Kişisel taşıma aracı) isimli konsept aracını Tokyo Fuarı’nda test ettik. 2 önde 1 de arkada olmak üzere 3 tekerlekli araç, iki farklı hız özelliğine sahip. Düşük hız özelliği seçildiğinde tekerlekleri alçalan ve sürücüyü yayalar ile aynı göz hizasına getiren araç, bu özellik seçildiğinde kapladığı alanı da azaltıyor. Yüksek hız özelliği seçildiğinde ise tekerleklerin bulunduğu ayaklar yükselerek, çekim gücünü azaltıyor ve daha iyi bir sürüş performansı sağlıyor. Araç, sensörler aracılığı ile yaklaşılan bir insan ya da cisim olduğunda sürücüyü bir ses ve titreşim ile uyarırken aynı zamanda çevresindeki insanların da ışık ve ses ile dikkatini çekerek hem sürücünün hem de çevresindeki insanların güvenliğini sağlıyor.
Doktor gibi otomobilTOYOTA’nın artırılmış konfor ve sağlıklı yaşam üzerine yoğunlaştığı RiN isimli konsept aracı, sürücünün dikkatini toplum ve doğaya yönlendirirken, beyin ve vücudun uyum içerisinde olmasını amaçlıyor. Japonya’da yetişen, kökleri derine inen ve uzun bir ağaç olan Yakusugi ağacından esinlenilerek tasarlanan araç, doğa ile uyum ve sağlıklı yaşam kavramlarını vurguluyor. Araç içindeki koyu yeşil ve bej renkler ile sağlıklı zihinsel ve fiziksel gücü yükseltiyor. Araçta yer alan sensörler sayesinde, direksiyon ve koltuklar sayesinde sürücünün kalp atışları, nabzı ve vücut hareketleri belirlenip, aracın içindeki ortam ve ses ona göre ayarlanıyor. Böylece sağlıklı bir yolculuk yapılabiliyor.
Honda’dan ’Dikişsiz Yumuşak Kutu’
HONDA, Tokyo Fuarı’nda sergilediği PUYO isimli konsept aracıyla hem insanlara hem de çevreye dost araçlar geliştirdiğini gözler önüne serdi. PUYO isimli köşesiz bir araç geliştiren Honda, ’Dikişsiz Yumuşak Kutu’ yarattıklarını belirterek, hedeflerinin kutu şekilli tasarımın azami genişliğinden yararlanıp sevilen bir ev hayvanı hissi veren, cana yakın bir tasarım sunmak olduğunu söylüyor. PUYO’nun ’jel gövdesi’ gerçek dünyada daha fazla güvenlik sağlamak için yumuşak malzemelerden oluşuyor. Ayrıca gövde, insanları doğru kullanım pozisyonuna yönlendirmek ve aracın durumundan haberdar etmek üzere renk değiştiriyor.
Hayvanlar unutulmadıJAPON Toyota Auto Body şirketi, fuarda hayvanları da unutmadı. Toyota’nın Hiace isimli ticari aracı hayvanlar için mobil bir bakım salonuna dönüştürdü. Bu araçta, evcil hayvanların tüyleri kesiliyor, şampuanla yıkanıyor ve tüm bakımları yapılıyor.