Güncelleme Tarihi:
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ortaöğretimde zorunlu ders olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden YGS ve LYS-4’te soru sorulması kararı için Hürriyet’e konuştu. Üniversiteye yerleşmek isteyen öğrenciler için zorunlu olan YGS’de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden çıkan soruların cevaplanması gerektiğini belirten Demir, LYS-4 sınavı isteyen öğrenciler girdiği için bu sınavda zorunlu olmadığını bildirdi.
YÖK’ÜN KARARI
Demir, “Alevi, Hıristiyan veya Yahudi öğrenciler bu soruları nasıl cevaplayacak? Onlar için de zorunlu mu?” sorusuna, “O konuda yorum yapmam doğru olmaz. Bu YÖK Genel Kurulu’nun kararı ve biz de uygulayıcısıyız. Biz sadece kılavuzu yayınladık” dedi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini üniversite sınavlarında sorma kararı alan YÖK yetkilileri sınavlarda ihtisas gerektiren değil, genel sorular sorulacağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
NAMAZ GİBİ İHTİSAS GEREKTİREN ŞEYLER SORULMAYACAK
“Sorular Din Kültürü ile alakalı olacak. Zaten sorular hazırlanırken de öğrencilerin bütünü dikkate alınacak. Müşterek din kültürünü temsil eden sorular yer alacak. Örneğin namaz sorulmayacak. Mezheplere yönelik soru sorulmayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zaten ilkokul 4. sınıftan lise son sınıfa kadar zorunlu ders ve Anayasa’da da böyle. Sınava giren her öğrencinin cevaplayabileceği sorular sorulacak. Öğrenci herkesin girmek zorunda olduğu YGS’de din sorularını cevaplayacak ama LYS’de çok farklı test türleri olduğu için LYS-4 sınavına girmeyecekse din sorularını da yanıtlamayacak.
YGS’DE 5, LYS’DE 8 SORU
YGS sınavında Sosyal Bilimler Testi altında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’den 5, LYS’de 8 soru sorulacak. YGS’de en az soru sorulan ders Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olurken, LYS’de ise Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık dersleri ile aynı sayıda soru sorulacak.”