Otel cinayetine Susurluk karıştı

Güncelleme Tarihi:

Otel cinayetine Susurluk karıştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ankara Hilton Oteli'nin lobisi, önceki akşam silahlı çatışmaya sahne oldu. 500 milyar lira istediği öne sürülen Lokman Çetin'in adamları, Çetin Aydın diye yanındaki Ali Tibuk' u öldürdü. Tibuk, ölmeden önce tetikçi Seyithan Nergiz’i ağır yaraladı. Olayda Çetin Aydın ve Nihat Özbir yaralandı.

ANKARA'da birçok devlet adamı ve siyasinin konaklama yeri Hilton Oteli'nde, önceki akşam meydana gelen silahlı çatışmaya Susurluk izi düştü. Otelin lobisinde gerçekleşen silahlı çatışmada, yaşamını yitiren Ali Tibuk'u öldürten Lokman Çetin'in, Susurluk skandalında da kilit isimler arasında yeraldığı ortaya çıktı. Öldürülen Ali Tibuk, Liberal Demokrat Parti Lideri Besim Tibuk'un yeğeni...

Lokman Çetin'in özel harekátçıların da adının karıştığı Senar Er'in babası Kadir Keremoğlu'nun kaçırılması olayında fidye istenmesine aracılık ettiği Susurluk Raporu'nda da yer almıştı.

İnsanların, Hilton Oteli'nin kapısının camlarını kırarak kendilerini dışarı zor atabildiği, karşılıklı atılan 15 mermi ile lobinin kan gölüne döndüğü çatışma, görgü tanıklarına göre şöyle gelişti:

MHP'nin Artvin eski İl Başkanı Çetin Aydın, Kürt İdris olarak bilinen İdris Özbir'in yeğeni Çetin Özbir'le birlikte birkaç gün önce Ankara'ya gelerek Hilton Oteli'ne yerleşti. Bu kişiler, yanlarına Ali Tibuk'u da alarak önceki gece otelin lobisinde sohbet etmeye başladılar.

Ali Tibuk (45), Çetin Aydın (42) ve Nihat Özbir (41), Hilton Oteli'nin lobisinde otururken, yanlarına gelen kişi, ‘‘Beni Lokman Çetin gönderdi. Lokman Abi, Çetin Aydın'ı dışarıda bekliyor’’ dedi. Çetin Aydın ise, ‘‘O kim oluyor da beni ayağına çağırıyor. Çek git. O bizim ayağımıza gelsin’’ dedi.

TETİKÇİ AYDIN'I SORDU

Lokman Çetin'in adamının otel dışına çıkmasından birkaç dakika sonra, bu kez lobiye yine Lokman Çetin'in adamları Seyithan Nergiz ile soyadı öğrenilemeyen Hakan girdi. Seyithan Nergiz, üç kişilik gruba yaklaşıp, ‘‘Çetin Aydın kim?’’ diye sordu.

TİBUK, ‘BENİM’ DEDİ

Daha Çetin Aydın konuşmadan, Ali Tibuk, ‘‘Benim ne olacak?’’ karşılığını verdi. Bunun üzerine, Lokman Çetin'in tetikçisi Seyithan Nergiz tabancasını çekip kurşun sıkmaya başladı. Bu sırada Ali Tibuk da belindeki tabancayı çıkarıp karşılık vermeye başladı. Hilton Oteli'nin lobisi, bir anda savaş alanına döndü.

ÖLMEDEN ÖNCE TETİKÇİYİ VURDU

Lobide oturan müşteriler kendilerini yere atıp kurşunlardan kurtulmaya çalışırken, Ali Tibuk, lobide yaşamını yitirdi. Lokman Çetin'in asıl hedefi olan Çetin Aydın sol koluna, Nihat Özbir ise sol ayağına isabet eden kurşunla yaralandı. Ali Tibuk, ölmeden önce kendisine ateş eden Seyithan Nergiz'i kasığından ağır yaraladı.

Hilton'daki çatışmadan sonra yaralılar Bayındır Hastanesi'ne kaldırılırken, azmettirici Lokman Çetin lacivert bir Mercedes'le kaçtı.

OLAY YERİNDE 15 BOŞ KOVAN

Cinayetten sonra, olay yerinde iki adet 9 mm'lik 14'lü Baretta tabanca ile 15 boş kovan bulundu. Tabancalardan birinin saldırgan Seyithan Nergiz'e diğerinin ise olayda ölen Ali Tibuk'na ait olduğu belirlendi. Seyithan Nergiz hayati tehlikeyi atlatamadığı için henüz ifadesi alınamadı.

Hilton Oteli'nin girişinde x-ray cihazı ve güvenlik görevlisi bulunmasına karşın, bu kişilerin silahlarını içeri nasıl soktukları da soru işareti yarattı.

500 milyar kavgası

Lokman Çetin'in hedef seçtiği Çetin Aydın, hastanede polise verdiği ifadesinde şunları söyledi:

‘‘Amacım, yüzde 50 benzin tasarrufu sağlayan suyla çalışan otomobil teknolojisine patent almaktı. Bu nedenle Ankara'da bulunuyordum. Bu işten 3 milyon dolar gelir elde etmeyi umuyorduk. Lokman Çetin bunu duyunca benden 500 milyar lira istemeye başladı. Ben parayı vermeyince bu olay yaşandı.’’

Çetin Aydın, suyla çalışan otomobil projesine, Ali Tibuk, Cahit Doğan, bir İtalyan ve bir Yunanlı kişinin de maddi destek vererek ortak olduklarını söyledi.

