Güncelleme Tarihi:
Polisin ‘maske’ adını verdiği operasyonda gözaltına alınan 21 kişinin telefon görüşmelerinde, çalınacak aracı, ‘gelin arabası’, çalınmasını ise ‘süsleme tamam’ kod isimleriyle şifrelendirdikleri, Kurtlar Vadisi gibi polisiye dizileri, işlettikleri oto yıkamacıda hep birlikte izledikleri, hırsızlık yöntemlerini de bu dizilerin senaryolarından etkilenerek belirledikleri ortaya çıktı.
Son aylarda İzmir'de, internet üzerinden verdikleri ilanlarla otomobillerini satmaya çalışanların, satış görüşmeleri sırasında dolandırıldıkları şikayetlerinin artması üzerine, Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, çalışma başlattı. Ekiplerin araştırmaları sırasında, mağdurların görüşme yerlerindeki güvenlik kamerası görüntülerinden ve görgü tanıklarından alınan bilgilerden şebeke elemanlarının kimlikleri tespit edildi.
Çete elemanlarının bağlantılarının ve faaliyet alanlarının tek tek belirlenmesinin ardından İzmir, Sakarya, Manisa, Antalya, Denizli ve Muğla'da eş zamanlı başlatılan Maske Operasyonu'nda gözaltına alınan zanlıların ev ve işyerlerindeki aramalarda ise, çok sayıda çalıntı araca ait parça, 28 cep telefonu, araçların motor ve şasi numalarını değiştirmek için kullanılan numaratörler ele geçirildi.
Zanlılardan çete lideri 42 yaşındaki H.B.'nin, 6 yıl önce Foça Tarım Yarı Açık Cezaevi'nden firar ettiği ve 32 suçtan çeşitli illerce arandığı ortaya çıktı. Ayrıca çetenin önde gelen elemanlarından 47 yaşındaki S.U.'nun ise, yargılandığı çete davasından aleyhine tanıklık yapmamaları için Uşak'ta 1 kişiyi tabancayla öldürdüğü, 3 kişiyide yaraladığı, 8 değişik suçtan da arandığı anlaşıldı.
DİZİ FİLMLERDEN ÖNREK ALIYORLARMIŞ
Gözaltındaki sorgularında tüm çalışma yöntemleri deşifre edilen çete elemanlarının haftanın belli günlerinde Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde işlettikleri oto yıkamacıda bir araya gelip Kurtlar Vadisi gibi polisiye dizileri izledikleri, senaryolarından yola çıkarak kullanacakları yöntemleri belirledikleri saptandı. Dizi seanslarının ardından toplantı yapan çetenin daha sonra planlanan illere gidip bu yöntemleri uyguladıkları da belirlendi.
RUMUZ GELİN ARABASI
Kendi aralarındaki telefon görüşmelerinde çalınacak aracı, ‘gelin arabası’, çalınmasını ise ‘süsleme tamam’ olarak şifrelendiren çete elemanlarının, ağır hasarlı otomobilleri düşük fiyatlara satın aldıktan sonra internette araçların birebir benzerlerini bulup sahibiyle bağlantı kurdukları tespit edildi. Belirlenen yerdeki buluşmanın ardından çete elemanlarının pazarlık yapmadan parada anlaştıkları araç sahiplerini, kutlama yemeği için götürdükleri restoranda çeşitli yöntemlerle oyaladıktan sonra otomobilini çalıp, buna da hasarlı araçların şasi ve motor numaralarını takarak piyasaya sürdükleri belirlendi.
Bunun yanı sıra kurdukları otomobil kiralama firmaları için ilan verip yüksek kira geliri vadeden çete elemanlarının, sahiplerinden uzun vadeler için anlaştıkları otomobillerini alıp, bunları daha sonra topluca başka illerdeki depolarında parçalayıp sattıkları ortaya çıktı. Çete elemanlarının, ayrıca kendilerine ait Bodrum'daki bir evi satıp parasını aldıktan sonra, tapu işlemleri sırasında hacizliymiş gibi göstererek tapu vermeyerek dolandırıcık yaptıkları da saptandı.
36 ARAÇ TOPLANDI
Polisin operasyon sırasında zanlıların verdiği bilgilere göre yapılan çalışmalarda, 27 hırsızlık yöntemiyle elde edilen 36 araç bulunarak sahiplerine teslim edildi. Zanlıların gerçek ve kullandıkları sahte isimlerle yaptıkları noter işlemleri için de yazışmaların devam ettiği bildirildi. Gözaltındaki 21 zanlıdan 3'ü ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Haklarında işledikleri suçlardan 60 klasör hazırlanan 18 kişi ise adliyeye sevkedildi.