OTOBİL MPV SEGMENTİ ADAY OTOMOBİLLERİ

Güncelleme Tarihi:

OTOBİL MPV SEGMENTİ ADAY OTOMOBİLLERİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2008 00:00

FORD C-MAX

Uzun yıllardır ürettiği aile otomobili Galaxy ile edindiği tecrübeyi MPV sınıfındaki C-Max’e aktararak başarılı bir otomobil ortaya çıkaran Ford, aile otomobillerinin sportif bir imaja sahip olabileceğini gösteriyor. Focus’un platformu üzerinde geliştirilen C-Max, yol tutuş ve güvenlik konusunda sınıfının en başarılı modellerinden birisi. C-Max’de 1.6 litre 110 beygirlik dizel motor seçeneği görev yapıyor. 460 litrelik bagaj hacmi çıkartılabilen arka koltuklarla birlikte bin 620 litreye kadar genişletilerek büyük eşyaların da kolaylıkla taşınabilmesini sağlıyor. Ford C-Max, Titanium adındaki tek donanım paketine sahip.

FORD S-MAX

Ford’un aile aracı Galaxy ile aynı platformda geliştirdiği S-Max, hem fonksiyonelliği hem de sportifliği bir arada sunabilen bir model. Dış tasarımında spor otomobillerde görmeyşe alışık olduğumuz tarzda tamponlar ve rüzgar girişleri ile donatılan S-MAX, Türk tasarımcı Murat Güler’in imzasını taşıyor. Yüksek tavan yapısına rağmen yere yakın tasarlanan ve dar camları ile çok sportif görünen S-MAX görünümü kadar sportif kullanım özelliklerine sahip. Özellikle yol tutuş konusunda başarılı özellikler sergileyen S-MAX iç mekan konusunda da yolcularını memnun ediyor. Stadyum tipi koltukları ile arkada oturanların da rahatlıkla yolu takip edebildiği S-MAX, 7 kişilik oturma kapasitesine sahip. S-Max’teki 2.0 litre hacimli dizel motor 140 beygir güç üretiyor. Araç motorunda olduğu gibi donanımında da Titanium ismindeki tek paket ile satılıyor.

MERCEDES B SERİSİ

Mercedes-Benz’in ilk kez 2002 yılında tanıttığı yeni Sports Tourer konseptinden türetilen B Serisi, üst sınıftaki S Serisi kadar geniş arka diz mesafesi sunuyor. Tasarımında yeni C Serisinden izler taşıyan B Serisi, Mercedes’in hem sportif hem de fonksiyonel bir aile otomobili hayalini gerçekleştirdiği bir model. İç mekanda kullanılan kaliteli malzeme ve işçilik markanın bir geleneği olarak tanımlanabilir. Mercedes B Serisi’nin en önemli özelliği ise 544 litrelik bagajının 2 bin 245 litreye kadar artırılabiliyor olması. Çarpışma testlerinden B Serisi’nde 1.5 litre benzinli ve 2.0 litrelik dizel motor seçenekleri bulunuyor. EuroNCAP çarpışma testlerinde 5 üzerinden 5 yıldız, çocuk güvenliğinden de 4 yıldız alarak ailelerin önem verdiği güvenlik konusunda da başarılı sonuçlara imza atmıştı.

OPEL ZAFIRA

Adı dışında her şeyi yenilenen ikinci nesil Zafira, dinamik ve sportif görünümüyle aile otomobilleri arasında önemli bir yere sahip. Avrupa’da yükselişe geçen MPV’lerin öncülerinden biri olan Zafira, 7 kişilik oturma kapasitesi sayesinde bol çocuklu ailelere de hitap ediyor. Zafira değişken iç mekanı ile beğeni topluyor. İç mekanda koltuk sihirbazı olarak adlandırabileceğimiz ’Flex7’ sistemi sayesinde üçüncü koltuk sırası aracın bagajında kayboluyor veya araç 6-5-4-3 ya da 2 kişilik olarak da kullanılabiliyor. Böylece daha geniş bir bagaj hacmine ulaşılabiliyor. Astra ile aynı platformu taşıyan araç 4 farklı motor seçeneğine sahip. 1.6 litre 105 beygir ve 1.8 litre 140 beygir gücündeki benzinli motorların dışında; 1.9 litre 120 veya 150 beygirlik dizel güç üniteleri, Zafira’nın motor seçeneklerini oluşturuyor. Araçta Essentia, Enjoy ve Cosmo olmak üzere üç farklı donanım seçeneği mevcut.

