Güncelleme Tarihi:
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelikkol, adaylara, ”Heyecanlanmaktan korkmayın. Sınava giren her öğrencinin bu açıdan sizinle eşit koşullarda bulunduğunu bilin” dedi.
Prof. Dr. Çelikkol, “Aşırı heyecanınız olsa bile sınav başladıktan birkaç dakika içinde geçeceğini bilin. Heyecan giderici ilaç almayın, buna ihtiyacınız yok. İlaç, konsantrasyonunuzu azaltabilir” uyarısında bulundu.
Artık kitapların bırakılması ve fazla gıda tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirten Çelikkol'un, üniversite adaylarına önerileri şöyle:
“Sınavdan korkmayın. Bundan sonraki hayatınızın da yarışma ve sınavlar içinde geçeceğini bilin. Başarısızlıktan da korkmayın. Çünkü başarı varsa, başarısızlık da söz konusudur ve bu, hiçbir şeyin sonu değildir. Her zaman önünüzde yeni fırsatlar olacaktır. Önemli olan, bundan yılmamaktır. Kapasitenizi gerçekçi değerlendirin. 'Belki şansım yardım eder, kapasitemin üzerinde puan alırım' diye düşünmeyin.”
“YIKICI OLMAYIN"
Çelikkol, ailelere ise “Çocuğunuzdan, kapasitesinin üzerinde başarı beklemeyin. Gerçekçi bir beklenti içinde olduğunuzu bilsin. Onun veya sizin beklediğiniz puanı tutturamazsa, negatif bir tutum takınmayacağınızı hissettirin. Yıkıcı olmayın” önerisinde bulundu.
Anne-babaların, çocuklarına özgüven artırıcı davranmaları gerektiğini ifade eden Çelikkol, şöyle dedi:
“Onu her koşulda sevdiğinizi ve seveceğinizi, yanında olacağınızı hissettirin. Çocuğunuz yeterince başarılı değilse, bütün kusuru onda aramayın. Kendi davranışlarınızı, çocuğunuza tanıdığınız fırsatları gözden geçirin. Ders çalışma zamanı bitmiştir. Çocuğunuza en olumlu, dinlendirici, kaygı giderici ortamı hazırlayın. Sınavdan, başarısızlıktan söz etmeyin. Kaygı ve gerginliğinizi yansıtmayın. Çocuğunuzda zaten var olan gerginliği artırmayın. Onu, kesinlikle başkalarıyla kıyaslamayın.”
ENFEKSİYONLARA DİKKAT
EÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Münir Büke ise yaz aylarında özellikle sindirim sistemi enfeksiyonlarının sık görüldüğünü hatırlatarak, öğrencileri uyardı.
Bu dönemde aşırı sıvı tüketiminin, mide asidinin koruyucu etkisinin azalmasına ve buna bağlı olarak bağırsak enfeksiyonlarının artmasına yol açabildiğine işaret eden Prof. Dr. Büke, ”Unutulmamalıdır ki mide asidi, mikroorganizmaların geçişinde önemli bir bariyerdir. Ağız yoluyla geçen hastalıkların yüzde 99'dan fazlasını önlemekte önemli rol oynar. Bundan dolayı asidin azalması, önemli bir baraj görevini ortadan kaldırmakta, mikroplar ve parazitlerin bağırsağa geçerek, hastalık yapmasına neden olmaktadır” dedi.
Üniversite adaylarının, stres kaynaklı mide ağrıları nedeniyle antiasit ilaçları gelişigüzel kullanmamalarını öneren Büke, bu ilaçların da mide asidinin azalmasına yol açtığını söyledi.
Büke, sınava kadar olan sürede adayların dışarıdan fazla yemek yememeleri, evde hazırlananları tercih etmeleri; et tüketiminden çok meyve, sebze, yoğurt gibi gıdalara yönelmelerinin yararlı olacağını kaydetti.
YAKLAŞIK 2 MİLYON ADAY YARIŞACAK
Sınav, Türkiye'de 81 il ve 63 ilçede, KKTC'de Lefkoşa'da; 6 bin 176 binada, 93 bin 4 salonda gerçekleştirilecek.
Sınavda, 1 milyon 786 bin 924 aday ter dökecek. Adaylara, sınavda sözel ve sayısal alanlarda çoktan seçmeli 180 soru yöneltilecek.
Sözel bölümde soruların yüzde 25'i Türkçe, yüzde 10'u Tarih, yüzde 9'u Coğrafya, Yüzde 6'sı Felsefe; Sayısal bölümde de yüzde 25'i Matematik, yüzde 10'u Fizik, yüzde 8'i Kimya, yüzde 7'si Biyoloji sorularından oluşacak.
KİMLİK UYARISI
Sınav, saat 09.30'da başlayacak ve 3 saat sürecek. Adayların, kimlik kontrollerinin zamanında yapılabilmesi için en geç saat 09.00'da sınava girecekleri yerlerde hazır bulunmaları gerekiyor.
Kimlik belgeleri yanında bulunmayan veya bu belgelerin fotokopisi ile gelen adaylar, kesinlikle sınava alınmayacak.
Adaylar, kimlik belgelerinde kendilerine bildirilen salonun dışında bir salonda sınava giremeyecekler.
Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra gelen adaylar da sınava alınmayacak.
KIYAFET UYARISI
Adayların, sınava gelirken kılık kıyafet kurallarına uygun giyinmeleri gerekiyor. Başları açık olmayan veya kılık kıyafeti yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan adaylar, sınava alınmayacak.
Sınav görevlileri, diğer adayların dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından başını örten veya kural dışı davranışlarda bulunanları sınav sırasında uyarmayabilecek. Ancak, kurallara aykırı davrananların kimlikleri ve kusurları tutanağa işlenecek ve bu adayların sınavı geçersiz sayılacak.
CEP TELEFONU YASAK
Adaylar ayrıca, sınava kesinlikle cep telefonu ile alınmayacaklar. Bunların yanı sıra çağrı cihazı, telsiz gibi haberleşme araçları, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinası gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel ve benzeri araçlarla da sınava gelinemeyecek.
SINAV SIRASINDAKİ YASAKLAR
Adayların sınav süresince konuşmaları, kopya çekmeleri, kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerinden kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sınav salonunda sigara, pipo, puro gibi şeyler içmeleri, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içmeleri ve sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları, yasaklar arasında yer alıyor. Ayrıca, adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 1.5 saat içinde sınav salonlarından ayrılamayacaklar.