Osteoropoza hormon kokteyli tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Osteoropoza hormon kokteyli tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çoğunlukla kadınlarda görülen ve özellikle menopozdan sonra ortaya çıkan kemik erimesi yeni bir yöntemle tedavi edilecek.

Kemikleri zayıflatarak, güçten düşmelerine neden olan ve dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen Osteoropoz hastalığının tedavisinde önemli bulgular elde edildi. ABD Federal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), elde edilen bulguların ilaç olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla inceleme başlattı.

Solunumu da etkiliyor

Sadece ABD'de 10 milyon kişiye ağrılı, sıkıntılı anlar yaşatan, kişiyi elden- ayaktan düşüren Osteoporoz hastalığına bu ülkede en az 18 milyon kişinin yakalanma riski bulunduğu ifade edildi. Genellikle 50 yaş üstündeki kişilerde görülen hastalığa yakalanan her 10 kişiden 8'ini kadınlar oluşturuyor. Doktorlar, hastalığın kadınlarda sık görülme nedenini menopoza bağladı. Bu dönemde kadınlarda östrojen hormonunun üretiminin durduğu, bunun sonucunda kemiklerin zayıfdığı belirtildi. Hastalığın kemiklerdeki kalsiyum ve diğer mineralleri eritip yok ettiği, kemiklerin kolay kırılmasına neden olduğu, ayrıca dik durma ve yürümeyi zorlaştırdığı, çok yaşlı hastaların başkalarının yardımına gereksinim duyduğu hatırlatıldı. Uzun süreli osteoporoz hastalarında, boy kısalması, kaburga kafesinin küçülmesi sonucu nefes darlığı gibi başka sorunlar da görülüyor.

Kemik yoğunluğu yüzde 13 arttı

Amerika'nın Sesi Radyosu'nun haberine göre, Ulusal Osteoporoz Vakfı, Klinik Araştırmalar Bölümü Başkanı Felicia Cosman, vücudun kalsiyum ve fosfor kullanımını denetleyen ‘‘Paratiroid hormonu’’ ile ilgili yaptığı araştırmada ilginç bulgulara ulaştı. Cosman'ın Chicago'da yapılan uluslararası Osteoporoz Konferansı'na araştırması ile ilgili sunduğu rapor büyük ilgi uyandırdı. Cosman'ın araştırmasına katılan 52 kadının tümünün yılda en az 1 kez östrojen kullandığı vurgulandı. Kadınlarda östrojen hormonunun doğal olarak üretildiği, ancak, yaş ilerlemesi ile üretimin çok azaldığı, bunun sağlığı etkilediği belirlendi. Dr. Cosman, hastalarının yarısına sadece östrojen, yarısına da bununla birlikte paratiroid hormonu verdiğini, iki hormonu birlikte alan kadınlarda kemik yoğunluğunun yüzde 13 oranında artığını saptadı. Sadece östrojen alan kadınlarda da kemiklerin güçlendiği görüldü. Ancak, bu güçlenme iki hormonu birlikte kullanan deneklerinki düzeye ulaşamayarak, yüzde 4'te kaldı. Araştırmanın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen kemiklerde zayıflama olmadı.

Spora ve gıdaya özen gösterin

Bu araştırma üzerine ABD Federal Gıda ve İlaç Dairesi, araştırma ve verileri inceleyerek, paratiroid hormonunun kullanımıyla ilgili karar verileceğini açıkladı. Mevcut osteoporoz ilaçlarının sadece hastalığın ilerlemesini ve kemiklerin kırılmasını bir ölçüde önlediği ancak, kuvvetlendirmediği ifade edildi. Yeni tedavinin onaylanması halinde yoğunluğunu yitiren kemikler güçlendirilebilecek.

Bilim adamları, yürüyüş yapma, koşma gibi faaliyetlerin kemikleri güçlendirdiğini, ağırlık kaldırmanın yararlı olduğunu, ilaçlara ek olarak kalsiyum hapları kullanılabileceğini anlattı. Bunun yanı sıra D vitaminin doğal kaynakları güneş ışığından yararlanılması, yumurta, balık, balıkyağı tüketilmesi önerildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!