SKODA ROOMSTER

Çek üretici Skoda’nın, birçok otomobilin özelliğini bir arada bulunduran araç olarak piyasaya sunduğu Roomster, farklı tasarımı, ergonomik özellikleri ve geniş iç mekanı ile genç ve dinamik aileleri hedefleyen bir otomobil. Fabia ve Octavia’dan esinlenilerek tasarlanan araç değişken bir iç mekana sahip. İki farklı aracın karışımı olarak kabul edilen Roomster, küçük sınıf otomobilin pratikliği ile orta sınıf otomobilin konforunu bir otomobilde sunuyor. 5 kişiye yeterli yaşam alanını sunan Roomster’in 530 litrelik bagaj hacmi katlanabilen arka koltuklarla birlikte 1780 litreye kadar ulaşabiliyor. Roomster’da 1.2 litre 62 beygir, 1.4 litre 85 beygir ve 1.6 litre 105 beygirlik benzinli motor seçeneklerinin dışında 1.4 litre 70 ve 80 beygirlik iki dizel motor seçeneği de bulunuyor. Araçta, Roomster, Style, Sport ve Comfort olmak üzere 4 farklı donanım seçeneği mevcut.

HYUNDAI MATRIX

Koreli üretici Hyundai’nin farklı tasarımı ile dikkat çeken bir modeli Matrix, kısa süre önce yerli bir otomobil haline geldi. Üretimine Türkiye’de devam edilen Matrix, dış tasarımındaki köşeli ve sert hatlarını daha yumuşak çizgilere bıraktı. Yüksek tavanı sayesinde ferah bir ortam sunan Matrix, dışı gibi farklı konsol tasarımı ile de farklı görünmek isteyen aileleri hedefliyor. Ön koltukların sırtlıklarındaki katlanabilir masalar sayesinde uzun yolculuklarda yiyecek ve içeceklerin rahatlıkla taşınmasını sağlıyor. Ayrıca araç içindeki birçok küçük göz ufak eşyaların araç içinde serbest halde olmasını engelliyor. ISOFIX saçocuk koltuğu sabitleme sisteminin standart olarak sunulduğu Matrix 345 litrelik bagaj hacmine sahip. Tasarımında ünlü tasarım firması Pininfarina’nın imzasını taşıyan otomobilde 1.6 litre 103 beygir benzinli ve 1.5 litre 110 beygir gücünde dizel olmak üzere iki farklı motor seçeneği görev yapıyor. Matrix’te Team, Select ve Style olmak üzere üç farklı donanım seviyesi bulunuyor.

TOYOTA COROLLA VERSO

Bu sınıftaki tek yerli araç olan Toyota Corolla Verso, Avrupa pazarı için sadece Toyota Adapazarı Fabrikası’nda üretiliyor. Optitron göstergeleri ve yenilikçi konsol tasarımı ile teknolojik oyuncakları seven aile babalarına oynayan Verso, araç içinde çeşitli oturma kombinasyonlarının oluşturulabilmesini sağlayan Easy Flat7 koltuk sistemi ile 7 kişilik kalabalık ailelerin tercih edebileceği bir model haline geliyor. Geniş kapı cepleri Yenilikçi tasarımı ve performanslı motorlarıyla ön plana çıkan Toyota Corolla Verso’da 1.6 litre 110 beygir benzinli ve 2.2 litre 136 beygirlik dizel motor bulunuyor. Yerli Verso, Comfort ve Elegant olmak üzere iki farkı donanım seçeneğine sahip.

NISSAN NOTE

Japon üretici Nissan’ın küçük sınıfa yeni kazandırdığı modeli Note, fonksiyonel ve geniş iç mekanı ile dinamik genç ailelere hitap eden bir model. MPV olmasına rağmen tasarım hileleri ile sportif bir hacthback gibi duran Note, küçük boyutlarına rağmen geniş iç mekan sunmayı başarıyor. Bagajında sunduğu ’flexiboard’ isimli sistem sayesinde hem bagaj zemini yükseltilebiliyor hem de bagajın ikiye ayrılarak farklı eşyaların birbiriyle temas etmeden taşınabilmesi sağlanıyor. Ayrıca ileri-geri hareket ettirilebilen arka koltuklar sayesinde bagaj hacmi 280 ile 437 litre arasında değişen değerlere ulaşabiliyor. Isofix çocuk koltuğu sabitleme sistemi sayesinde küçük çocuklar araç içerisinde güvenle seyahat edebiliyor. Note’da 1.4 litre 88 beygir ve 1.6 litre 110 beygir olmak üzere iki farklı benzinli 1.5 litre 86 beygir gücünde bir de dizel motor seçeneği bulunuyor. Visia ve Tekna adında iki farklı donanım seçeneği ile satılan Note, otomatik vites seçeneğini sadece 1.6 litrelik versiyonda opsiyonel olarak sunuyor.

