Güncelleme Tarihi:
Dünyadaki en büyük beş fotoğraf sanatçısından biri kabul edilen Fransız Thierry Bouet, moda dünyasının iç yüzünü anlatan siyah-beyaz fotoğraflarından oluşan ‘‘Yüzyılın Son Sergisi’’yle 13 Ocak'ta burada olacak...
Onu dağların tepelerin, ağaçların ve hayvanların fotoğrafını çeken biri sanmayın. Thierry Bouet, bildiğimiz fotoğraf sanatçılarından bir hayli farklı. Seçtiği konular, işlediği temalar daha çok arka planda kalan, özellikle ‘‘detay’’ kabul edilen konular. Üstelik bildik konuları ve insanları fotoğraflasa bile, çok değişik bir bakış açısından yakalayabiliyor onları. Biraz ‘‘özel’’lerine girer gibi... Bouet, 13 Ocak Perşembe günü Aksu İplik sponsorluğunda İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde açılacak olan sergisinde de, moda dünyasının cazibesi, güzellikleri, zerafet ve şıklık yarışı gibi konuların yerine, defilelerin perde arkası, yaşanan olaylar ve bir numara olmak yönündeki güç savaşlarını anlatıyor. Ve bir de, ünlü modacı Kenzo'nun emekliliği ve ötesinde, son defilesinin gerçekleşme aşamaları farklı bir bakış açısıyla veriliyor. Yani aradaki fark şu: Bildiğimiz ve alıştığımız manken görüntüleri, podyumdan izlenimler yerine, izleyicilerin tepkileri, nasıl izledikleri ve ne giydikleri, hatta kiminle geldikleri ve neler hakkında konuştukları bile Bouet'in objektifinden geçenler arasında... Yani işin içinde biraz da dedikodu var gibi duruyor.
Zirveye doğru
Modanın gündeme oturmaya başladığı ve moda dergilerinin de ilk defa olarak apayrı birer gazete veya dergi şeklinde çıktığı 70'li yılların sonlarında, Bouet de moda fotoğrafçısı Tony Kent'in asistanlığını yaparak işe başladı. 1984'te kendi stüdyosunu kuran Bouet, 90'lı yıllara kadar Vogue, Harper's Bazaar, WWD, Elle USA, Marie Claire, Egoiste, Vanity Fair ve Liberation dergileriyle çalıştı. Ardından da seneler boyunca çektiği fotoğraflardan oluşan ilk sergisi ‘‘The Informed Eyes’’ı Londra'da açtı. 1995'te de Paris'te ‘‘Hotels Particuliers’’ sergisini açtı. Aynı sergiyi iki sene sonra İstanbul'da da açtı. Bu başarısını bir anlamda iyice bildiği ve sıkı bir şekilde takibe aldığı moda dünyasından öğrendikleriyle yarattı. Seneler boyunca moda dünyasının içinde olan, orada yaşayan ve oradan beslenen Bouet, bir anlamda da gördüğü bütün olayları ve yaşadıklarını dışarıdaki insanlara ifşa etmiş oldu.
Sıradışı olaylar
Bouet'nin önce Paris'te sonra da İstanbul'da açtığı ‘‘Hotels Particuliers’’ sergisi de yoğun bir ilgigörmüştü. Sıradışı fotoğraflarıyla ün kazanan Bouet, o sergide de bir otelin standart resimlerinin yerine, odalara girerek müşterilerin yaşamlarını, neler giydiklerini, neler yiyip içtiklerini ve nasıl uyuyup uyandıklarını siyah-beyaz fotoğraflarıyla ve kendi düş gücüyle birleştirip sergilemişti. Müşterilerin aralarındaki ilişkiler, otel yönetimiyle olan sorunlar, sevgilileri, yasak aşkları, mutsuzlukları ve kıskançlık krizleri de sanatçının objektifinden geçmişti. Ve tabii sabah kahvaltısında yenilenler, akşam hangi müşterinin kimle dansettiği, ünlü müşterilerin sırları ve gizli olarak yaşadıkları... Büyük beğeni toplayan bu sergiyle, Bouet mesleğinin zirvesine oturduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Resimlerini çekerken büyük riskler aldığını da gizlemeyen Bouet, ortalık yerde birçok ünlünün fotoğrafını çekerek, onların iç dünyalarını fotoğrafladı. başardı.
Thierry Bouet kimdir?
1959 Paris'te doğdu.
1977 Edebiyat bölümünü bitirdi.
1978 Hukuk Fakültesi'ne girdi.
1980 Ordu fotoğrafçılığı yaptı.
1981 Tony Kent'in asistanı oldu.
1983 Harcourt stüdyosunda çalıştı.
1984 Kendi stüdyosunu kurdu.
1985 Vogue, WWD, Elle USA, Harper's Bazaar, Marie Claire’de çalıştı.
1989 İlk röportajını yaptı.
1989 Egoiste, Liberation, Vanity Fair ile
işbirliği yaptı.
1993 Bunte dergisi için Saraybosna'da
röportaj yaptı.
1993 Londra’da ‘‘The Informed Eyes’’ sergisini açtı.
1995 Paris’de ‘‘Hotels Particuliers’’
sergisini açtı.
1996 ‘‘Gente D'Albergo’’ adlı kitabın ilk baskısı çıktı.
1997 İstanbul Resim ve Heykel
Müzesi'nde ‘‘Hotels Particuliers’’
sergisi açıldı.
1999 Accor Grubu'nun uluslararası
reklam kampanyasını yönetti.
GQ Dergisi tarafından ‘Dünyanın En Başarılı Fotoğrafçısı’ seçildi.