A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2007 10:49
Ankara Otobüs İşletmecileri ve Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çelik, hava ve deniz taşımacılığı yapan firmalara ÖTV indirimi uygulandığını belirterek, otobüs firmalarının devletten hiçbir destek almadan ayakta durmaya çalıştıklarını söyledi.
Çelik, şehirler arası otobüs işletmecilerinin zor durumda olduğunu belirterek THY ve özel hava yolu şirketlerinin, yaptıkları kampanyalarla kendilerine darbe vurduğunu savundu. Hava yolu şirketlerinin indirimli olarak satışa sundukları bileti almaya giden vatandaşlara ”kontenjanımız doldu” yanıtını verdiğini, daha sonra da normal fiyattan bilet sattığını öne süren Çelik, hava alanına indirimli fiyattan uçma planı yaparak giden yolcunun geri dönmemek için normal fiyattan bilet almaya razı olduğunu ileri sürdü.
Hava ve deniz yolu taşımacılığı yapan firmalara ÖTV indirimi yapıldığını söyleyen Çelik, otobüs firmalarının devletten hiçbir destek almadan kendi imkanları ile ayakta durmaya çalıştıklarını kaydetti. Yaşanan olumsuzluklara rağmen kontak kapatmayı düşünmediklerini ifade eden Çelik, “Devlete karşı gelmek gibi bir niyetimiz yok” dedi.
Sektörün sorunlarını AA muhabirine dile getiren firma yöneticileri ise son 3 yılda mazot fiyatlarının yüzde 50 arttığını, buna rağmen bilet fiyatlarının değişmediğini, hatta firmalar arası rekabet sonucu 3 yıl önceki fiyatların da altına düştüğünü söylediler. Eskiye oranla taşıdıkları yolcu sayısında da azalma olduğunu ifade eden yetkililer, bunun nedenini de “insanların kendi arabalarıyla seyahat etmeleri ya da ekonomik nedenlerle otobüsleri tercih etmemeleri” olarak yorumladılar.
Otobüs satış fiyatlarının da olumsuz etkilediğini ifade eden firma yöneticileri, 250 bin Avro'ya satılan bir otobüs için üretici firmanın peşin 100 bin Avro aldığını, kalan miktarı ise 48 aya böldüğünü belirterek, “Bu sürenin bitimine kısa bir süre kala zaten yeni bir otobüs piyasaya çıkmış oluyor. 2 senede 100 -150 bin kilometre yapan otobüslerimizde daha borcu bitmeden değer kaybediyor” diye konuştular.
ÇEVRE İLLERDEN YOLCU TAŞIMACILIĞI
Çevre illerden Ankara'ya yolcu taşımacılığı yapan bir firmanın sahibi ise 8 YTL'ye yolcu taşıdığını, AŞTİ'ye getirdiği yolcunun ücretsiz servisle Sincan'a gittiğini söyleyerek, “O yolcunun yanında iki çocuğu ve en az 50 kilo bagajı oluyor. AŞTİ'den Sincan'a o eşyaları kamyonet tutarak ancak 50 YTL'ye götürebilir. Ama biz, 8 YTL'ye hem şehirler arası yoldan getiriyoruz, hem de evine bırakıyoruz. Bu nasıl ticaret?” şeklinde konuştu.
Ulaştırma Bakanlığının 0-6 yaş grubundaki çocuklardan ücret alınmaması 6-12 yaş grubu çocuklara yüzde 50 indirimli bilet satılmasını zorunlu kıldığını kaydeden aynı yetkili, “Söz konusu uygulamanın kendilerine danışılmadan hayata geçirildiğini, uygulama ile bilet satışında belirlenen alt limitin altında bilet satan ve rekabet gücü yüksek firmalara haksız rekabet imkanı tanındığını” söyledi. Firma sahipleri, “misafirlerimiz bindikleri uçağın kaç yaşında olduğu ve özelliklerini bilmedikleri gibi merak da etmezler, ancak iş otobüse binmeye gelince, otobüsün markası bile onlar için ön planda olur” diye konuştular.
AYAKTA DURMAK ONUR MESELESİ
AŞTİ'den Türkiye'deki tüm illere şehirler arası yolcu taşıyan 164 firma bulunduğunu hatırlatan bir başka firma yetkilisi de, zor şartlarda ve iflasın eşiğinde olduklarını söyleyerek, marka haline gelen firmalarının kapanmaması için ellerinde ve avuçlarında kalan birikimlerini son kuruşuna kadar kullanacaklarını, ayakta durmanın kendileri için onur meselesi olacağını kaydettiler.