Otomobilsiz gün

Güncelleme Tarihi:

Otomobilsiz gün
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Egzozdan boğulan Avrupa'nın önde gelen bazı kentleri, yarın otomobillerini garajda bırakacak. Fransa'nın önderliğinde başlatılan ‘‘otomobilsiz gün’’ seferberliğine Roma, Floransa, Venedik, Bologna, Cenevre, Venedik, Berlin, Paris gibi 150 kent destek veriyor.

Fransa Çevre Bakanı Dominique Voynet, geçen yıl, başkentteki bir dizi hava kirliliği alarmlarının ardından ‘‘Kentte arabamsız’’sloganlı bir kampanya başlattı. Voynet, ‘‘Avrupa Komisyonu'ndan finansman desteği istedik. AB ülkelerinde böyle bir günün düzenlenmesi önerimize olumlu yanıt aldık. Yaklaşık 14 milyon kentliyi etkileyecek bu kampanyanın 2000 yılında Avrupa çapında olması için planlar var. Avrupa'nın her kentini kapsamasını umuyoruz’’ dedi. Yarın otomobiller dinlenirken toplu taşımacılığı teşvik girişimleri başlatılacak, çevre dostu elektrikli araçlara, patenlere, yayalara, otobüslere yollar açık olacak. Paris'in Montmartre, Concorde gibi gözde meydanları yayalara terk edilecek.

Atlı arabalarla ulaşımın tasarlandığı Paris, Berlin, Londra, Amsterdam, Napoli gibi belli başlı kentler otomobil egemenliğinde inliyor. Batı Avrupa'daki araç sayısı 190 milyonu geçerken, bu sayıya her yıl 3 milyon yeni araç ekleniyor. Turizm sezonunda kilitlenen trafik tam bir kabusa dönüşüyor. Londra'nın merkezinde işe gidiş ve dönüş saatlerinde trafik bir yüzyıl öncesine kıyasla daha yavaş. Çevreciler, trafikte kaybedilen zaman ve halk sağlığına verilen zarar dikkate alındığında otomobil aşkının bedelinin yüksek olduğuna dikkat çekiyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!