Saldırıda hayatını kaybeden Ali Tibuk'un, daha üç hafta önce TİSA Elektronik, Yakıt Tasarruf Sistemleri Montaj Limited şirketini kurduğu anlaşıldı. Ali Tibuk'un, kardeşleriyle birlikte Tibuk Makina, İnşaat İthalat, İhracat Şirketine de ortak olduğu belirlendi. Ali Tibuk, yeni şirketi ile suyla çalışan otomobil projesini uygulamaya sokmayı planlıyordu.

2'nci Hilton cinayeti

HİLTON Oteli'nde önceki gün çıkan çatışma akıllara, 12 yıl önceki Büyük Ankara Oteli cinayetini getirdi. 2 Haziran 1988'de, ülkücü avukat Kürşat Özkan, iki tabanca ile geldiği Büyük Ankara Oteli'nde, dönemin İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Niyazi Adıgüzel, Türkiye Gazetesi Ankara Temsilcisi Mevlut Işık ve işadamı Davut Çelik'i vurduktan sonra intihar etmişti. Bu olay da Hilton Oteli'nde olduğu gibi Ankara Oteli'nin lobisinde meydana gelmişti. Tanıklar, Özkan'ın Adıgüzel'in kendisine 5 milyar lira eksik para verdiğini söyleyerek bağırdığını ve bu yüzden çıkan tartışmadan sonra silahını ateşlediğini açıklamışlardı.

Cinayetin baş aktörleri

İşadamı Senar Er'in babasının kaçırılması olayında fidyeye aracılık eden kişi olarak anıldı. Susurluk Raporu'na da yansıyan ve 13 Ocak 1997'de verdiği ifadeye göre Senar Er, babası Kadir Keremoğlu'nun, Alaattin Kanat, Mehmet Yazıcıoğulları ve Nizamettin Kutlu'yu yakalattığı için kaçırıldığını ve olayı dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'a anlattığını söyledi. Er, Ağar'ın aynı gün, Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'i çağırarak olayı anlattığını ve talimatlar verdiğini, Lokman Çetin'in bürosuna gelen iki özel harekatçının polis timi tarafından kuşatılmalarına ve kameralı ve teypli tuzağa rağmen çekip gittiklerini, ardından da kendisini arayarak, ‘‘Bizi emniyet müdürüne ihbar etmişsin’’ diye tehdit ettiklerini ileri sürdü. Lokman Çetin, Akın Birdal'a suikast olayına adı karışan M. Cemal Kulaksızoğlu ile de bağlantılı. Bu bölüm, Susurluk Komisyon Raporu'nun 175. sayfasında da yer aldı. Çetin, 1981 yılında Şerif Pişkin'i öldürmekten mahkum oldu. 1994 yılında Mersin'de bir otomobilde 50 kilo eroin ile yakalandı. Diyarbakır'da tanınan isimlerden Niyazi Ağa'nın üç oğlundan biri. Doğu Devrimci Kültür Derneği (DDKD) davasından yargılandı. Canlı hayvan kaçakçılığı ve çek senet tahsilatı ile uğraştığı ileri sürüldü. Çetin, 11 Şubat 1997'de Diyarbakır'daki Turistik Otel'in 213 numaralı odasında ruhsatsız bir tabancayla yakalanmıştı. Çetin, önceki günkü olayda, azmettiren kişi olarak aranıyor.

Nihat Özbir, ‘Kürt İdris’ lakabıyla tanınan İdris Özbir'in yeğeni. Özbir, Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın 1998 yılında vurulması olayına karıştı. Gürbüz Çapan'ı kendilerine pazar yeri tahsis etmediği için 14 yaşındaki M.S.'ye vurdurttukları gerekçesiyle yakalanan Yakup Süt'ün adamları Mehmet Ali Yolcu ve Tahsin Durmuş ile birlikte, Nihat Özbir de gözaltına alındı. Özbir, çıkarıldığı İstanbul DGM'de serbest bırakıldı. 1997 yılında ise Kartal'da bir inşaat şirketinden arsa karşılığı daire alımında çıkan anlaşmazlık üzerine araya giren Özbir ve 2 adamı ile şirket sahibi Alaattin Taş'ın 8 adamı yakalandı. Arsa karşılığı 30 daire vaat edilen Cengiz Çetin’in daire sayısının 5'e düşürülmesi üzerine, Özbir'den yardım istedi. Özbir de iki adamı ile birlikte Palmiye İnşaat'a gitti. Bu sırada işyerini basan polis, Nihat Özbir ile birlikte 10 kişiyi gözaltına aldı. Polis yaptığı aramada da 1 Kalaşnikof, 4 tabanca, 2 el bombası ele geçirdi. Hilton Oteli'ndeki olayda, sol ayağından hafif şekilde yaralandı.

ÇETİN AYDIN

1958 Artvin doğumlu. Artvin'de MHP İl Başkanlığı yaptı. Dolandırıcılık olayına karıştığı gerekçesiyle, MHP İl Başkanlığı'ndan alındı. Hilton'daki saldırı olayı asıl bu kişiye yönelik olarak yapıldı. İstanbul'da ihracat-ihtalat şirketi var. Cinayeti azmettiren Lokman Çetin'e yaklaşık 500 milyar borcu olduğu öne sürülüyor. Olay sırasında sol kolundan yaralandı. Rus mafyası ile bağlantısı olduğu iddia ediliyor.

SEYİTHAN NERGİZ

1966 Diyarbakır Silvan doğumlu. Lokman Çetin'in tetikçisi. Olay sırasında Hilton Oteli'nin lobisine girerek silahlı çatışmayı başlatan kişi. Nergiz, Liberal Demokrat Partisi’nin Lideri Besim Tibuk’un amcasının oğlu Ali Tibuk'u öldürdü. Nihat Özbir ve Çetin Aydın'ı yaraladı. Bu sırada kendisi de kasığından ağır yaralandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!