DIŞ HABERLER
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2009 00:00
The Economist, Erdoğan ile yapılan bir röportajı, "Erdoğan’ın süren popülaritesi" başlığı ile yayımladı.
Röportajda, ’diktatör eğilimli’ eleştirilerini reddeden Erdoğan, "Bazen sabırsız olabilirim" dedi. Dergi, yardımları kastederek, " Bu hovardalık IMF’yi kızdırdı" diye yazdı.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, İngiliz The Economist Dergisi ile yaptığı söyleşide "otokrat" (diktatör eğilimli) olduğu eleştirilerini reddetti, "Bazen sabırsız olabilirim" dedi. Dergi, buzdolabı ve çamaşır makinalarının dağıtıldığına dikkat çektikten sonra, "Bu hovardalık IMF’yi kızdırdı" diye yazdı. Erdoğan ise, Türk ekonomisinin, IMF’nin desteği olmadan da mevcut sorunlarını atlatacak kadar güçlü olduğunu söyledi. Dergide, bir de Erdoğan karikatürü yayınlandı. Karikatürde, Erdoğan bir minareye sarılmış, zafer işareti yapıyor. "Tayyip Erdoğan’ın süren popülaritesi" başlıklı yazıdan bazı bölümler şöyle:
Doğan Grubu’yla atışması kanıt
Yorumcular, Erdoğan’ın, 2007 genel seçimlerinde etkileyici bir biçimde yeniden seçildiğinden beri AKP’yi 2002’de tek parti olarak iktidar yapan reformcu gündemden uzaklaşarak, giderek otokratik bir hale geldiğini söylüyor.
Gazeteleri, hükümete yakın şahısların karıştığı yolsuzluk skandallarını ortaya çıkaran ve ülkenin en büyük medya sahibi olan Aydın Doğan ile Bay Erdoğan’ın devam eden atışması, bu otokratik eğilimlere kanıt olarak gösteriliyor. Bay Doğan, bunun, 500 milyon dolarlık bir vergi cezasıyla niçin karşı karşıya kaldığını açıkladığına inanıyor. Önde gelen Doğan grubu gazetelerinden Milliyet’in Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, "Türkiye bir korku cumhuriyeti oldu" diyor.
Burnunu daha da kaldırması endişesi
Fakat sıradan Türkler, Bay Erdoğan’ı, vizyoner bir insan olan eski başbakan ve cumhurbaşkanı Turgut Özal’dan beri en popüler ve karizmatik lider olarak görmeyi sürdürüyorlar.
Bay Erdoğan’ın kendine bu kadar güvenmesine şaşmamak lazım. Birçok insan, yeni bir
seçim zaferinin onun "burnunu daha da kaldırmasından" (swell his head further) endişeli. Seçim öncesi bütün tavırlarına rağmen, pragmatiktarafının geri döneceğine dair işaretler var. Bir imaj sorunu olduğunu kavramış gibi. Yeni, nazik bir sözcü görevlendirip, yabancı gazetecilerle ilk kez flört etmeye başladı.
(Erdoğan) Bizle yaptığı söyleşide gülücükler (ve kuru meyveler) saçıp bir otokrat olmadığını söyledi. Tek itirafı, "Bazen sabırsız olabilirim" şeklindeydi.PKK masada
Karşılıklı düşmanlıkla geçen yıllardan sonra, Türkiye ve Iraklı Kürtler sonunda en azından diyalog kuruluyor. 1984’ten beri Kuzey Irak’taki üslerinde konuşlanıp Türk ordusuyla savaşan PKK’nın ayrılıkçı gerillalarıyla bir anlaşmanın da masada olduğu söyleniyor. Türkiye’nin generalleri şimdilik uysal.