A.A
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2009 11:49
Ankara, Sivas ve Kastamonu'da oto hırsızlığına yönelik eş zamanlı operasyonda 12 kişi gözaltına alındı, bu kişilerin çaldığı tespit edilen 26 otomobile el konuldu.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerinin yaptıkları istihbari çalışmalar neticesinde Ankara'dan çalınan otomobillerin motor ve şasi numaraları değiştirilerek, Ankara ve çevre illerde satıldığı tespit edildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı üzerine 6 ay süren çalışmanın ardından kimlikleri tespit edilen kişilere yönelik 3 ilde “Gölge” adı verilen eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonda, Halil G, Ahmet Y, Ümit Y, Mahsuni E, Şenol Ş, Ferhat Ö, Bayram G, Volkan G, Sabahattin B. ve Ramazan G. Ankara'da, Osman B. Sivas'ta, Mehmet D. ise Kastamonu'da göz altına alındı. Bu kişilerle birlikte çalındıktan sonra motor ve şasi numarası değiştirilerek satıldığı belirlenen 26 otomobil ele geçirildi.
Aralarında kaportacı, hurdacı gibi oto sanayinde çalışanların bulunduğu 12 kişilik şebekenin sigortadan ağır hasarlı araçları düşük miktarlara satın aldıkları araçları, motor ve şasi numarasına dokunmadan, çaldıkları diğer araçla birleştirerek sattıkları öğrenildi.
Ankara Emniyet Müdürlüğünde ifadeleri alınan zanlılar, adliyeye sevk edildi.
EMNİYET'TEN UYARI
Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amiri Murat Bulut, vatandaşları oto hırsızlarına karşı uyardı ve araç satın alınırken çalıntı olup olmadığına dikkat edilmesini önerdi.
Öncelikle sahte ruhsatlarla gerçek ruhsatları birbirinden ayırması için nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatan Bulut, gerçek ruhsatta üzerinde Emniyet Genel Müdürlüğü yazan hologramın bulunduğunu, sahtesinde ise bu hologramların gerçek ruhsatlardan çıkartılıp yapıştırıldığı için yapıştırma izi olduğunu söyledi.
Ayrıca sahte ruhsatlardaki mürekkep dağılımı ve yazı tiplerinin farklı olduğunu ifade eden Bulut, araç satın alacak vatandaşların ruhsatlardaki motor ve şasi numaraları ile araçların değişik yerlerinde bulunan motor ve şasi numaralarının aynı olup olmadığını kontrol etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Araçların çalınmasını önlemek için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Bulut, araçların kapalı otoparklara, bunun mümkün olmadığı yerlerde aydınlık yerlere park edilmesini, değerli eşya ve ruhsat gibi araç belgelerinin aracın içerisinde bırakılmamasını, yedek anahtarların araç içerisinde saklanmamasını, otoparkçılara anahtar teslim edilmemesini, mutlaka direksiyon kilidinin kullanılmasını ve araç satılırken işlemler tamamlanmadan deneme amaçlı bile olsa araçların teslim edilmemesini önerdi.
Oto hırsızlarının araçları gezme, parçalayıp satma, başka bir suçta kullanma veya sigorta dolandırıcılığı için çaldığını ifade eden Bulut, araçların düz kontakla, kontakta unutulan anahtarı kullanılarak, anahtar uydurularak, ev ve iş yerinden otomobilin anahtarı ele geçirilerek çalındığını söyledi. Bulut, bazen araçlara arkadan hafif çarpan bir hırsızın, anahtarı kontakta bırakan sürücüyü oyalarken diğerinin aracı çaldığını kaydetti.
Oto Hırsızlık Büro Amiri Murat Bulut, Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin titiz çalışmaları ve vatandaş desteği sayesinde başkentte ot hırsızlığının 2005-2008 yılları arasında yüzde 45 azaldığını bildirdi.