Güncelleme Tarihi:
Hürriyet 10 Haziran’da ‘Osmanlı’ya Beton’ başlığı ile haberi kamuoyuna duyurmuştu. Avukat Onur Cingil haberden sonra İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na İstanbul 6 Nolu Koruma Kurulu üyeleri, Vakıflar İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü, Üsküdar Belediyesi, Meriçoğlu İnşaat Atik Valide İlim ve Hizmet Vakfı hakkında suç duyurusunda bulundu.
Görevi kötüye kullanma, Denetim görevinin ihmali, suçu bildirmeme, suçluyu kayırma ve imar mevzuatına muhalefet suçlamalarıyla yapılan başvuruya değerlendiren savcılık İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü sorumlularının ifadelerini almak istedi. Ancak İstanbul Valiliği 22 Eylül’de ön inceleme raporu hazırlatarak ‘’Soruşturma izni verilmemesine’’ kararı verdi.
Ön inceleme raporunda İstanbul 6 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 16. Ocak 2013 tarihli kararında taşınmaza inşaat yapımı karşılığında kiralama yapıldığı, Vakıflar Meclisi’nin bu karara istinaden ihaleye çıkıldığı, Üsküdar Belediyesi’nin de 6 Ağustos 2015 tarihinde yapı ruhsatı verdiği belirtildi.
İstanbul Valisi Vasip Şahin imzalı 26 Eylül 2012 tarihli raporda şöyle denildi; ‘’Söz konusu iş yapılmakta iken muhtelif basında çıkan, inşaat işlerinin mevzuatlara aykırı yapıldığı yönündeki haberler nedeniyle bölge müdürlüğü tarafından inşaatta tetkik yapıldığı, Üsküdar Belediyesi ve Koruma Kurulu tetkikleri gerçekleştirildiği, yapılan kontrollerde inşaat işlemlerinin yürürlükteki mevzuat doğrultusunda yapıldığı görüldüğü, bu nedenle Bölge Müdürlüğü görevlilerinin herhangi bir ihmalinin söz konusu olmadığı anlaşıldığından 4482 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturma izni verilmemesine karar verilmiştir.’’
2863 sayılı yasaya göre tescilli yapılara bitişik yeni bina yapılamayacağı açıkça belirtiliyor. Yasanın 9. Maddesine göre; ’Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararları çerçevesinde koruma kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında, her çeşit inşai ve fiziki müdahalede bulunmak, bunları yeniden kullanıma açmak veya kullanımlarını değiştirmek yasaktır.
Onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, kazı veya benzeri işler inşai ve fiziki müdahale sayılır.’’ Hukukçular kurul izniyle yapılan müdahalelerin de yasak kapsamında olduğunu, kurul üyeleri ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılması gerektiğini belirtiyorlar.