Otobüsçülere yönetici eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Otobüsçülere yönetici eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2003 19:06

Uluslararası Anadolu ve Rumeli Otobüsçüler Derneği (UATOD), karayolu yolcu taşımacılığı sektöründe eğitim eksikliğini kapatmak için kolları sıvadı. İstanbul Otogarı'nda eğitim merkezi kuran dernek, 'Karayolu Yolcu Taşıma İşletmeciliği İhtisas Programı'nı başlattı. Sektöre yönetici yetiştirmeyi amaçlayan bu program dışında her kademedeki çalışanlara eğitimler verilmesi planlanıyor.

Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü eğitimli yöneticiler yetiştirmek için harekete geçti. Uluslararası Anadolu ve Rumeli Otobüsçüler Derneği (UATOD), İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle 'Karayolu Yolcu Taşıma İşletmeciliği İhtisas Programı'nı başlattı.

Üniversite mezunlarının başvurabildiği program, bu yıl ilk öğrencilerini kabul etti. 25 öğrenci 10 Ekim'de açılan UATOD Eğitim Merkezi'nde eğitim görüyor. Ücretli olan ve bir yıl süren programa katılan öğrencilerin hepsi karayolu taşımacılığı yapan şirketlerden burs alıyor.

Program kapsamında yönetimde davranış, insan kaynakları yönetimi, ulaştırma ekonomisi ve AB taşımacılık politikaları, nakliyede sorumluluk gibi dersler veriliyor.

UATOD İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Murat Yanık, karayolu yolcu taşımacılığı sektöründe eğitimli yönetici eksikliği bulunduğunu belirtiyor. Programdan mezun olanların sektördeki firmaları yönetmesiyle sektörün daha kalifiye hale geleceğini söylüyor.

352 saatten oluşan programı tamamlayanlar, İstanbul Üniversitesi'nden uluslararası geçerliliği olan sertifika alacaklar. Mezunlara iş garantisi de veriliyor. Eğitim, İstanbul Otogarı'nda bulunan UATOD Eğitim Merkezi'nde yapılıyor.

Yanık, yönetici yetiştirmeye yönelik program dışında sektörde her kademedeki çalışanlara eğitimler vermeyi amaçladıklarını dile getiriyor. UATOD Eğitim Merkezi bu amaçla kurulmuş. Merkezin açılışından önce eğitimlere başlamışlar. 500'ün üzerinde kişiye muhasebe, bilgisayar, yabancı dil ve halkla ilişkiler eğitimleri vermişler. Bu konuda da İl Milli Eğitim Müdürlü'yle işbirliğine gidilmiş. Eğitimlere bundan sonra da devam edilmesi planlanıyor.

Murat Yanık'a göre, sektörde her bölümde çalışanların eğitime ihtiyacı var: ‘‘Türkiye'de yolcu taşımacılığının yüzde 95'i karayoluyla yapılıyor. Sektörde çalışan sayısı 350 bin. Eğitimi hep devletten beklemek yerine kendimiz yapmaya karar verdik. Karayolu Taşıma Kanunu da meclisten geçti. Bu kanun AB'ye uyum çerçevesinde sektörde mesleki yeterlilik şartının yerine getirilmesini öngörüyor. Biz eğitim merkeziyle yasada yer alan mesleki yeterlilik kriterinin altyapısını oluşturmak istedik.‘‘

EĞİTİM ZORUNLU

Karayolu taşımacılığı sektöründe firmaların babadan oğula geçen yöntemlerle yönetildiğini belirten Yanık, bugün sektör olarak bulundukları noktada eğitimin zorunlu olduğunu ifade ediyor. Eğitim alanında başlattıkları hareketin sektörün kalifiye insanlarla donanmasını sağlayacağını kaydediyor. Böylece yolcu taşımacılığı daha güvenli ve iyi bir şekilde yapılacak.

Yanık, eğitimin sektör için gerekli olduğuna ancak tek başına yeterli olmadığına değiniyor. Otobüsle yolcu taşımacılığına da güvenliği artırmak ve kazaları önlemek için kamunun düzenleyici rolüne ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Bu noktada korsan yolcu taşıyıcılarına dikkat çekiyor:

‘‘Kaçak, korsan denilen gelişi güzel her yerden kalkan yolcu otobüsleri var. Bunların engellenmesi gerekiyor. Kazalara da bu araçlar neden oluyor. Her ehliyeti olan kişi ağır vasıta şoförü olacak diye bir şey yok. Sektörde çalışanların arkasında birçok insanı taşıdığının bilincine varması için eğitimler çok önemli. Çağdaş anlamda taşımacılığa kavuşmak için korsan otobüslerin ortadan kaldırılması gerekiyor.‘‘

Yanık, ileride, çalışanlar dışında firma sahiplerinin de eğitilmesine yönelik projeleri bulunduğunu açıklıyor. Beden dili, halkla ilişkiler gibi eğitimlere devam edecekler. Sektörde en alt kademeden en üst kademeye herkesi geliştirmek için eğitimler düzenlemeyi hedefliyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!