SEAT ALTEA XL

Ünlü otomobil tasarımcısı Walter da Silva tarafından yaratılan Altea, markanın yeni yüzünün ilk temsilcisiydi. Aradan geçen zamanla daha uzun bir platform üzerinde yeniden inşa edilen Altea adına ’XL’ takısını da ekledi. Toledo ve Leon modellerinin tasarımına da öncülük eden Altea XL diğer kardeşlerinden yüksek tavan yapısı ve esnek iç mekanı ile ayrılıyor. Çarpışma testlerinden aldığı 5 yıldız ile güvenlik konusunda dikkat çeken modellerden biri olan Altea XL, aile otomobili olmasına rağmen sahip olduğu sportif motorlarla da sınıfında farklı bir konuma ulaşıyor. Altea’da 1.6 litre 102 beygir, 1.4 litre 125 beygir ve 2.0 litre 150 beygir benzinli; 1.9 litre 105 beygir ve 2.0 litre 140 beygir dizel olmak üzere toplam 5 motor seçeneği bulunuyor. Tiptronik ve DSG şanzımanlar 2.0 litrelik versiyonlarda standart olarak sunuluyor. olarak alınabiliyor. Altea XL sadece Stylance donanım paketi ile tercih edilebiliyor.

CITROEN C4 GRAND PICASSO

Fransız üretici Citroen’in MPV segmentindeki temsilcisi C4 Picasso’nun stili, orijinal ve dinamik hatlarıyla dikkat çekiyor. Geniş açılı panoramik ön cam ve geniş yan camlar Citroen visiospace ailesine ait olduğunun altını çiziyor. İç mekanda ise ençok dikkat çeken şey geniş ön cam. Cam tavana doğru yuvarlanarak fanusun içindeymiş gibi bir his uyandıran C4 Picasso, geniş iç mekanında birçok saklama gözüne de ev sahipliği yapıyor. C4 Picasso’da 1.6 litre HDI dizel motor seçeneği 5 vitesli düz şanzıman veya 6 vitesli otomatikleştirilmiş manuel şanzıman (MCP) ile tercih edilebiliyor. Otomatik elektrikli park freni ve yokuşta marş yardımı ise sürüşü kolaylaştırın özellikler arasında yer alıyor. EuroNCAP testlerinden 5 yıldız alan C4 Picasso sahip olduğu diz hava yastığı dahil 7 hava yastığı ve yenilikçi güçlendirilmiş yapısıyla darbe durumunda yolcuların korumasıyla ilgili en zor kriterleri karşılayabiliyor.

DAIHATSU MATERIA

Üretiği kompakt otomobillerle otomotiv dünyasında tanınan Japon üretici Daihatsu, kübik otomobillere en güzel örneklerden biri olan Materia ile gençleri hedefliyor. Farklı tasarımı, geniş iç mekanı ile ferah ve çok yönlü özelliklere sahip Materia, iç mekanında sunduğu özelliklerle de dikkat çekiyor. Ayarlanabilir koltuklar sayesinde 2.2 metre uzunluğundaki yüklere dahi alan yaratılabiliyor. İleri geri kayabilen arka koltuklar, tercihe göre geniş diz mesafesi ya da 619 lt’lik geniş bagaj alanı sunuyor. 1.5 litre hacminde bir motora sahip olan Materia’nın maksimum gücü 103 beygir. Araçta otomotik vites seçeneği de bulunuyor.

DACIA LOGAN MCV

Ucuz otomobil üretme projesini Logan’ı üreterek hayata geçiren Romanyalı üretici Dacia, Logan’ın sedan versiyondan sonra MCV adını verdiği station versiyonunu da üreterek 7 kişilik kalabalık ailelere uygun fiyatlı bir otomobil geliştirDİ. Geniş iç mekanı ile hem hafta sonları çıkılabilecek geziler hem de taşınacak yükler için pratik kullanım özellikleri sunan Dacia Logan MCV’nin özellikle uygun fiyatı ve ekonomik motorları ön plana çıkıyor. İşlevselliği ile dikkat çeken Logan MCV’de 1.5 litre 65 beygir dizel ve 1.6 litre 90 beygir benzinli olmak üzere iki farklı motor seçeneği bulunuyor.

