Osmanlı sanatı cam üzerinde

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı sanatı cam üzerinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü yıl kutlamalarına bir halka da Paşabahçe'den geldi. Firma, son derece gelişkin bir düzeye ulaşan Osmanlı süsleme sanatından esinlerek özel bir koleksiyon hazırladı. Özenli bir çalışma sonucu seçilen motifler, meyvelik, vazo, bardak, şişe gibi cam ürünlerin üzerine uygulandı. Bu koleksiyon, Paşabahçe mağazalarındaki 700'üncü yıl vitrinlerini süslüyor.

Kadeh ve içki şişelerinde bitkisel ve hayvansal motiflerin yanısıra zencerek adı verilen geçme motifler kullanıldı. Ayrıca geometrik

bordürler, mitolojik hayvan figürleri de kadeh ve şişelerin üzerine uygulandı.

700'üncü yıl koleksiyonunun çarpıcı örneklerinden biri de Osmanlı akçelerinin cam üzerine kumlama tekniğiyle işlenmesiyle elde edilen vazo ve tabaklar. Osmanlıların ilk para birimi olan sikke sisteminini temelini oluşuran akçe örnekleri cam üzerine uygulanarak, camın üzeri tamamen platinle kaplandı.

Osmanlı padişahlarının tuğraları da nadide cam ürünlerin üzerini süslüyor. Farklı kalıplardaki tuğralar eskitilmiş altın ile birlikte yine kumlama tekniği kullanılarak bardak, vazo, tabak, şişe gibi ürünlerin üzerine taşındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!