Güncelleme Tarihi:
Osmanlı dönemi 240 eser Washington D.C.'de sergileniyor
Washington'da 240 adet Osmanlı eseriyle açılan sergi, Osmanlı İmparatorluğunun gücünün ve kültürünün bir projeksiyonu aynı zamanda. ‘‘Altın ve Işık Sarayı’’ adlı serginin küratörü, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Tülay Artan, sergi konseptini hazırlarken izleyicileri, Osmanlı yaşamının bilinmeyen inceliklerine tanık etmeyi hedeflemiş.
Gücün başkenti Washington D.C, öncekilerinden çok farklı bir Osmanlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Başkentin en prestijli müzelerinden biri olan Corcoran Sanat Galerisi'nde, 240 parça Osmanlı eser, ilk kez egzotik birer sanat örneği olarak değil, bir imparatorluğun gücünün ve kültürünün projeksiyonu gibi bir misyon yüklenmiş olarak sergilenmekte. ‘‘Altın ve Işık Sarayı’’ adlı serginin küratörü, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Tülay Artan, sergi konseptini hazırlarken izleyicileri, Osmanlı yaşamının bilinmeyen inceliklerine tanık etmeyi hedeflemiş. ‘‘Hükümdarlığın Esrarı’’ başlığı altında, Fatih döneminden başlayan dramatik yolculuk, serginin ‘‘Kem Gözlerden Irak’’ bölümü ile sarayın kuytu köşelerindeki esrarlı bir yaşama doğru yol alıyor. Ersu Pekin tarafından titizlikle tasarlanmış sergi kataloğunun kapağında, sergi konseptini destekleyen, Osmanlı ihtişamının şimdiye kadar öne çıkarılmamış bir nesnesi, altın bir at zırhı yer alıyor.
Bu serginin, 1998'de kurulmuş olan Palace Arts Foundation, Inc'ın, ilk faaliyeti olması ise kesinlikle bir rastlantı değil. 1991-94 yılları arasında Amerika'nın Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapmış bir Türk dostu Richard C.Barkley, vakfın kurucusu ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı. Başkan Mark Epstein ise uzun yıllarını Türkiye'de geçirmiş bir Türkofil.
Sergi kültürel bağların ilk adımı olarak nitelendiriliyor. Serginin hemen akabinde yapılan Esin Atıl ve Talat Halman'ın katıldığı, 250 kişilik seminer için tüm yerlerin satılmış olması da serginin yarattığı yoğun ilginin göstergesi. Serginin açılışının üstünden iki gün geçmeden, Washington Times, Washington Post ve New York Times sergiye geniş yer verdi. Sergi 15 Haziran'a kadar başkent Washington'da, 14 Temmuz 24 Eylül arası San Diego'da, 15 Ekim'den 28 Şubat'a kadar Fort Lauderdale, Florida'da izlenebilecek.
Bu genç vakfın öyle büyük işin altında kalkmasında şüphesiz aldığı parasal desteğin de altını çizmek gerekiyor. Bu desteğin star ismi Dr. Kenan E.Şahin. Şahin, 3 milyon dolar gibi bir taahhüt altına girerek, serginin gerçekleşmesini garanti etmiş.
Serginin onur konuğu Kültür Bakanı İstemihan Talay ise, açılışta İngilizce kısa bir konuşma yaparak sergiyi açanlara teşekkür etti. Açılışından iki gün sonra, 3 Mart Çarşamba günü ‘‘Altın ve Işık Sarayı’’ sergisinin 1000 kişi tarafından gezildiği Corcoran Müzesi yönetiminin resmi tespiti. Bu müthiş gizli tanıtım için Türkiye Devleti'nin hiçbir masrafa girmemiş olması bir yana, sergiyi yapmak için Kültür Bakanlığı'na ayrıca bir milyon dolar da ödenmiş olduğunu düşünürsek, atalarımızın ‘‘Dostlar sağ olsun!’’ sözü tam yerine oturuyor.
Corcoran Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda işleme tül tekstilinin Amerika'daki önemli ismi, Mark Keshishian ve Dünya Bankası küratörü Artemis Zenetov ile. Washington Sanat ve İnsanlık Kurumu'nun siyahi başkanı Giddens, hamileliğinin son günlerini geçirmekte olan CNN'in ünlü muhabiri Christian Amanpour ve eşi James Ruben ise davetin en renkli kişileri idiler.