ÖSYM Başkanı'ndan LYS açıklaması

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM Başkanından LYS açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2010 10:37

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 19-20 ve 26-27 Haziranda gerçekleştirilecek Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girecek adaylara sınava giriş belgelerinin postalanmaya başlandığını belirterek, bu belge sınavların yapılacağı tarihten üç gün öncesine kadar ellerine ulaşmayan adayların ÖSYM sınav yöneticiliklerine başvurarak yenisini çıkarmalarını istedi.

Haberin Devamı

Yarımağan, yaptığı açıklamada, LYS'ye girecek adaylara sınava giriş belgelerinin postalanması işlemlerine başlandığını bildirdi.

Sınava giriş belgelerinin en geç sınavdan bir hafta öncesine kadar bütün adayların eline geçmiş olacağını belirten Yarımağan, sınav tarihininden üç gün öncesine kadar bu belge ellerine ulaşmayan adayların ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerine başvurarak, belge çıkarabileceklerini bildirdi.

Yarımağan, “Sınav tarihinden önceki çarşamba gününe kadar sınava giriş belgeleri hala adayların ellerine ulaşmamışsa, başvursunlar ve çıkarsınlar. Son günü de beklemesinler” dedi.

LYS'de tercih düzeltme işlemi yapan adayların ise mutlaka sınava giriş belgesi çıkarması gerektiğini vurgulayan Yarımağan, “Bu adaylara postayla belgeleri gelse bile yenisini çıkarmaları gerekiyor çünkü sınav tercihlerini değiştirdikleri için bunu yapmaları zorunlu. Bu adaylar da yine ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden, ÖSYM bürolarından belgelerini çıkarabilirler” dedi.

“HERKES İSTEDİĞİ YERDE SINAVA GİRECEK”

LYS'ye girecek adayların sıkıntı yaşamaması için sınav merkezi sayısının artırılıp artırılmayacağı sorusu üzerine Yarımağan, şunları kaydetti:
“LYS'de herkes ilk istediği yerde, ilk tercih ettiği yerde sınava girecek. Çünkü LYS'ye girecek aday sayısı çok değil. Bu konuda sorun yok.
O sorun bir YGS'de yaşanıyor bir de Eylül ayında yapılan ortaöğretim ve ön lisans mezunlarının girdiği KPSS'de. Çünkü bu iki sınavda katılan aday sayısı çok fazla. Diğer hiçbir sınavımızda böyle bir sorun yaşanmıyor.

Gelecek yıl yapılacak YGS'de bu sorunu çözeceğiz. İllerde yeni kapasiteler yaratmaya, bazı yerlerde de birkaç ilçeyi devreye sokmaya çalışacağız.”

872 BİN ADAY

2010-LYS'ye toplam 872 bin 800 aday katılacak. Matematik ağırlıklı LYS-1'e 605 bin 520, Fen Bilimleri ağırlıklı LYS-2'ye 276 bin 800, Edebiyat-Coğrafya ağırlıklı LYS-3'e 635 bin 300, Sosyal Bilimler ağırlıklı LYS-4'e 349 bin 100, yabancı dil ağırlıklı LYS-5'e de 31 bin 300 aday girecek.

LYS, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da düzenlenecek. LYS, 19-20 Haziran ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde toplam beş oturumda yapılacak.
LYS'lerde her test için ayrı soru kitapçığı bulunacak ancak tek cevap kağıdı kullanılacak. Bir test için tanınan süre bittiğinde ilgili teste ait soru kitapçıkları toplanırken ve diğer teste ait soru kitapçıkları dağıtılırken ara verilmeyecek.

Matematik Sınavı (LYS-1) 19 Haziran Cumartesi günü saat 10.00'da tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. LYS-1'de Matematik ve Geometri testleri bulunacak. Matematik testinde 50 soruya 75 dakika, Geometri testinde 30 soruya 45 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri testindeki soruların 8'i Analitik Geometri sorusu olacak.

Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) 27 Haziran Pazar günü saat 10.00'da tek oturumda yapılacak ve 135 dakika sürecek. LYS-2'de Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30'ar soru bulunacak ve 45'er dakika cevaplama süresi verilecek.

Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) 26 Haziran Cumartesi günü saat 10.00'da tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1 testleri yer alacak. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika, Coğrafya-1 testinde 24 soruya 35 dakika cevaplama süresi verilecek.
Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) 20 Haziran Pazar günü, saat 10.00'da tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. LYS-4'te Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu testleri yer alacak. Tarih testinde 44 soruya 65 dakika, Coğrafya-2 testinde 16 soruya 25 dakika, Felsefe Grubu testinde 30 soruya 45 dakika süre verilecek. Felsefe Grubu testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji ve 10 Mantık sorusu bulunacak.

Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) 19 Haziran Cumartesi günü saat 14.30'da tek oturumda uygulanacak ve 120 dakika sürecek. LYS-5, İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere 3 dilde yapılacak. Adaylara 80 soru sorulacak. Bu soruların 20'si kelime bilgisi ve dil bilgisi, 12'si çeviri, 48'i okuduğunu anlama ile ilgili olacak. Testler tek soru kitapçığında bulunacak ve tek cevap kağıdı kullanılacak.

LYS PUANLARININ HESAPLANMASI

LYS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Her adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacak.

Hesaplanan standart puanlar, testlerin ağırlık oranları kullanılarak Ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacak. ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacak.

LYS'de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

LYS sonuçları internet aracılığıyla internetten adaylara duyurulacak. Sınava giren ve sınavı geçerli sayılan tüm adaylara LYS Sınav Sonuç Belgesi gönderilecek. Bu belgede adayın her testteki doğru ve yanlış cevap sayısı, LYS puanları ve başarı sıraları, OBP ve AOBP'leri, yerleştirme puanları ve başarı sıraları yer alacak. Sınav sonuç belgesinde bir adayın yerleştirmede kullanılmayacak olan puanları yer almayacak.

YGS ve LYS sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yerleştirme merkezi olarak yapılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!