RENAULT GRAND MODUS

Renault’nun küçük MPV segmentindeki temsilcisi Modus, büyüyen boyutlarıyla adını da değiştirerek Grand Modus oldu. Markanın yeni tasarım anlayışı çerçevesinde yeniden şekillendirilen Grand Modus, daha uzun aks aralığı ve geniş ’C’ sütunu camı sayesinde özgün ve çekici bir karakter sergiliyor. 410 litreye ulaşan hacmiyle oldukça geniş bir bagaj hacmi sunan aracın koltukları da 1/3 ve 2/3 oranında yatırılabiliyor ve katlanabiliyor. Raylı arka koltuk sırası sayesinde modüler bir esnekliğe sahip olan Grand Modus, zemin içine gizlenmiş kapaklı gözler, çekmeceler, uçak tipi tavan bagajı ve ön yolcu koltuğunun minderinde eşya tutma sistemi gibi, kolaylıkla erişilebilen çok sayıda eşya yerleştirme gözü tüm yolcuların kullanımına sunuyor. Grand Modus’ta ikisi benzinli ikisi dizel olmak üzere dört farklı motor seçeneği bulunuyor. Otomatik şanzıman seçeneği de bulunan Grand Modus’ta 1.4 litre 100 beygir, 1.6 litre 110 beygir benzinli motorların yanı sıra 1.5 litre dCi 85 beygir ve 1.5 litre dCi 105 beygir dizel motorlar görev yapıyor.

RENAULT GRAND SCENIC

7 kişilik oturma kapasitesi ile daha geniş ailelere hitap eden Grand Scenic’in standart Scenic modelinden tek farkı, uzun dingil mesafesi. Artan uzunlukla birlikte üçüncü koltuk sırasının da araca rahatlıkla yerleştirilmesi sağlanmış. Bu sayede 7 kişinin rahatlıkla seyahat edebileceği bir otomobil haline gelen Grand Scenic, konforlu yolculuklara olanak tanıyor. Arka koltukların sırtlıklarına yerleştirilen açılabilir masalar özellikle çocuklu ailelere büyük rahatlık sağlayacak cinsten. Üçüncü koltuk sırası kullanımdayken dahi 200 litre bagaj hacmi sunan araç, üçüncü koltuk sırası katlandığında 550 litrelik hacme, ikinci ve üçüncü koltuk sıraları söküldüğünde ise bin 920 litrelik hacme kavuşuyor. Grand Scenic’in iç mekanında farklı farklı yerlerde toplam hacimleri 85 litreye ulaşan eşya yerleştirme gözleri de bulunuyor.

FIAT SEDICI

Dünyaca ünlü İtalyan tasarımcı Guigiaro imzası taşıyan Fiat Sedici’nin modüler yapısı sayesinde hem bir SUV hem de MPV’nin kullanım özelliklerini bir arada sunuyor. Fiat Sedici 4X4 de bulunan 3 ayrı çekiş seçeneği bulunuyor. Sedici’nin 4X4 versiyonunda ise şehir içi ve otoyollarda orta bölümde yer alan düğmeyle aracı 4X2 veya 4X4 moduna getirebiliyorsunuz. Sedici’nin 4x2 versiyonunu da tercih edilebiliyor. Otomatik vites versiyonu sadece 4x2 versiyonda sunulurken, Sedicinin Emotion ve Dynamic adında iki farklı donanım seviyesi bulunuyor. Fiat Sedici, 1.6 litre 107 beygir gücündeki benzinli motor şehir dışında 6.1 litre benzin tüketiyor.

CHRYSLER GRAND VOYAGER

Aile otomobili kavramının kurucularından biri olan Chrysler’in MPV segmentindeki köklü temsilcisi Grand Voyager, baştan aşağı yenilenerek kısa bir süre önce yollara çıktı. Yolcu ve sürücülerin güvenliğinin ön planda tutulduğu yeni Grand Voyager’da ESP, lastik basınç uyarı sistemi, önde ve arkadaki tüm koltuk sıralarında perde hava yastıkları ve 7 koltukta ISOFIX bağlantı noktaları bulunuyor. Ayrıca ayrılabilir masa ikinci ve üçüncü sıra koltukların arasına sabitlenebiliyor. Yeni Grand Voyager 6 vitesli otomatik bir şanzıman ile satışa sunulurken bu şanzımana 193 beygir güç ve 305 Nm torka sahip 3.8 litre hacmindeki V6 benzinli motor ve 163 beygir ile 360 Nm torka sahip turbo dizel motorlar eşlik ediyor. Yeni Grand Voyager LX, Touring and Limited olmak üzere üç farklı donanım seviyesine sahip.

SUBARU OUTBACK

Japon üretici Subaru’nun, simetrik 4 tekerlekten çekiş sistemi ile donattığı Outback modeli, hem yüksek yapısı hem de geniş iç mekanı ile aileler tarafından tercih edilen bir model. 2.0 litre 150 beygir gücündeki dünyanın ilk dizel boxer motorunu kullanan Outback’in tork değeri ise 350 Nm. Outback’te ayrıca 3.0 litre hacminde, 6 silindirli ve 245 beygir gücünde benzinli boxer motor da görev yapıyor. 4 tekerlekten çekiş sistemi sayesinde her türlü yol koşulunda yüksek tutunma sağlayan Outback, geniş bagaj hacmi ile de kalabalık ailelerin ihtiyaçlarını karşılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!