Güncelleme Tarihi:
OSMANLI İmparatorluğu ile ilgili olarak hayli hamasi veya tam tersi laflar edilegelmiştir öteden beri. Bugün de ediliyor elbette ama artık revaçta olan kavram ‘Neo-Osmanlı!’ İfade yerindeyse eğer, Cumhuriyet’in ilk yıllardaki genel eğilimin aksine, Osmanlı’ya öcü gibi bakmıyoruz artık. Hatta milliyetçiliğe en uzak olanımız bile içten içe bir gurur duyuyor gibi.
Romancıların katkısı
Bu gurur yahut bilinç, Yahya Kemal’in ifadesiyle, ‘akıncı cetlerimizin ihtirası’nı duymaktan kaynaklanmıyor elbette. Hatta tersine, akınlardan ziyade, mimari, müzik, giyim-kuşam, yemek kültürü ve bunların toplamı olan gündelik hayat ilgilendiriyor artık insanları. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, Orhan Pamuk’un romanları, tarihçilerin çalışmaları bu konuda ufuk açıcı detaylar ihtiva ediyor. Yine de, Osmanlı’da gündelik hayatı araştırmak başlı başına güç bir iş. Çünkü, araya giren alfabe değişikliği dolayısıyla kaynaklara ulaşmak son derece zahmetli bir çaba gerektiriyor. Arap harfleriyle yazılan Türkçeyi bilme mecburiyeti de pek çok kişinin elini kolunu bağlıyor.
Birinci el kaynaklar
İşte Türkiye Diyanet Vakfı’na bağlı İslâm Araştırmaları Merkezi İSAM’ın İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle başlattığı 40 ciltlik İstanbul Kadı Sicilleri Projesi, bu açığı giderecek en önemli kaynak. Proje yönetmenliği İSAM Başkanı Prof. M. Âkif Aydın tarafından yapılan kadı sicilleri, Osmanlı döneminde görülen mahkemelerin kayıtlarından ibaret. Osmanlı tarih ve gündelik hayat araştırmalarında birinci el kaynaklardan olan kadı sicillerinin yayımlanması, bu nedenle büyük önem taşıyor.
Sahipsiz ata iki akçe nafaka
Kadı sicillerinde Mihal b. Galata’nın Luka b. Yani’nin elbezini çaldığını kabul etmesinden tutun da, Mihal b. Galata’nın Luka b. Yani’yi -belki bu nedenle- gemide dövdüğüne kadar inanılmaz detaylar var mahkeme kayıtlarında. Kimi zaman sahipsiz bir ata iki akçe nafaka tayin ediliyor, kimi zaman İstanbul’da nâ-mahrem kişilerle dolaştığı ve onlarla birlikte Üsküdar’a geldiği tespit edilen Fatma hakkındaki şikâyet ele alınıyor.
2 yıl sonra 30 milyon ‘e-kitap kurdu’ olacak
ABI Research şirketinin verilerine göre, 2 yıl sonra e-kitap kullanıcı sayısı 30 milyona ulaşacak ve bu sayı her geçen yıl katlanarak artacak. Şu an en çok pazar payına ABD sahip. Fakat önümüzdeki yıllarda ABD’yi sırasıyla Batı Avrupa, Doğu Avrupa ve Asya ülkelerinin özellikle Çin’in takip etmesi bekleniyor. Son olarak Google, bazıları ücretsiz 3 milyondan fazla dijital kitabın bulunduğu books.google.com internet sitesindeki online kitap pazarına girmişti. Pazarın lideri Amazon Kindle’ın fiyatı, özelliklerine göre 139 ile 189 dolar arasında değişiyor.? A.A
Türkülerin efendisi vefat etti
ANKARA
“ALTIN Hızma”, “Evlerinin Önü Boyalı Direk”, “Esmerim Güzel Esmerim” gibi türküleri halk müziğine kazandıran, Türk Halk müziği sanatçısı Abdurrahman Kızılay (72) solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat etti. Sanatçı için yarın Ankara Kocatepe Camisi’nde cenaze töreni düzenlenecek. Kızılay’ın cenazesi Ankara’da defnedilecek. Asıl adı Abdurrahman Ömer İbrahim olan Kızılay, 1 Temmuz 1938’de Kerkük’te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Kerkük’te tamamlayan Kızılay, müzik eğitimi için Ankara’ya geldi. Devlet Konservatuvarı’nda müzik eğitimi alan Kızılay, 1974’te Türk vatandaşlığına kabul edildi. Uzun yıllar Kerkük Kızılayı’nda gönüllü olarak çalıştığı için sanatçıya Kızılay soyadı önerilmiş, kendisi de bu soyadını kabul etmişti. Kızılay, son olarak Türkmeneli Televizyonu’nda “Dost Bağının Bülbülleri” adlı programı hazırlıyordu.
İstanbul’da Beethoven akşamı
BORUSAN Quartet, Beethoven’ın eserlerinden oluşan bir program sunacak. Bestecinin erken-orta-geç olarak ayrılmış tüm dönemlerinden seçilen yaylı dörtlülerini 19 Aralık pazar günü 20.00’de İstanbul Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda dinleyebilirsiniz.